728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΧΑΣΕΤΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

11/11/14

H Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Τρίτη, Νοεμβρίου 11, 2014


Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) – ημέρα ορόσημο από τα Ηνωμένα Έθνη ως η βασική διεθνής εκστρατεία-όχημα για την ευαισθητοποίηση στο πρόβλημα του διαβήτη - η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία διοργάνωσε συνέντευξη τύπου προκειμένου να ενημερώσει την επιστημονική κοινότητα, τους κρατικούς φορείς και την κοινή γνώμη για τα νέα δεδομένα γύρω από το σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και την αξία της πρόληψης και της ρύθμισής του. 
Επιπροσθέτως, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, με την ευγενική υποστήριξη της AstraZeneca, αποφάσισε φέτος να φωταγωγήσει με το «μπλε φως» που αποτελεί το παγκόσμιο έμβλημα του διαβήτη, τα κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ακαδημίας Αθηνών και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, επί της οδού Πανεπιστημίου, για να τονιστεί ακόμη περισσότερο η επιστημονική διάσταση της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη. Κατά την τελετή φωταγώγησης των τριών αυτών κτιρίων, θα προβληθεί βίντεο-ντοκιμαντέρ με θέμα το ταξίδι του διαβήτη, το οποίο ξεκινά από την αρχαιότητα, αναφέρεται στο παρόν και προχωράει στο μέλλον και τις υποσχέσεις που αυτό φέρνει για τα άτομα με διαβήτη. Η τελετή φωταγώγησης τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την υποστήριξη της Διαβητολογικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ), της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και την ευγενική υποστήριξη της AstraZeneca.
Στην έναρξη της τελετής φωταγώγησης, που θα πραγματοποιηθεί στις 14/11/14, στις 19.30 στο Titania Hotel (Olive Garden) έχει προσκληθεί να χαιρετήσει ο Υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης. 

Στη συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν νεότερα δεδομένα για την εξέλιξη του σακχαρώδη διαβήτη από τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας, κ. Α. Σωτηρόπουλο, την Υφυπουργό Υγείας κα Κατερίνα Παπακώστα, την πρόεδρο της επιτροπής ερευνών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κα Ελπίδα Πάβη, ενώ η ημέρα έκλεισε με ένα αισιόδοξο μήνυμα από την πρόεδρο της ΠΕΑΝΔ, κα Σοφία Μανέα
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας Αλέξιος Σωτηρόπουλος ανέλυσε τις εκρηκτικές επιδημιολογικές διαστάσεις που λαμβάνει ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα. «Σήμερα υπολογίζεται με στοιχεία του IDF (International Diabetes Federation) ότι ο αριθμός των ατόμων με Σ.Δ. παγκοσμίως, ξεπερνά τα 381 εκατομμύρια, ενώ στη χώρα μας περίπου 700.000 - 900.000 Έλληνες πάσχουν από διαβήτη, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 35.000-40.000 νέες περιπτώσεις εκ των οποίων 500 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Για το λόγο αυτό η ΕΔΕ πραγματοποιεί φέτος (2014) Πανελλαδική μελέτη για τον επιπολασμό, τον έλεγχο και τις επιπλοκές του ΣΔ. Θα είναι η πρώτη Πανελλαδική μελέτη που έχει διεξαχθεί ποτέ και τα αποτελέσματα της θα βοηθήσουν στην καλύτερη αντιμετώπιση του διαβήτη». 

Κατά τα λεγόμενα του προέδρου της ΕΔΕ, «η θεαματική αύξηση του ΣΔ2 τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά και στους εφήβους, οφείλεται κυρίως στην εντυπωσιακή αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας. Συνεπώς, η αντιμετώπιση τόσο του ΣΔ1, όσο και του ΣΔ 2, εστιάζεται κυρίως στην προαγωγή ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Η σωματική άσκηση και κυρίως ο τρόπος διατροφής, που έχουν ως στόχο την απώλεια του σωματικού βάρους, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο αντιμετώπισης του Σ.Δ και είναι αποτελεσματικά μέσα πρόληψής του». 

Δεν είναι τυχαίο που το φετινό μήνυμα της καμπάνιας της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (IDF – International Diabetes Federation) εστιάζει στην αξία της υγιεινής διατροφής, ενώ θέτει έναν στόχο τουλάχιστον 30 λεπτών καθημερινής άσκησης (πχ. γρήγορο περπάτημα, κολύμβηση, ποδηλασία ή χορό), η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ2 από 35-40%.

Όσον αφορά στη θεραπεία, ο κ. Α. Σωτηρόπουλος εξήγησε ότι «στα άτομα με ΣΔ2 η γλυκαιμική ρύθμιση συνήθως επιτυγχάνεται με τη χορήγηση αντιδιαβητικών δισκίων εκ των οποίων άλλα διεγείρουν το πάγκρεας να εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη, άλλα μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλα επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων από το έντερο. Επιπλέον, υπάρχει και μια νέα κατηγορία που βοηθάει την απέκκριση περίσσειας γλυκόζης από το νεφρό. Όταν τα δισκία δεν επαρκούν χρειάζεται χορήγηση ινσουλίνης σε ενέσιμη μορφή Κατά την εξέλιξη του Σ.Δ.τ2, στους συνδυασμούς των παραπάνω δισκίων χρειάζεται να προστεθεί βασική δόση ινσουλίνης ή και μετάταξη σε πλήρη ινσουλινοθεραπεία. Επίσης, απαιτείται και η ρύθμιση των άλλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου που συχνά συνοδεύουν τον Σ.Δ., όπως της υπέρτασης, της δυσλιπιδαιμίας, της παχυσαρκίας και του καπνίσματος». 

Η Υφυπουργός Υγείας κ. Κατερίνα Παπακώστα ανέφερε πως ο ΣΔ είναι μια ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια απειλή για την υγεία. «Ο ΣΔ2 δρα ύπουλα και παραμένει αδιάγνωστος για πολλά χρόνια και αυτό υπογραμμίζει επιτακτικά την πρακτική σημασία και αναγκαιότητα της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Διαβήτη». Κατέθεσε πως στην Ελλάδα πάσχει περίπου το 12% του πληθυσμού και σημείωσε πως σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες, έχουν συσταθεί Διαβητολογικά Κέντρα και Ιατρεία, με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη καθώς και την παροχή ειδικής εκπαίδευσης και κοινωνικής φροντίδας στους ασθενείς. Κατά την κ. Παπακώστα «η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, τα Ηνωμένα Έθνη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως απάντηση στην κλιμακούμενη συχνότητα εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως».
Η πρόεδρος της επιτροπής ερευνών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) κ. Ελπίδα Πάβη τόνισε πως ο ΣΔ αποτελεί σήμερα ένα από τα μείζονα προβλήματα δημόσιας υγείας τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Σημείωσε επίσης, πως λόγω της υψηλής συχνότητας εκδήλωσης αλλά και των αναγκών των πασχόντων, ο ΣΔ2 ευθύνεται για σημαντικές υγειονομικές δαπάνες στα συστήματα υγείας. Ο ΣΔ επιβαρύνει το σύστημα υγείας στην Ελλάδα με περίπου 1 δις ευρώ. Βασικός παράγοντας για το κόστος της νόσου είναι η ρύθμιση του διαβήτη: «Μελέτες για την Ελλάδα δείχνουν ότι το μέσο άμεσο ιατρικό κόστος ανά ασθενή με ΣΔ2 ανά έτος ανέρχεται σε περίπου 1.300 € μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους των επιπλοκών. Το κόστος αυτό διαφοροποιείται σε 983 € για ασθενείς με ρυθμισμένο διαβήτη, και σε 1.570 € για τους μη ρυθμισμένους διαβητικούς. Αν συμπεριληφθούν οι επιπλοκές, το κόστος αυξάνεται σε περίπου 2.900 €».
Σύμφωνα με την κα Ε. Πάβη ο διπλός στόχος που είναι η αύξηση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους, θα επιτευχθεί μέσα από μια ολοκληρωμένη παροχή φροντίδας των διαβητικών ατόμων, που αφορά τόσο στην οργάνωση της υποστήριξης του ασθενή, όσο και στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, των νεότερων φαρμάκων με καινοτόμους μηχανισμούς δράσης, με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση.
Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ) κ.  Σοφία Μανέα χάρισε σε όλους ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα που αποδεικνύει ότι η ζωή με το διαβήτη δεν σταματά, αλλά γίνεται ακόμη πιο δημιουργική. Η κ. Σ. Μανέα είπε χαρακτηριστικά: «Η κάθε αρχή είναι δύσκολη όμως στη συνέχεια αντιλαμβάνεσαι ότι η συνύπαρξη με το διαβήτη είναι μια σχέση ειλικρινής που θα σε ανταμείψει αν  και εσύ φερθείς έξυπνα. Ναι το ότι έχω διαβήτη, με κάνει διαφορετική από τον υπόλοιπο κόσμο, αυτό όμως αποτελεί και το μυστικό για την ποιότητα της ζωής μου.  Ίσως αν δεν ερχόταν ο διαβήτης, δεν θα μπορούσα σήμερα να σας το επιβεβαιώσω».

Σχετικά με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία (ΕΔΕ)
Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1975. Οι κύριοι στόχοι της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας είναι:
 • Η ενημέρωση των ατόμων με διαβήτη, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, για το σακχαρώδη διαβήτη και τις επιπλοκές του.
 • Η προώθηση της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας στο σακχαρώδη διαβήτη.
 • Η θετική επιρροή και η ευαισθητοποίηση των αρχών του κράτους αναφορικά με τις στρατηγικές πρόληψης, ενημέρωσης και φροντίδας για το σακχαρώδη διαβήτη.
 • Η προώθηση της υποστήριξης στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
 • Η προώθηση και η βελτίωση της φροντίδας στο σακχαρώδη διαβήτη.
 • Η βελτίωση της κλινικής προσέγγισης και η ευκολότερη πρόσβαση στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ατόμων με διαβήτη.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.ede.gr

Σχετικά με τη Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ)
Κύριος σκοπός της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση ιατρών, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού και ασθενών σε θέματα Σακχαρώδη Διαβήτη στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας. Κύριες δραστηριότητες της ΔΕΒΕ είναι η  διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, διημερίδων και εκδηλώσεων με διαβητολογικό περιεχόμενο στη Β. Ελλάδα, καθώς και η διοργάνωση μετεκπαιδευτικών μαθημάτων.
Η Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος εκδίδει:
 • Το περιοδικό «Ελληνικά Διαβητολογικά Χρονικά»
 • Το «Μητρώο Εργασιών Ελλήνων Ερευνητών & Συγγραφέων με γνωστικό αντικείμενο τον Σακχαρώδη Διαβήτη»
 • Τον «Οδηγό για άτομα με διαβήτη»
Η ΔΕΒΕ αριθμεί σήμερα 523 μέλη

Σχετική με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ)
Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ. πρώην Υγειονομική Σχολή Αθηνών) αποτελεί από την ίδρυση της το 1929, το εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα το οποίο υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προσφέρει εκπαίδευση αποφοίτων ΑΕΙ, ΤΕΙ στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Δημόσια Υγεία, στην Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, στην Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Υγεία και στην Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία. 

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας έχει αναπτύξει επίσης σημαντική εκπαιδευτική και ερευνητική δράση στην αντιμετώπιση των αναγκών της Δημόσιας Υγείας και των Υπηρεσιών Υγείας ολοκληρώνοντας έρευνες, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και προετοιμάζοντας λειτουργούς στο πλαίσιο της οικονομίας της πληροφορίας και της κοινωνίας της γνώσης.

Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κατέχουν εθνική και διεθνή αναγνώριση στο χώρο της εκπαίδευσης για την υγεία και τις υπηρεσίες υγείας με αξιολόγηση από διακεκριμένους φορείς και αποσκοπούν στην προετοιμασία δημόσιων και ιδιωτικών λειτουργών με δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να κατανοούν την πολυπλοκότητα των ζητημάτων Δημόσιας Υγείας, να προτείνουν και να ηγούνται εναλλακτικών και κατάλληλων δράσεων.

Σχετικά με την AstraZeneca
Η ΑstraZeneca είναι μια παγκόσμια, καινοτόμος βιοφαρμακευτική εταιρεία με ιδιαίτερη έμφαση στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και εμπορική διάθεση συνταγογραφούμενων φαρμάκων για καρδιαγγειακές, μεταβολικές,  γαστρεντερολογικές, αναπνευστικές, ογκολογικές, λοιμώδεις καθώς και του κεντρικού νευρικού συστήματος παθήσεις. Η AstraZeneca δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες και τα καινοτόμα φάρμακά της χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τα: www.astrazeneca.gr και www.astrazeneca.com

 • Blogger Comments
 • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: H Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides