medlabnews.gr
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και τρομακτικά φυσικά φαινόμενα που έχουν καταγραφεί ποτέ σημειώθηκε στην Αλάσκα, όταν τεράστια κατολίσθηση σε φιόρδ προκάλεσε τσουνάμι ύψους έως και 481 μέτρων — δηλαδή υψηλότερο από πολλούς ουρανοξύστες.
Το περιστατικό συνέβη στις 10 Αυγούστου 2025 στο Tracy Arm Fjord, στη νοτιοανατολική Αλάσκα, όμως η πλήρης επιστημονική ανάλυση δημοσιεύθηκε τώρα στο περιοδικό Science. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για το δεύτερο ψηλότερο τσουνάμι που έχει καταγραφεί ποτέ, μετά το ιστορικό μεγα-τσουνάμι του 1958 στον κόλπο Lituya της Αλάσκας, το οποίο έφτασε περίπου τα 520 μέτρα.
Το τσουνάμι δεν προκλήθηκε από σεισμό, όπως συμβαίνει συνήθως με τα μεγάλα ωκεάνια τσουνάμι, αλλά από την κατάρρευση τεράστιας μάζας βράχων μέσα στο στενό φιόρδ. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι περίπου 64 εκατομμύρια κυβικά μέτρα πετρωμάτων κατέρρευσαν μέσα σε περίπου ένα λεπτό, εκτοπίζοντας απότομα τεράστιο όγκο νερού.
Η δύναμη του κύματος ήταν τέτοια ώστε «ξύρισε» τη βλάστηση από τα απότομα βραχώδη τοιχώματα του φιόρδ, αφήνοντας μια εμφανή γραμμή καταστροφής, σαν σημάδι γύρω από μπανιέρα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αεροφωτογραφίες, δορυφορικά δεδομένα, σεισμικά σήματα και επιτόπιες παρατηρήσεις για να αναπαραστήσουν το φαινόμενο, καθώς δεν υπήρξε άμεση βιντεοσκόπηση της στιγμής του τσουνάμι.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα. Το τσουνάμι σημειώθηκε περίπου στις 5:30 το πρωί, όταν δεν υπήρχαν κρουαζιερόπλοια ή τουριστικά σκάφη στο σημείο. Η περιοχή όμως είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός και, σύμφωνα με το Scientific American, το καλοκαίρι περνούν καθημερινά από το Tracy Arm και το γειτονικό Endicott Arm περισσότερα από 20 σκάφη, μεταξύ των οποίων και μεγάλα κρουαζιερόπλοια.
Οι επιστήμονες συνδέουν το φαινόμενο με την υποχώρηση των παγετώνων. Καθώς ο παγετώνας South Sawyer Glacier υποχώρησε, το βουνό έχασε τη φυσική στήριξη που του παρείχε ο πάγος. Η απότομη έκθεση και αποσταθεροποίηση της πλαγιάς θεωρείται κρίσιμος παράγοντας για την κατολίσθηση.
Το φαινόμενο δημιούργησε επίσης σεισμικό σήμα που ανιχνεύθηκε διεθνώς, ενώ το νερό συνέχισε να ταλαντώνεται μέσα στο φιόρδ για πολλές ώρες, σαν νερό που χτυπά στα τοιχώματα μιας μπανιέρας. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι πριν από την κατάρρευση είχαν προηγηθεί μικρά σεισμικά σήματα, κάτι που ανοίγει τη συζήτηση για πιθανά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης σε περιοχές με παγετώνες και απότομες πλαγιές.
Το μήνυμα των ερευνητών είναι σαφές: τέτοια γεγονότα μπορεί να είναι σπάνια, αλλά δεν είναι πια αδιανόητα. Καθώς οι παγετώνες υποχωρούν και οι ορεινές πλαγιές αποσταθεροποιούνται, τα απομονωμένα φιόρδ μπορούν να μετατραπούν μέσα σε λίγα λεπτά σε παγίδες για πλοία, τουρίστες και παράκτιες κοινότητες.




Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου