Τα κρούσματα του AIDS αυξάνονται. H οικονομική κρίση αφήνει οροθετικούς χωρίς θεραπεία. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τα κρούσματα του AIDS αυξάνονται. H οικονομική κρίση αφήνει οροθετικούς χωρίς θεραπεία.


Επιμέλεια: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr


1 Δεκεμβρίου. Παγκόσμια ημέρα κατά του ΑIDS
Το 2010 καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων AIDS κατά 580%, ενώ το 2011 η αύξηση αγγίζει έως σήμερα το 1.000%. Οι αφορμές του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων του AIDS στην Ελλάδα είναι η πορνεία από μη νόμιμα εκδιδόμενες αλλοδαπές και οι σύριγγες των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 803 νέα περιστατικά HIV/AIDS δηλώθηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2011, έναντι 519 για το περυσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Ο μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών καταγράφηκε ως συνήθως στην ομάδα των γκέι ανδρών (33,13%) όμως το 2011 δηλώθηκαν 190 νέες περιπτώσεις HIV λοίμωξης σε χρήστες ναρκωτικών (ετήσια αύξηση: +1250%). Συνολικά, από την εμφάνιση της νόσου, έχουν καταγραφεί 11340 περιστατικά HIV λοίμωξης στην Ελλάδα.

Σήμερα, τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη περιγραφή κρουσμάτων AIDS, το νόσημα εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα της Δημόσιας Υγείας. Η επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών και η δομική αστάθεια δημιουργούν ευνοϊκό υπόστρωμα για αύξηση της διασποράς και επέκταση σε πληθυσμιακές ομάδες πέραν των έως τώρα πληττομένων

Η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας απαιτεί να επανεξετάσουμε τις δαπάνες μας και σ’ αυτόν τον τομέα, ώστε να διατίθενται με πιο ορθολογικό τρόπο.

HIV σημαίνει Human Immunodeficiency Virus δηλαδή Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας. 
Ο HIV είναι ένας ιός. 
Μερικοί ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη, παραμένουν στο σώμα μόνο για μερικές μέρες. Μερικοί ιοί, όπως ο HIV, δεν φεύγουν ποτέ. Ο ιός του AIDS είναι ένας ρετροϊός· έχει δηλαδή γενετικό υλικό το RNA, το οποίο με τη δράση ενός ενζύμου που λέγεται αντίστροφη μεταγραφάση μετατρέπεται σε DNA για να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ανθρώπου. Ενα χαρακτηριστικό του ιού HIV, είναι η πολύ μεγάλη μεταλλακτικότητά του· κάπου δύο εκατομμύρια υψηλότερη από εκείνη που παρατηρείται στα γονίδια του πυρήνα. Και αυτό οφείλεται στο ότι η αντίστροφη μεταγραφάση που μετατρέπει το RNA σε DNA είναι πολύ επιρρεπής στα λάθη κατά την αντιγραφή· της ξεφεύγουν δηλαδή αντιγραφικά λάθη όταν προστίθενται τα νουκλεοτίδια στη σειρά για να γίνει το DNA και προκύπτουν μεταλλάξεις. Όταν κάποιος μολύνεται με τον HIV, γίνεται "HIV οροθετικός" και θα είναι για πάντα HIV οροθετικός. Με την πάροδο του χρόνου, η HIV νόσος μολύνει και εξοντώνει τα λευκά αιμοσφαίρια που λέγονται CD4 λεμφοκύτταρα (ή "Τ κύτταρα") και μπορεί να αφήσουν το σώμα ανίκανο να καταπολεμήσει κάποιες μολύνσεις και καρκινογενέσεις.
 Mε την επιτυχή αντιρετροϊκή θεραπεία (ART), το σώμα μπορεί να παραμένει υγιές και να αντιμετωπίζει τους περισσότερους ιούς και τα βακτηρίδια. Ένα υγιές άτομο έχει συνήθως από 600 έως 1200 CD4 λεμφοκύτταρα. Όταν τα CD4 λεμφοκύτταρα πέσουν κάτω από τα 200, το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου αποδυναμώνεται σοβαρά και αυτό το άτομο διαγνώσκεται με AIDS, ακόμα και αν δεν έχει αρρωστήσει ακόμα από άλλες μολύνσεις.


Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ):
Ασθενείς και οροθετικοί χωρίς θεραπεία!
Τι καταγράφει μεταξύ άλλων η σχετική έκθεση της ΕΕΔΑ.
Συγκεκριμένα, χωρίς δωρεάν αντιρετροϊκή θεραπεία παραμένει μία καθόλου ευάριθμη κατηγορία οροθετικών και ασθενών με AIDS στη χώρα μας, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής! Πρόκειται για εκείνους τους ανασφάλιστους οι οποίοι δεν διαθέτουν ούτε βιβλιάριο απορίας. Κι όμως, η απρόσκοπτη πρόσβαση στην αντιρετροϊκή αγωγή είναι πάρα πολύ κρίσιμη, καθώς, εάν έστω και μία ημέρα ο ασθενής δεν λάβει την αγωγή, μπορεί ο ιός να αποκτήσει αντοχή στη θεραπεία, όπως επισημαίνει η έκθεση της ΕΕΔΑ.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, λοιπόν, μεταξύ των ανασφαλίστων οι οποίοι στερούνται της αντιρετροϊκής θεραπείας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Έλληνες ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ, "στους οποίους παρέχεται δημόσια ασφαλιστική κάλυψη για όσο χρονικό διάστημα αυτοί βρίσκονται εκτός πλοίου. Ενόσω ταξιδεύουν η ασφαλιστική τους κάλυψη πραγματοποιείται από την πλοιοκτήτρια εταιρεία μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες ωστόσο δεν καλύπτουν τα οροθετικά άτομα".
Χωρίς δωρεάν αντιρετροϊκή θεραπεία παραμένουν επίσης οι ασφαλισμένοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων κατά το διάστημα το οποίο μεσολαβεί για την αλλαγή ασφαλιστικού φορέα, οι Έλληνες ανασφάλιστοι κατά το διάστημα που μεσολαβεί για την έκδοση βιβλιαρίου απορίας, αλλά και μερίδα Ελλήνων οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι λόγω οικονομικών τους εκκρεμοτήτων προς τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Στάσεις και συμπεριφορές απέναντι σε HIV οροθετικά άτομα στο χώρο εργασίας
Μετά από 30 χρόνια, η προκατάληψη εξακολουθεί να υφίσταται στο χώρο της εργασίας έχοντας ως συνέπεια το φόβο ανακοίνωσης της οροθετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον. Για αυτό το λόγο, υπάρχει ανάγκη συνεχούς οργάνωσης και υποστήριξης εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού γύρω από το HIV/AIDS, με στόχο την πρόληψη, αλλά και την καταπολέμηση του κοινωνικού στιγματισμού.


Θεραπεία και πρόληψη HIV /HPV συλλοίμωξης
Χωρίς θεραπεία τα κονδυλώματα είναι δυνατό στον γενικό πληθυσμό σπάνια να αυτοϊαθούν, να πα- ραμείνουν σταθερά ή, συνηθέστερα, να αυξηθούν σε μέγεθος και αριθμό. Σε HIV ασθενείς, αντιθέτως, είναι πιθανότερη η εξέλιξη των βλαβών σε έκταση και όγκο και δυνητικά σε κακοήθεις βλάβες. Παρά την ανασυγκρότηση του ανοσιακού συστήματος που επιτυγχάνεται με τη θεραπεία, η αυτόματη υποχώρηση των HPV αλλοιώσεων παραμένει εξαιρετικά αμφιλεγόμενη.
Η χρήση προφυλακτικού τεκμηριωμένα προστατεύει από τη μετάδοση της HPV λοίμωξης, αν και η προστασία αυτή δεν είναι πλήρης, αφού το ανδρικό προφυλακτικό δεν καλύπτει περιοχές όπως το εφήβαιο, το όσχεο κ.λπ.
Τα υπάρχοντα έως τώρα εμβόλια κατά του HPV, τόσο το τετραδύναμο (έναντι των στελεχών 6, 11, 16 και 18) όσο και το διδύναμο (έναντι των στελεχών 16 και 18) έχουν αποδείξει υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου και το τετραδύναμο στην πρόληψη και των κονδυλωμάτων.
Παρά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, η παρεχόμενη προστασία δεν είναι πλήρης και δεν μπορούν να εξαλείψουν την αναγκαιότητα για αποφυγή της συμπεριφοράς υψηλού κινδύνου. Δεν μπορούν επίσης να αναιρέσουν την αναγκαιότητα των τακτικών τεστ Παπ στις γυναίκες. Περαιτέρω, δεν έχουν τεκμηριώσει χρησιμότητα στη θεραπεία προϋπάρχουσας λοίμωξης. Σε HIV ασθενείς, περιορισμένος αριθμός δημοσιευμένων μελετών απέδειξε ισχυρή αντισωματική απάντηση μετά από εμβόλιο κατά του HPV, όμως η κλινική σημασία του παραμένει αδιευκρίνιστη. Περαιτέρω, η συχνή ταυτόχρονη παρουσία πολλών διαφορετικών τύπων HPV στους HIV ασθενείς, πιθανώς μειώνει τις προσδοκίες από το εμβόλιο.
 Πηγές
www.who.int/hiv/pub/hiv_strategy/en/index.html
www.aids2011.gr
www.hivaids.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων