Η οικονομική κρίση έβλαψε σημαντικά την υγεία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η οικονομική κρίση έβλαψε σημαντικά την υγεία

«Η οικονομική κρίση έβλαψε σημαντικά την υγεία. Ηδη σημειώνεται αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας ενώ η αύξηση της ανεργίας συμβάλλει στη μείωση του προσδόκιμου ζωής, 2 με 3 έτη» τόνισε χθες ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Υφαντόπουλος κάνοντας την εναρκτήρια ομιλία του 5oυ Συνεδρίου Παθολογίας Κεντρικής Ελλάδος.

Οι τριήμερες εργασίες του συνεδρίου, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Εσωτερικής Παθολογίας - Ηπατολογίας, η Παθολογική Κλινική και το ομώνυμο Ερευνητικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας και της Εταιρείας Παθολογίας Βορείου Ελλάδος, ξεκίνησε χθες στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, που με τις εισηγήσεις τους θα αναφερθούν σε νεότερα κλινικά δεδομένα.

Η επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου έγινε χθες το απόγευμα με τον καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής σχολής Λάρισας Γεώργιο Νταλέκο να αναφέρεται στο έργο της Παθολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί ασκώντας έντονη κριτική στην απόφαση, «ανόητη ή αυτονόητη» όπως τη χαρακτήρισε, των εναλλάξ εφημεριών των δύο νοσοκομείων.

Απόφαση, που όπως είπε ο κ. Νταλέκος έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων το 83,5% των αρρώστων να εισάγεται κατά την εφημερία, επιδρώντας αρνητικά στον τριτοβάθμιο ρόλο του νοσοκομείου, η πληρότητα της κλινικής από το 120% αυξήθηκε στο 137%, το Πανεπιστημιακό μετατρέπεται σε ένα δεύτερο νομαρχιακό νοσοκομείο, θίγοντας τέλος το πρόβλημα της συνεχούς μείωσης των ιατρών.

Ο κ. Υφαντόπουλος στην εναρκτήρια ομιλία του ανέπτυξε το θέμα «Προς μια ασθενοκεντρική θεραπεία των παθολογικών καταστάσεων» ενώ νωρίτερα, μιλώντας στην «Ε» τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη, με αφορμή την οικονομική κρίση αλλά και την αναποτελεσματικότητα του ΕΣΥ «να επικεντρωθούμε στον ασθενή, στον άνθρωπο και όχι στο σύστημα». «Η κρίση, πρόσθεσε ο κ. Υφαντόπουλος που διετέλεσε και μέλος της Επιτροπής «Σοφών» του υπουργείου Υγείας, έβλαψε σημαντική την υγεία, για πρώτη φορά στη χώρα μας έχουμε μια τριτοκοσμική διάσταση ενώ σύμφωνα με μελέτες αυξήθηκε η βρεφική θνησιμότητα, με το σχετικό δείκτη να προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Διαπιστώνεται επίσης ότι η αύξηση της ανεργίας συμβάλλει στη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 2 με 3 έτη προς το παρόν, δηλαδή λόγω της οικονομικής δυσπραγίας θα «θυσιαστούν» κάποια χρόνια ζωής, όταν επίσης βλάπτεται η ποιότητα ζωής των νέων με αυξημένο άγχος και κατάθλιψη, που είναι αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης» κατάληξε ο κ. Υφαντόπουλος.

Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης προηγήθηκαν χαιρετισμοί που απηύθυναν, εκπρόσωπος του μητροπολίτη Λάρισας, ο πρόεδρος της Εταιρείας Παθολογίας Βορείου Ελλάδος Απ. Χατζητόλιος, ο διοικητής του ΠΝΛ Ηλ. Σκυλλάκος, ο πρόεδρος της Ιατρικής καθηγητής Ι. Φεζουλίδης, ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Ι. Μεσσήνης καθώς και ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Κ. Γουργουλιάνης.

ΠΗΓΗ www.eleftheria.gr

Διαβάστε επίσης



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων