Υγεία και άσκηση, με την καταγραφή δραστηριότητας από έξυπνα gadget και κινητά | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Υγεία και άσκηση, με την καταγραφή δραστηριότητας από έξυπνα gadget και κινητά

του Γιάννη Καριψιάδη, mHealth, medlabnews.gr
Tα τελευταία χρόνια τα κινητά τηλέφωνα έχοντας την δυνατότητα να τρέχουν ειδικές εφαρμογές, μπήκαν και στο χώρο της άσκησης και της δίαιτας. Όσο το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται και όλο και περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε να ζήσουμε στην πόλη, η υγεία και η ευεξία μας γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές στην καθημερινή μας ζωή. Με ελάχιστο ελεύθερο χρόνο για να μπορέσουμε να στριμώξουμε στο πρόγραμμά μας πολύωρες προπονήσεις στο γυμναστήριο, και τους προσωπικούς γυμναστές να είναι μια μάλλον ακριβή λύση, πρέπει να σκεφτούμε έναν άλλο τρόπο να μένουμε υγιείς.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι παρατεταμένες περίοδοι ακινησίας, όπως όταν καθόμαστε στο γραφείο, μειώνουν την παραγωγή ενζύμων που καίνε το λίπος. Μπορούμε να το ανατρέψουμε αυτό αν ενσωματώσετε στην καθημερινότητα μας μικρά διαλείμματα περπατήματος.

Μπορεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής να ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την καθιστική ζωή μας, όμως στη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας και των περιφερειακών συσκευών ανθούν εντυπωσιακές πρωτοβουλίες, που παρέχουν σύγχρονα κίνητρα για καλύτερη υγεία.

Μέχρι πρότινος, κανείς δεν θα σκεφτόταν ποτέ ότι η παιχνιδομηχανή μπορεί να γίνει ο προσωπικός γυμναστής μας ή πως το κινητό μας τηλέφωνο μπορεί να λειτουργήσει ως προσωπικός μας προπονητής ή ακόμα πως ένα φουτουριστικό βραχιόλι θα μας παρακινούσε να καταγράψουμε την ποιότητα του ύπνου και της διατροφής μας. Όλα αυτά δεν προέρχονται από κάποιο μακρινό σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κυκλοφορούν ήδη στην αγορά...

Η καθημερινή χρήση του Internet μας καθηλώνει μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή στο γραφείο ή στο κρεβάτι, με το laptop και το tablet για χάζεμα ή για chatting με τους φίλους. Και εκεί που το υποσυνείδητό μας γνωρίζει πως θα ήταν καλύτερο να τα πούμε από κοντά με τους φίλους μας για ελαφρύ τρέξιμο στο κοντινό άλσος, οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας ωθούν και πάλι στις κακές, καθιστικές μας συνήθειες. Αλλά ήρθε ο καιρός που η ίδια η βιομηχανία, η οποία μας καθηλώνει στο γραφείο και τον καναπέ καθημερινά, πήρε την πρωτοβουλία να μας ξεσηκώσει και να επαναφέρει το σώμα μας στην υγιή... τάξη.

Με την εισαγωγή των τεχνολογιών ανίχνευσης της κίνησης στις παιχνιδομηχανές-κονσόλες, δεν άργησαν να έρθουν και τα «παιχνίδια» γυμναστικής και χορού. Οι εξελιγμένες ζυγαριές, μετρούν βάρος και ποσότητα σωματικού λίπους με ηλεκτρόδια και τελικώς εξάγουν το Δείκτη Μάζας Σώματος. Είναι πια δυνατό η ζυγαριά να συνδέεται με το ασύρματο οικιακό σας δίκτυο και περνά τις προσωπικές σας μετρήσεις στο κινητό και τον υπολογιστή σας. Επίσης να συνεργάζεται με πάνω από 100 διαφορετικές εφαρμογές για το smartphone σας, από όπου επιτρέπει την εντατική παρακολούθηση των στατιστικών σας, ενώ το ίδιο μπορείτε να κάνετε και μέσα από εφαρμογές για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Τελευταία έχουν μεγάλη ανάπτυξη τα ηλεκτρονικά βραχιόλια. Τα ηλεκτρονικά βραχιόλια είναι ήδη πολλά και προέρχονται από μια ποικιλία κατασκευαστών με διαφορετική προσέγγιση προς τον τελικό καταναλωτή. Υπάρχουν βραχιόλια που απλώς καταγράφουν την ποιότητα και την ποσότητα της άσκησής σας στο τρέξιμο. Άλλα πάλι καταγράφουν ένα σύνολο από παραμέτρους, όπως οι κινήσεις σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, οι διατροφικές σας συνήθειες (μέσω σχετικής εφαρμογής), ενώ έχουν και τη δυνατότητα να σας ειδοποιούν με τη χρήση δόνησης.
Τα βραχιόλια επικοινωνούν με το κινητό σας τηλέφωνο και την αντίστοιχη εφαρμογή τους, για να κρατήσουν αρχείο της δραστηριότητάς σας και να εξαγάγουν χρήσιμα και καλοσχεδιασμένα στατιστικά, που μπορείτε να παρακολουθείτε καθημερινά, ώστε να θέτετε νέους στόχους προσωπικής βελτίωσης. Τέλος υπάρχουν και κάποια που είναι παράλληλα και ρολόι, παροτρύνοντας σας έτσι να το έχετε πάντα στον καρπό σας.

Αν οι περιφερειακές συσκευές δεν σας ενδιαφέρουν και θέλετε να αρκεστείτε αποκλειστικά και μόνο στο κινητό σας, υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές εξαιρετικής ποιότητας, οι οποίες αξιοποιούν τους ενσωματωμένους αισθητήρες του κινητού σας, για να καταγράφουν την άσκησή σας και όχι μόνο. Ένα καλό smartphone διαθέτει GPS, γυροσκόπιο και συστήματα ηχητικής και κινητικής ειδοποίησης. Αξιοποιώντας τα εν λόγω χαρακτηριστικά, οι σχεδιαστές εφαρμογών έχουν εξασφαλίσει όλα όσα χρειάζεστε για καλύτερη υγεία, από μια μόνο συσκευή.

Τέλος το Apple Watch, που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Apple θα δίνει τη δυνατότητα αποστολής άμεσων μηνυμάτων, ενώ θα διαθέτει βασικές εφαρμογές, όπως προβολή εικόνων, χάρτες, πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής. H συσκευή θα διαθέτει μεταξύ άλλων και αισθητήρα καρδιακών παλμών, θα επιτρέπει την αποστολή των παλμών του χρήστη σε πραγματικό χρόνο. Οι ειδικοί αισθητήρες, θα μπορούν να αξιοποιηθούν και σε εφαρμογές εκγύμνασης με τη συσκευή να προβάλει πληροφορίες για τη φυσική κατάσταση του χρήστη. Το Apple Watch θα διαθέτει λειτουργία δόνησης, η οποία θα μπορεί να αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα όταν τρέχουμε εφαρμογή πλοήγησης, η συσκευή θα μας ενημερώνει με την ανάλογη δόνηση, εάν πρέπει να στρίψουμε αριστερά ή δεξιά.


Το μόνο που μένει να σκεφτούμε από την χρήση όλων αυτών των συσκευών είναι ότι πέρα από ότι μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία μας, μπορούν να βοηθήσουν και κάποιους να παρακολουθούν και να καταγράφουν την δραστηριότητά μας, με ότι συνεπάγεται αυτό. Απλά μπορούμε να το έχουμε στην άκρη του μυαλού μας αυτό και να χρησιμοποιήσουμε την νέα τεχνολογία για το καλό της σωματικής μας υγείας. 

Διαβάστε επίσης

Κινητά έξυπνα τηλέφωνα και υγεία (mHealth)

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων