Συμμετοχή του MEDLAB σε ερευνητικό πρόγραμμα για το μελάνωμα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Συμμετοχή του MEDLAB σε ερευνητικό πρόγραμμα για το μελάνωμα

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μορ. Βιολόγου, ερευνήτριας, medlabnews.gr
Το MEDLAB ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ συμμετέχει σε ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με ελληνικούς και διεθνείς φορείς για τη διαλεύκανση της βιολογίας του μελανώματος και την ανάπτυξη αποτελεσματικών μεθόδων πρόγνωσης και θεραπείας.
Το μελάνωμα είναι ο πλέον θανατηφόρος τύπος καρκίνου του δέρματος. Είναι εύκολα ανιχνεύσιμο και θεραπεύσιμο εάν διαγνωστεί σε πρώιμα στάδια αλλά μπορεί να εξελιχθεί με θανατηφόρες συνέπειες αν αφεθεί και κάνει μετάσταση σε άλλα σημεία και όργανα του σώματος.
Όλα τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα μελανώματος αυξάνονται σε ανησυχητικό βαθμό και μάλιστα σε νεαρές ηλικίες. Η υπερβολική έκθεση στη UV ακτινοβολία, οι ελλιπείς προφυλάξεις κατά την έκθεση στον ήλιο καθώς και η χρήση μεθόδων τεχνητού μαυρίσματος έχουν οδηγήσει στην αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία σαράντα χρόνια με την εμφάνιση μελανώματος να είναι κατά 6 φορές μεγαλύτερη στις νεαρές ηλικίες (8 φορές μεγαλύτερη για τις γυναίκες, και 4 φορές μεγαλύτερη για τους άνδρες – στοιχεία από πρόσφατη έρευνα της Mayo Clinic στις ΗΠΑ).
Τα παραπάνω στοιχεία μας ώθησαν στο να συμμετέχουμε στο ερευνητικό αυτό πρόγραμμα για το μελάνωμα. Έχοντας εξειδικευτεί στη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος τα τελευταία 12 χρόνια, στο MEDLAB έχουμε απευθυνθεί χιλιάδες ασθενείς από όλη την Ελλάδα και έχουν διαγνωστεί πολλές περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος ακόμα και σε νεαρές ηλικίες. Η ανίχνευση των καρκινικών αλλοιώσεων είναι μία μόνιμη πρόκληση για τους εξειδικευμένους ιατρούς. Η τεχνολογία των ψηφιακών δερματοσκοπίων έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια προσφέροντάς μεγάλης ακρίβειας διάγνωση των δερματικών καρκινικών αλλοιώσεων. Σε περίπτωση που ο σπίλος κριθεί ύποπτος γίνεται βιοψία και υπάρχουν αρκετοί μορφολογικοί και ιστοπαθολογικοί δείκτες καθώς και ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός μοριακών δεικτών για τη διαγνωστική και προγνωστική κατηγοριοποίηση. Ωστόσο η γονιδιακή ποικιλομορφία του μελανώματος, η ανομοιογενής κατανομή του καρκινικού ιστού καθώς και η μεγάλη συχνότητα μεταλλάξεων οδηγούν στην ανάγκη για ανάπτυξη μίας αποτελεσματικής μεθόδου screening για την σωστή διάγνωση και πρόγνωση της ασθένειας καθώς και για την εκτίμηση της κατάλληλης θεραπείας.
Αυτός είναι και ο σκοπός του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος: Η ανάπτυξη ειδικών βιολογικών δεικτών του μελανώματος για την κατηγοριοποίηση της νόσου με σκοπό την αποτελεσματική, προσωποποιημένη θεραπευτική προσέγγιση.
Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία μεγάλων φορέων και εταιρειών από την Ελλάδα και την Κίνα
Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα μαζί με το MEDLAB θα συμμετέχουν:
  • ·  Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και συγκεκριμένα το Πρόγραμμα Μεταβολικής Μηχανικής – Βιοπληροφορικής
  • ·     Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα το Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική
  • ·  Η Ελληνική εταιρεία DATAMED με ηγετική θέση στην αγορά της Ιατρικής Πληροφορικής
  • ·       Η κινεζική εταιρεία BGI, παγκόσμιος ηγέτης στη μοριακή έρευνα



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων