Ένα γουλιανό μήκους 2,7 μέτρων και βάρους 100 κιλών αλίευσαν από την λίμνη Πολυφύτου Κοζάνης δυο αδέλφια, ο Μάρκος και Χάρις Μπουντιό.
Οι γουλιανοί αυτού του μεγέθους περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στον πυθμένα της λίμνης και χρειάζεται ειδική τεχνική, προκειμένου να τους ψαρέψει κάποιος και να τους ανεβάσει στη βάρκα.
Τα δυο αδέλφια δεν είναι η πρώτη φορά που αλιεύουν γουλιανό αυτού του μεγέθους κι όπως αναφέρουν «η ψαριά μας πάντα γίνεται περιζήτητη από καλοφαγάδες, είτε σε ιχθυοπωλεία εντός Ελλάδας, ή στο εξωτερικό».
Η λίμνη Πολυφύτου είναι μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της χώρας διαθέτει πλούσια ιχθυοπανίδα προσφέροντας εισόδημα σε 30 και πλέον ψαράδες της περιοχής.
Τι είναι ο γουλιανός
Ο γουλιανός (επιστημονική ονομασία: Silurus glanis) είναι μεγάλο είδος γατόψαρου το οποίο απαντά στην κεντρική, νότια και ανατολική Ευρώπη, ενώ έχει εισαχθεί και στη δυτική Ευρώπη. Ένα από τα δύο είδη γατόψαρων της Ευρώπης, με το άλλο να είναι το γλανίδι (S. aristotelis), ενδημικό είδος των λιμνών της Ελλάδας.
Ο γουλιανός είναι ένα χαρακτηριστικά δύσμορφο και απωθητικό στην εμφάνιση ψάρι με κεφάλι μεγάλο και πλατύ, με στόμα ελαφρά σχισμένο, ανοιχτό προς τα επάνω.
Έχει γύρω από το στόμα έξη σάρκινα προεκτάματα (μουστάκια), δυο μεγάλα στην πάνω σιαγόνα που φθάνουν περίπου το 1/4 του μήκους του σώματος και τέσσερα μικρά στην κάτω σιαγόνα. Στο στόμα ο γουλιανός έχει μικρά πολυάριθμα δόντια.
Είναι πολύ μακρόβιο ψάρι και φθάνει τα 60 χρόνια αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι εφ' όσον υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί να ξεπεράσει άνετα αυτή την ηλικία.
Πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή σε μία ιδιότητα του γουλιανού: Στο πλάσμα του αίματός του υπάρχει μια εξαιρετικά δηλητηριώδης ουσία, η οποία μπορεί να προκαλέσει τοξικά φαινόμενα, εάν εισαχθεί στην κυκλοφορία του αίματος ενός ανθρώπου δηλ. παρεντερικά. Κάτι τέτοιο είναι εύκολο να συμβεί σε περίπτωση ύπαρξης ανοιχτών τραυμάτων στα χέρια ή σε άλλο σημείο του σώματος, κατά τον χειρισμό του ψαριού.
Η ουσία αυτή καταστρέφεται με τον βρασμό ή το ψήσιμο και είναι τελείως ακίνδυνη κατά την πέψη.
Τα αυγά του γουλιανού χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ενός είδους χαβιαριού, ενώ η νηκτική του κύστη για την παρασκευή εξαιρετικής ποιότητας ιχθυόκολλας.
Στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι περιζήτητο ψάρι για το γευστικό κρέας του το οποίο μαγειρεύεται με διάφορες συνταγές.



Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου