Τα παρασιτοκτόνα βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά συμβατικής καλλιέργειας, καθώς και στους χυμούς.
Aπό μελέτη τα παιδιά που έτρωγαν φρούτα και λαχανικά συμβατικής καλλιέργειας και έπιναν χυμούς από αυτά τα φρούτα είχαν 6 φορές περισσότερα υπολείμματα παρασιτοκτόνων στα ούρα τους, συγκριτικά με τα παιδιά που κατανάλωναν φρούτα, λαχανικά και χυμούς βιολογικής καλλιέργειας.
Οι ασθένειες στα παιδιά που σχετίζονται με τα παρασιτοκτόνα είναι η λευχαιμία, το μη-Hodgkin λέμφωμα και ο καρκίνος στον εγκέφαλο. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν των ενηλίκων και αυτό διότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις καρκινογόνες επιπτώσεις των παρασιτοκτόνων.
Εκτιμάται πως γύρω στο 80% με 90% των καρκίνων που εμφανίζονται σε παιδιά προκαλούνται από την έκθεσή τους σε καρκινογόνα που υπάρχουν στο περιβάλλον. Τα λεγόμενα «ασφαλή επίπεδα» παρασιτοκτόνων τίθενται συνήθως με γνώμονα τους ενήλικες και όχι τα παιδιά. Το παιδικό σώμα είναι πολύ μικρότερο, το ίδιο και το ήπαρ, επομένως το σώμα δεν διαθέτει τα κατάλληλα εφόδια για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις τοξίνες των τροφών.
Οι γονείς θα πρέπει να προστατεύσουν περισσότερο την υγεία των παιδιών τους και ένα καλό ξεκίνημα είναι οι βιολογικές τροφές. Υπάρχει οδηγία όπου κανένα βιολογικό προϊόν δεν πρέπει να περιέχει πρόσθετες ορμόνες , αντιβιοτικά, συνθετικά παρασιτοκτόνα, ακτινοβολημένα συστατικά, γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ή ανακατεργασμένα λύματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία τέτοια ανάλογη οδηγία δεν υπάρχει για τις συμβατικές καλλιέργειες. Τα φρούτα και λαχανικά συμβατικής καλλιέργειας, που έχουν την μεγαλύτερη απορρόφηση παρασιτοκτόνων, είναι οι πράσινες πιπεριές, τα φασολάκια, το σέλινο, οι φράουλες, τα σταφύλια και τα ροδάκινα.
Καλό είναι τα παιδιά να τρώνε βιολογικά προιόντα καθώς και βιολογικό γάλα, αφού το κανονικό γάλα περιέχει υπολείμματα πρόσθετων ορμονών και αντιβιοτικών.
Aπό μελέτη τα παιδιά που έτρωγαν φρούτα και λαχανικά συμβατικής καλλιέργειας και έπιναν χυμούς από αυτά τα φρούτα είχαν 6 φορές περισσότερα υπολείμματα παρασιτοκτόνων στα ούρα τους, συγκριτικά με τα παιδιά που κατανάλωναν φρούτα, λαχανικά και χυμούς βιολογικής καλλιέργειας.
Οι ασθένειες στα παιδιά που σχετίζονται με τα παρασιτοκτόνα είναι η λευχαιμία, το μη-Hodgkin λέμφωμα και ο καρκίνος στον εγκέφαλο. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν των ενηλίκων και αυτό διότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις καρκινογόνες επιπτώσεις των παρασιτοκτόνων.
Εκτιμάται πως γύρω στο 80% με 90% των καρκίνων που εμφανίζονται σε παιδιά προκαλούνται από την έκθεσή τους σε καρκινογόνα που υπάρχουν στο περιβάλλον. Τα λεγόμενα «ασφαλή επίπεδα» παρασιτοκτόνων τίθενται συνήθως με γνώμονα τους ενήλικες και όχι τα παιδιά. Το παιδικό σώμα είναι πολύ μικρότερο, το ίδιο και το ήπαρ, επομένως το σώμα δεν διαθέτει τα κατάλληλα εφόδια για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις τοξίνες των τροφών.
Οι γονείς θα πρέπει να προστατεύσουν περισσότερο την υγεία των παιδιών τους και ένα καλό ξεκίνημα είναι οι βιολογικές τροφές. Υπάρχει οδηγία όπου κανένα βιολογικό προϊόν δεν πρέπει να περιέχει πρόσθετες ορμόνες , αντιβιοτικά, συνθετικά παρασιτοκτόνα, ακτινοβολημένα συστατικά, γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ή ανακατεργασμένα λύματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία τέτοια ανάλογη οδηγία δεν υπάρχει για τις συμβατικές καλλιέργειες. Τα φρούτα και λαχανικά συμβατικής καλλιέργειας, που έχουν την μεγαλύτερη απορρόφηση παρασιτοκτόνων, είναι οι πράσινες πιπεριές, τα φασολάκια, το σέλινο, οι φράουλες, τα σταφύλια και τα ροδάκινα.
Καλό είναι τα παιδιά να τρώνε βιολογικά προιόντα καθώς και βιολογικό γάλα, αφού το κανονικό γάλα περιέχει υπολείμματα πρόσθετων ορμονών και αντιβιοτικών.
Πηγή: MEDLAB IATΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ. Τμήμα πρόληψης και διάγνωσης καρκίνου. Αλέξανδρος Γιατζίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου