medlabnews.gr
Μια από τις πιο παράξενες και ταυτόχρονα ανησυχητικές εικόνες που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα αποκαλύφθηκε στους Αμπελόκηπους, όπου σε ταράτσα 16ώροφου κτιρίου εντοπίστηκαν δεκάδες ζώα, ανάμεσά τους κοτόπουλα, πτηνά, κατσίκες και ερίφια. Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από καταγγελία πολίτη για παράνομη εκτροφή και ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης, με τον Δήμο Αθηναίων να κινητοποιείται άμεσα έπειτα από προφορική εντολή του εισαγγελέα προστασίας ζώων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, στο σημείο βρέθηκαν 31 κοτόπουλα, 10 πτηνά διαφόρων ειδών, 10 ενήλικες κατσίκες και 3 ερίφια. Τα πουλερικά περισυνελέγησαν και μεταφέρθηκαν στον Εθνικό Κήπο, ενώ οι κατσίκες και τα ερίφια μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων. Όλα τα ζώα πρόκειται να ελεγχθούν για πιθανές ασθένειες.
Η εικόνα μιας αυτοσχέδιας «φάρμας» στην ταράτσα πολυκατοικίας, μάλιστα σε τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή, προκαλεί σοβαρά ερωτήματα όχι μόνο για τις συνθήκες ευζωίας των ζώων αλλά και για τη δημόσια υγεία. Η εκτροφή παραγωγικών ζώων μέσα σε οικιστικό ιστό και υπό ακατάλληλες συνθήκες μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους υγιεινής, δυσοσμίας και μετάδοσης νοσημάτων, γι’ αυτό και οι αρχές έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στον κτηνιατρικό έλεγχο. Αυτή η διάσταση προκύπτει και από την επίσημη ενημέρωση ότι τα ζώα απομακρύνθηκαν ακριβώς για να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία και να εξεταστούν.
Παράλληλα, από την αστυνομία σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα και μίας ιδιωτικής εταιρείας, στοιχείο που δείχνει ότι η υπόθεση δεν αντιμετωπίζεται ως ένα απλό «περίεργο συμβάν», αλλά ως περιστατικό με πιθανές ποινικές και διοικητικές προεκτάσεις.
Το περιστατικό έχει ήδη προκαλέσει έντονη συζήτηση, επειδή αποκαλύπτει ότι ακόμη και στο κέντρο της πρωτεύουσας μπορούν να αναπτυχθούν εστίες παρανομίας και κακομεταχείρισης ζώων χωρίς να γίνουν άμεσα αντιληπτές. Και αυτό είναι ίσως το πιο σοκαριστικό στοιχείο της υπόθεσης: ότι μια τέτοια κατάσταση φαίνεται να λειτουργούσε κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια δεκάδων ενοίκων και περαστικών, στην καρδιά της Αθήνας. Η ασφαλής απομάκρυνση των ζώων ήταν το πρώτο βήμα· το επόμενο είναι να διακριβωθεί πόσο καιρό διαρκούσε αυτή η παράνομη εκτροφή και ποιοι ακριβώς είχαν την ευθύνη




Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου