Δεν απαιτείται αλλαγή κύριας χρήσης για την λειτουργία διαγνωστικών εργαστηρίων. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δεν απαιτείται αλλαγή κύριας χρήσης για την λειτουργία διαγνωστικών εργαστηρίων.



Του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

Από το 2001 μέχρι και σήμερα, αν ένας γιατρός θέλει να ανοίξει ένα διαγνωστικό εργαστήριο (μικροβιολογικό, ακτινολογικό κλπ), οι Νομαρχίες παλαιότερα και οι Περιφέρειες σήμερα, ζητούν πέρα από τα πολλά πιστοποιητικά – κατόψεις – δηλώσεις (κοντά στα 20) και αλλαγή της κύριας χρήσης του χώρου που θα λειτουργήσει το ιατρείο. Δηλαδή ας είναι σε επαγγελματικό χώρο, ας είναι σε γραφεία ζητούν να αλλαχθεί και να γίνει για κύρια χρήση ιατρείων. Πέρα από την απίθανα χρονοβόρα διαδικασία, κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα δαπανηρό και μάλιστα σε τόσο δύσκολες εποχές.  Και να σκεφτεί κανείς ότι ο νόμος εκείνο που ήθελε απλά να σταματήσει ήταν να μην λειτουργούν μέσα στο σπίτι και το ιατρείο, όπως γινόταν πριν από δεκαετίες κυρίως σε κλινικές ειδικότητες ιατρών. Και φτάσαμε από την μία άκρη στην άλλη, όπως συμβαίνει σε πολλούς νόμους σε αυτήν την χώρα.

Και εκεί που την λύση δεν μπορούσαν να δώσουν ούτε το υπουργείο υγείας και οι νομικοί του σύμβουλοι την λύση την έδωσαν υπάλληλοι του Δήμου Αμαρουσίου που απλά ξέρουν πολύ καλά την δουλειά τους.

Συγκεκριμένα υπάλληλοι της Πολεοδομίας του Δήμου Αμαρουσίου γνώριζαν, αυτό που αγνοούν επτά χρόνια όλοι οι άλλοι, ότι υπάρχει νόμος από το 2005!!! 

Σύμφωνα με τον Ν.3325/2005 άρθρο 2 και άρθρο 8 τα διαγνωστικά εργαστήρια εντάσσονται στα επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης και για την εγκατάστασή τους σε χώρους κύριας χρήσης, οι οποίοι στην οικοδομική άδεια αναφέρονται ως κατάστημα ή επαγγελματικός χώρος ή αποθήκη δεν απαιτείται άδεια αλλαγής χρήσης.

Το παραπάνω γράφτηκε επισήμως και εστάλη στην Περιφέρεια.

Έτσι  7/9/2012 εστάλη επιστολή στον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Δήμαρχο Αμαρουσίου, κ. Γιώργο Πατούλη, όπου αφενός εκφράζοντο τα συγχαρητήρια, για την άψογη λειτουργία των υπαλλήλων της Πολεοδομίας του Δήμου Αμαρουσίου και φυσικά αναφερόταν η λύση που είχαν δώσει.

Παραθέτω την επιστολή:


ΠΡΟΣ ΤΟΝ
1) ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΘΗΝΩΝ

2) ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Υπόψιν κ. Γιώργου Πατούλη.


ΘΕΜA: ΑΛΛΑΓΗ ΚΥΡΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ


Μαρούσι, 9 Σεπτεμβρίου 2012

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Από τον περασμένο Μάιο έκανα γνωστοποίηση στην αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας την αντικατάσταση του επιστημονικού υπεύθυνου του μικροβιολογικού τμήματος του ΜEDLAB IATΡΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ.

Μου εζητήθει επικαιροποίηση εγγράφων, καθότι το MEDLAB λειτουργεί έχοντας νομίμως άδεια λειτουργίας από το 1992, πράγμα που και έκανα και για τα 17 περίπου έγγραφα που μας ζήτησαν να προσκομίσουμε. Όμως στην συνέχεια μας εζητήθει να προσκομίσουμε αλλαγή κύριας χρήσης από την πολεοδομία.

Εξήγησα πώς κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα δαπανηρό και χρονοβόρο τη στιγμή μάλιστα που αντιμετωπίζουμε τόσο σημαντικά προβλήματα με τις καθυστερήσεις των πληρωμών του ΕΟΠΠΥ και των παλαιότερων οφειλών και πως είναι υπερβολή την στιγμή που η ίδια η Νομαρχεία παλαιότερα μας έχει ελέγξει δύο φορές καθώς και οι αρμόδιες επιτροπές του ΙΚΑ του ΤΕΒΕ πριν κάνουμε συμβάσεις με τα ταμεία. Μάλιστα τους γνωστοποίησα την αναντιστοιχία που προκύπτει σε όσα διαγνωστικά εργαστήρια λειτουργούν τρία και άνω τμήματα και υπάγονται στους Ιατρικούς Συλλόγους και σε όσα είναι με λιγότερα τμήματα και υπάγονται στις Περιφέρειες.

Παρά την καλοπροαίρετη διάθεση των νομικών συμβούλων του Υπουργού Υγείας προκειμένου να ισχύσουν ίσα μέτρα και σταθμά σε όλους τους φορείς υγείας, διαπιστώσαμε ότι θα έπρεπε να βγει νέος νόμος που να επιλύει το πρόβλημα, κάτι που φυσικά θα απαιτήσει πολύ χρόνο.

Την λύση την έδωσε, Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ, TMHMA EKΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ.

Εδώ θέλω να εξάρω τους υπαλλήλους της υπηρεσίας κ. Τσιτσιμπάση o oποίος καταρχάς ασχολήθηκε με το πρόβλημά μας και βέβαια την κα. Μ. Πρωτόπαπα η οποία γνώριζε τους νόμους, πολύ καλύτερα από την Περιφέρεια. Έτσι μας γνωστοποίησε ότι σύμφωνα με τον Ν.3325/2005 άρθρο 2 και άρθρο 8 τα διαγνωστικά εργαστήρια εντάσσονται στα επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης και για την εγκατάστασή τους σε χώρους κύριας χρήσης, οι οποίοι στην οικοδομική άδεια αναφέρονται ως κατάστημα ή επαγγελματικός χώρος ή αποθήκη δεν απαιτείται άδεια αλλαγής χρήσης.

Κατόπιν τούτου γνωστοποιήστε σε συναδέλφους που γνωρίζω ότι ταλαιπωρούνται και σήμερα ότι δεν απαιτείται άδεια αλλαγής χρήσης.


Συγχαρητήρια για της άψογη λειτουργία της Υπηρεσίας του Δήμου Αμαρουσίου και τους ιδιαίτερα ενημερωμένους παραπάνω υπαλλήλους.


Συναδελφικά

Αλέξανδρος Γιατζίδης
Διευθύνων Σύμβουλος
MEDLAB IATΡΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ



O Πρόεδρος του ΙΣΑ ανήρτησε την επιστολή στο site του Συλλόγου και στο site του Δήμου Αμαρουσίου.




Και δημοσιεύτηκε και το παρόν κείμενο στο medlbabnews.gr

Aκολούθησαν πάρα πολλά τηλέφωνα συναδέλφων που προφανώς ταλαιπωρούνται με το παραπάνω θέμα και φυσικά δείχνει πόσο σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί.

Η Περιφέρεια απέρριψε την παραπάνω λύση.
Στις 7/12/12 παραλάβαμε το παρακάτω έγγραφο το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο.


Του όλου θέματος υπάρχει συνέχεια, για την οποία και θα σας κρατήσουμε ενήμερους. 

Διαβάστε την συνέχεια

Θέλουμε ανάπτυξη αλλά για μια ανανέωση άδειας διαγνωστικού εργαστηρίου χρειάστηκε 1,5 χρόνο, 5 υπηρεσίες, πολύ χαρτί, απειλές και κόστος.



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων