Πώς οι Ιρανές ποδοσφαιρίστριες ζήτησαν άσυλο στην Αυστραλία. Και άλλα δύο μέλη προστέθηκαν στα πέντε | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πώς οι Ιρανές ποδοσφαιρίστριες ζήτησαν άσυλο στην Αυστραλία. Και άλλα δύο μέλη προστέθηκαν στα πέντε

 medlabnews.gr 

Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη (11/3) ότι δύο ακόμη μέλη της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν έλαβαν ανθρωπιστικές βίζες, μετά τη χορήγηση ασύλου σε πέντε παίκτριες χθες, Τρίτη λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά τους σε περίπτωση επιστροφής στην πατρίδα τους, επειδή δεν τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

Νέες λεπτομέρειες έρχονται στο φως για την υπόθεση με τις Ιρανές ποδοσφαιρίστριες άσυλο στην Αυστραλία, μετά την είδηση των τελευταίων ημερών ότι μέλη της εθνικής ομάδας γυναικών του Ιράν ζήτησαν προστασία κατά τη διάρκεια του Ασιατικού Κυπέλλου.

Μια παίκτρια και ένα μέλος του υποστηρικτικού προσωπικού της ομάδας αποφάσισαν να παραμείνουν στην Αυστραλία μετά την αίτηση ασύλου, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας, Τόνι Μπερκ στους δημοσιογράφους.

Ο Μπερκ είπε ότι τα δύο μέλη αποχώρησαν από την υπόλοιπη ομάδα με τη βοήθεια της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.

«Όταν τα συνάντησα, τους έκανα την ίδια πρόταση που είχα κάνει στις πέντε παίκτριες το προηγούμενο βράδυ… αν ήθελαν να λάβουν ανθρωπιστική βίζα για την Αυστραλία, η οποία θα τους έδινε τη δυνατότητα να αποκτήσουν μόνιμη βίζα, θα ετοίμαζα αμέσως τα απαραίτητα έγγραφα», είπε.

«Και τα δύο είπαν ότι το ήθελαν. Υπέγραψα, ζήτησα από το τμήμα να ξεκινήσει αμέσως τη διαδικασία και, μέσα σε μια νύχτα, η διαδικασία ολοκληρώθηκε», προσέθεσε.

Αυτό σημαίνει ότι επτά άτομα από την ομάδα επέλεξαν να μείνουν στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις που μεταδίδουν αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, η απόφαση των αθλητριών να παραμείνουν στην Αυστραλία προέκυψε ύστερα από μια μυστική επιχείρηση μέσα στο ξενοδοχείο της ομάδας στη Χρυσή Ακτή.

Όπως έγινε γνωστό, πέντε παίκτριες κατάφεραν να απομακρυνθούν για λίγο από τη συνεχή επιτήρηση που υπήρχε γύρω από την αποστολή και να βρεθούν μόνες στα δωμάτιά τους. Εκεί οδηγήθηκαν σε ιδιωτικό χώρο όπου συνομίλησαν με τη δικηγόρο μετανάστευσης Ναγμέ Νταναΐ, η οποία τους εξήγησε τις επιλογές τους για αίτηση ασύλου.

Οι αθλήτριες είχαν δεχθεί έντονη πίεση μετά το πρώτο παιχνίδι του τουρνουά, όταν δεν τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο του Ιράν. Η στάση τους προκάλεσε αντιδράσεις στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας, τα οποία τις χαρακτήρισαν «προδότριες».

Σύμφωνα με τη Νταναΐ, οι παίκτριες φοβούνταν ότι θα αντιμετώπιζαν διώξεις αν επέστρεφαν στην πατρίδα τους, ενώ ανησυχούσαν ιδιαίτερα για τις οικογένειές τους και για το ενδεχόμενο να χάσουν περιουσιακά στοιχεία στο Ιράν.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση τελικά χορήγησε προσωρινές ανθρωπιστικές βίζες σε πέντε αθλήτριες: τη Φατεμέ Πασαντιντέχ, τη Ζάχρα Γκανμπαρί, τη Ζάχρα Σαρμπαλί, την Ατεφέ Ραμεζανιζαντέχ και τη Μόνα Χαμουντί.

Μέλη της ιρανικής κοινότητας στην Αυστραλία είχαν ήδη ξεκινήσει εκστρατεία υποστήριξης των παικτριών πριν ακόμη από το πρώτο παιχνίδι του τουρνουά, εκφράζοντας φόβους ότι εκπρόσωποι των ιρανικών αρχών παρακολουθούσαν στενά την ομάδα κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη χώρα.

Παρά τη χορήγηση ασύλου στις πέντε ποδοσφαιρίστριες, ακτιβιστές και μέλη της διασποράς προσπαθούν ακόμη να επικοινωνήσουν με τις υπόλοιπες αθλήτριες της αποστολής, οι οποίες φέρεται να βρίσκονται υπό αυστηρή επιτήρηση πριν επιστρέψουν στο Ιράν.

Πηγές: Sky News.au, AFP

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων