728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

22/10/14

Γιατί πρέπει τα δόντια που εξάγονται να αντικαθίστανται;

Συντάκτης Γιώργος Κουτσικάκης Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc., medlabnews.gr

Η απώλεια ενός δοντιού έχει συνέπειες προφανείς και λιγότερο προφανείς. Αν για παράδειγμα χάσετε ένα μπροστινό σας δόντι, είναι σίγουρο ότι θα ζητήσετε την αντικατάστασή του για αισθητικούς λόγους.
Η απομάκρυνση  ενός δοντιού θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση των υπολοίπων δοντιών και με τα χρόνια κάθε δόντι στην περιοχή θα μετακινηθεί.
Το πόσο θα μετακινηθεί εξαρτάται:
Από την ηλικία: Στα νεαρά άτομα η μετακίνηση είναι μεγαλύτερη.
Από τη θέση του δοντιού στο στόμα: Η απώλεια ενός πίσω δοντιού έχει μεγαλύτερες συνέπειες  στη μετακίνηση των παρακειμένων από ένα μπροστινό.
Έχουμε επί παραδείγματι την απώλεια του πρώτο γομφίου της κάτω γνάθου. Τα δόντια που βρίσκονται εκατέρωθεν, ο δεύτερος προγόμφιος και ο δεύτερος γομφίος θα γείρουν προς το κενό. Ο πρώτος γομφίος της άνω γνάθου θα υπερανατείλει. 

Οι επαφές των παρακειμένων δοντιών θα χαλαρώσουν. Έκτοπες τερηδόνες  είναι δυνατόν να εμφανιστούν. 

Οι μασητικές δυνάμεις δεν θα είναι παράλληλες προς τον άξονα των δοντιών αλλά θα μετατραπούν σε πλάγιες κάτι που επιβαρύνει πολύ το στηρικτικό κόκκαλο με αποτέλεσμα απορρόφησή του.

 Η σύγκλειση των δοντιών (πώς ακουμπούν τα πάνω δόντια με τα κάτω) και η κάθετη διάσταση (η απόσταση των πάνω δοντιών από τα κάτω) απορρυθμίζονται με αποτέλεσμα να στραβομασάμε από τη μια μεριά πράγμα που επιβαρύνει τις κροταφογναθικές αρθρώσεις με συνέπειες ήχους, ενοχλήσεις και πονοκεφάλους.


Από το τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών: Από τη μία πλευρά επιταχύνει τις μετακινήσεις των δοντιών από την άλλη είναι και συνέπειά τους. Μιλάμε λοιπόν για ένα φαύλο κύκλο.
Σαφώς η απώλεια δοντιού επηρεάζει τη δύναμη της μάσησης.
Εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε ότι όταν έχουμε πολλαπλές απώλειες δοντιών οι παραπάνω συνέπειες είναι μεγαλύτερες.
Η αντικατάσταση των απολεσθέντων δοντιών είναι ευκολότερη όταν γίνεται εγκαίρως. Όταν όλα τα παραπάνω συμβούν η οδοντιατρική παρέμβαση θα πρέπει να είναι περισσότερο εκτεταμένη και βέβαια περισσότερο ακριβή.
Πρέπει να επισημάνουμε όμως ότι τα παραπάνω φαινόμενα έχουν άλλοτε άλλη βαρύτητα. Μερικές φορές και σε μερικά, κυρίως ηλικιωμένα άτομα, η μη αντικατάσταση απολεσθέντος δοντιού μπορεί να είναι η λύση επιλογής. Συνέπειες θα υπάρχουν αλλά θα είναι  εύκολα ανεκτές.
Γιώργος Κουτσικάκης, Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc.
τηλ 210-8056112
http://www.dentistpefki.gr
E-mail: gkoutsikakis@hotmail.com
Διεύθυνση Οδοντιατρείου :  Υψηλάντου 11, Πεύκη

Διαβάστε επίσης


Δυνατός πόνος στο πρόσωπο. Νευραλγία Τριδύμου 

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: Γιατί πρέπει τα δόντια που εξάγονται να αντικαθίστανται; Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ - donate
Αν εκτιμάτε ότι το έργο μας είναι σημαντικό για εσάς και θέλετε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, μπορείτε να μας βοηθήσετε, με ό,τι μπορεί ο καθένας και ας είναι ένα ευρώ. 
Και εμείς θα προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, πιο χρήσιμοι και να υλοποιούμε νέες ιδέες.

Μέσω Paypal με απόλυτη ασφάλεια

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του medlabnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ή επανεκπομπή τους, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.