«Μη με ξεχνάς» (Remember me) το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Αλτσχάιμερ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

«Μη με ξεχνάς» (Remember me) το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Αλτσχάιμερ


Για φέτος ο Π.Ο.Υ. σε συνεργασία με την Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer θέτει ως κεντρικό θέμα της ενημερωτικής εκστρατείας το μήνυμα «Μη με ξεχνάς» (Remember me).
Μέσω της εκστρατείας αυτής επιδιώκεται να ενθαρρυνθούν περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να πληροφορηθούν και να μάθουν να εντοπίζουν τα χαρακτηριστικά της άνοιας, αλλά και να μην ξεχνούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που ζουν με άνοια. Ο αντίκτυπος της εκστρατείας του Παγκόσμιου Μήνα Alzheimer-Άνοιας, αυξάνεται αλλά ο στιγματισμός και η παραπληροφόρηση που περιβάλλει την άνοια παραμένει ένα παγκόσμιο πρόβλημα.
Ο Παγκόσμιος Μήνας για την Νόσο Alzheimer αποτελεί αφορμή για δράση, καθώς δημιουργείται ένα παγκόσμιο κίνημα ενωμένο από την έκκλησή του για αλλαγή. Προσφέρει επίσης, μία ευκαιρία να προβληματιστούμε σχετικά με τις επιπτώσεις της άνοιας, μιας ασθένειας που επηρεάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους καθώς περνούν τα χρόνια.
Άνοια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιαδήποτε κατάσταση που με την πάροδο του χρόνου προκαλεί φθορά σε μια σειρά λειτουργιών του εγκεφάλου όπως την μνήμη, την σκέψη, την ικανότητα αναγνώρισης, τον λόγο, τον προγραμματισμό και την προσωπικότητα.
Η Νόσος Alzheimer ανήκει στις εκφυλιστικές νόσους του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που εμφανίζονται κατά την τρίτη ηλικία και ευθύνεται για το 50-60% των περιπτώσεων άνοιας. Η άνοια εκδηλώνεται κυρίως με διαταραχές στην εγγραφή πρόσφατου μνημονικού υλικού, καθώς και με δυσκολίες στην ανάκληση αρχικά της πρόσφατης και σε μεταγενέστερα στάδια της απώτερης μνήμης.
Το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 20% άνω των 80 ετών έχουν νόσο Alzheimer, την δεύτερη πιο συχνή πάθηση στην ηλικία των 80 μετά τις αρθρίτιδες. Στόχος της Π.Ο.Υ. είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με άνοια καθώς και των οικογενειών τους, με την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα δικαιώματα των ατόμων με άνοια, όπως:
-την προσωπική ελευθερία, την προσωπική ασφάλεια, την σωματική ακεραιότητα, την ελευθερία κίνησης, το δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, στην υγεία, σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, στην δυνατότητα πρόσβασης σε εθελοντικές ή χαμηλού κόστους νομικές υπηρεσίες, στην ΄΄παραγωγική ζωή΄΄, στο δικαίωμα προστασίας από προσωπική ή οικονομική εκμετάλλευση, καθώς και σε άλλα κοινωνικά δικαιώματα.
Τά άτομα που πάσχουν από άνοια μπορούν να ζήσουν καλά ως ασθενείς ζητώντας βοήθεια και υποστήριξη από την οικογένειά τους, τον γιατρό τους, τους επαγγελματίες υγείας αλλά και από τις εταιρείες Alzheimer ανά την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

Τι είναι η νόσος Alzheimer; Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε την άνοια;


  • Ξεχνάτε, χάνετε τις λέξεις, χάνετε πράγματα; Μήπως πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό για Alzheimer;
  • 10 μυστικά για την πρόληψη της άνοιας. Τι είναι η άνοια και ποιές οι συνηθέστερες μορφές της.


  • ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

    ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

    ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

    Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

    0

    Δεν υπάρχουν σχόλια

    blogger
    Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
    Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων