Η ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα της κρίσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα της κρίσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ποια τα σημεία που προδιαγράφουν με τα μελανότερα χρώματα το μέλλον της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Ελλάδα που πρέπει να γνωρίζει κάθε πολίτης


Μέρες γιορτών και οι ευχές ανταλλάσσονται παντού από τους χώρους εργασίας, τους δρόμους, αλλά και μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου. Η πιο διαδεδομένη ευχή των Ελλήνων ήταν και σήμερα ακόμη περισσότερο είναι, "Υγεία"! Ένα ευαίσθητο θέμα που στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια μοιάζει με δύσκολη εξίσωση που καταλήγει στο κλασικό "μη σου τύχει". Μην τύχει και μπλεχτείς στο δημόσιο νοσοκομείο ή χρειαστείς κάποια εξέταση και πρέπει να τρέχεις στο ΙΚΑ ή όποιο άλλο ταμείο για να πάρεις όσα δικαιούσαι ως ασφαλισμένος.
Με το σύστημα υγείας να παραπαίει, την ανεργία να καθιστά την ιδιότητα του εργαζόμενου και κατ' επέκταση ασφαλισμένου, είδος υπό εξαφάνιση και τις απαιτήσεις των δανειστών για επιπλέον περικοπές σε ό, τι αφορά τις κοινωνικές παροχές του κράτους δεν είναι λίγοι εκείνοι που στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλεια για δύο λόγους. Πρώτον γιατί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην αξιοπιστία της δημόσιας υγείας, ενώ γνωρίζουν πως το δαιδαλώδες της σύστημα θα τους εγκλωβίσει σε έναν κυκεώνα ακόμη και για την πιο απλή παροχή και δεύτερον γιατί στο δια ταύτα η δημόσια υγεία κοστίζει τελικά πολύ ακριβά ακόμη και αν θέλει να λέγεται δωρεάν.
Συνοψίζουμε τα στοιχεία εκείνα που δημιουργούν ένα ζοφερό μέλλον για την περίθαλψη και σημειώνουμε τους λόγους που αρκετοί στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλεια προκειμένου να εξυπηρετηθούν αξιόπιστα και γρήγορα:
AdTech Ad

- Ελλείψεις προσωπικού σε νοσοκομεία και ιατρεία του ΕΟΠΥΥ

Το δημόσιο σύστημα υγείας είναι από τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο στα χρόνια της κρίσης. Νοσοκομεία ανέστειλαν τη λειτουργία τους, άλλα συγχωνεύτηκαν και στα περισσότερα οι συνθήκες μοιάζουν τριτοκοσμικές. Οι Έλληνες γιατροί εργάζονται 60-93 ώρες την εβδομάδα, ωράριο που κρίθηκε εξαντλητικό και παράνομο πριν από μερικές ημέρες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Παράλληλα με τις ελλείψεις προσωπικού, σοβαρές δυσλειτουργίες στο ΕΣΥ προκαλεί και η μαζική αποπομπή διοικητών και αναπληρωτών (απομακρύνθηκαν 111 σε σύνολο 127) έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης. Δεκάδες νοσοκομεία δεν μπορούν να προχωρήσουν σε προμήθειες, ενώ τις προηγούμενες μέρες νοσοκομεία, όπως το ΚΑΤ και ο Ερυθρός Σταυρός βρέθηκαν αντιμέτωπα με ελλείψεις υλικών και φαρμάκων, αφού έχουν σταματήσει οι προμήθειες.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας -όπως παραδέχτηκε- έγινε αποδέκτης αιτημάτων από απερχόμενους διοικητές να μην λειτουργήσουν τακτικά χειρουργεία ή ακόμη και να «κλείσει» προσωρινά ένα μεγάλο νοσοκομείο καθώς «τίθεται εν κινδύνω η λειτουργία» του.
Η εικόνα διάλυσης των νοσοκομείων αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα καθώς οι προσωρινοί αντικαταστάτες των διοικητών αρνούνται να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη. Ουσιαστικά, μέχρι την αντικατάσταση των διοικήσεων, το «τιμόνι» καλούνται να το αναλάβουν ο διευθυντής της ιατρικής και ο διευθυντή της διοικητικής-οικονομικής υπηρεσίας*.
Στον αντίποδα ένα online πρόγραμμα ασφάλισης υγείας και πιο συγκεκριμένα το νέο NN Direct Health της NN Hellas, καλύπτει χωρίς πονοκεφάλους τα νοσήλια για μια άτυχη στιγμή σε ποσό που αγγίζει τις 500.000 € το χρόνο, ενώ συνεργάζεται με 40 ιδιωτικά νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, προβλέπεται άμεση μεταγωγή στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο, ακόμη και με αερομεταφορά, ενώ είναι πιο εύκολο για τον ασφαλισμένο να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες πληροφοριών για το συμβόλαιό του όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.

- Ελάχιστα ένσημα για έκδοση βιβλιαρίου υγείας

Η παραπάνω εικόνα μαρτυρά πως η δημόσια υγεία ήδη... ασθενεί βαρέως. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και προμήθειες μεταθέτουν σοβαρά χειρουργεία ασφαλισμένων μήνες πίσω, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, για να μην αναφερθεί κανείς και στο καθεστώς "φακελάκι", του οποίου κρούσματα έχουν κοστίσει ακόμη και ανθρώπινες ζωές.
Την ίδια ώρα, δεκάδες πολίτες ενδέχεται να αδυνατούν να αποκτήσουν πρόσβαση ακόμη και σε αυτή την παραπαίουσα βασική περίθαλψη. Γιατί; Σύμφωνα με εγκύκλιο της διοίκησης του ΙΚΑ είναι απαραίτητες κατ' ελάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης το τελευταίο έτος ή 15μηνο (από το οποίο εξαιρείται το τελευταίο τρίμηνο) προκειμένου να έχει κανείς πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Μάλιστα η ειδική αυτή μέριμνα, εκτός από ασφαλισμένους και προστατευόμενα μέλη, αφορά ανέργους ηλικίας 29-55 ετών αφήνοντας εκτός σημαντικές ηλικιακές ομάδες. Οι μεν νεότεροι που αποτελούν και σύμφωνα με τα στοιχεία το μεγαλύτερο ποσοστό στην πίτα της ανεργίας και οι άνω των 55 ετών, οι οποίοι με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό ενδέχεται να χρειάζονται έως και 12 χρόνια για να βγουν στη σύνταξη**.
Την ώρα που ασφαλισμένοι και προστατευόμενα μέλη προσπαθούν να λύσουν τους δυσεπίλυτους γρίφους ώστε να μάθουν αν καλύπτονται από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μια οικογένεια που επιλέγει το ιδιωτικό, online πρόγραμμα ασφάλισης υγείας NN Direct Health, μπορεί να καλύψει και τα ανήλικα παιδιά με αυτήν δωρεάν για το πρώτο χρόνο, χάρη στην αποκλειστική προσφορά του συγκεκριμένου προγράμματος.

- Διαγνωστικές εξετάσεις

Στο ζοφερό τοπίο προστίθεται από την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου και μια ακόμη ανησυχητική πρόβλεψη του μνημονίου 3. Με την κυβέρνηση να υιοθετεί τις προτάσεις των δανειστών για τις μειώσεις στις διαγνωστικές εξετάσεις η Απόφαση προβλέπει ότι οι τιμές των 51 εξετάσεων οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαγνωστική δαπάνη, μειώνονται μεσοσταθμικά σε ποσοστό  43% ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 9%. Παράλληλα, μειώνεται κατά 18% η τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και κατά 10% του pet- scan.
Αν και πρώτος που θα πληγεί από το μέτρο είναι τα μικρά διαγνωστικά κέντρα, δεν είναι λίγοι εκείνοι του κλάδου που παραδέχονται πως οι δραματικές μειώσεις αυτές θα μετακυλήσουν στους ασφαλισμένους, αυξάνοντας τη συμμετοχή τους σε μια σειρά από εξετάσεις*.
Στην ιδιωτική ασφάλιση, και συγκεκριμένα το NN Direct Health παρέχει δωρεάν check up κάθε χρόνο, αλλά και 300€ για άλλες διαγνωστικές, ενώ - και εδώ είναι ίσως το πιο σημαντικό - παρέχεται 50% έκπτωση για τυχόν εξετάσεις πέραν του ποσού αυτού. Η έκπτωση αυτή στη δεδομένη στιγμή που μειώνονται οι αποζημιώσεις του κράτους ίσως είναι ιδιαίτερα ανακουφιστική.

- Ασφαλιστικές εισφορές

Ελλείψεις, ανεπάρκεια και δυσλειτουργία για ένα σύστημα υγείας που όσοι παραμένουν σε θέσεις εργασίας πληρώνουν αδρά. Μόνο οι κρατήσεις του εργαζόμενου για το ασφαλιστικό του ταμείο ανέρχονται σε 16% περίπου, ανάλογα και με τον κλάδο στον οποίο εργάζεται (οι αναφορές αφορούν κυρίως ασφαλισμένους του ΙΚΑ, με τη Συμφωνία της κυβέρνησης να προβλέπει αύξηση όλων των ταμείων ώστε να αγγίξουν τις εισφορές του ΙΚΑ). Κάτι τέτοιο πολύ απλά μεταφράζεται για έναν μισθό της τάξης των 489€, σε 97€ από τις ακαθάριστες αποδοχές, τα οποία κρατούνται για τις ασφαλιστικές εισφορές.

*Πίνακας από άρθρο της Καθημερινής


Η Ελλάδα παραμένει στο μπλοκ των χωρών με ιδιαίτερα αυξημένους συντελεστές ασφαλιστικών εισφορών και συγκεκριμένα στην έκτη θέση των χωρών του ΟΟΣΑ. Κάτι τέτοιο σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ταμεία, αλλά και το σκηνικό στην περίθαλψη γεννά ακόμη περισσότερα ερωτηματικά για το συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί η δημόσια υγεία (στις εισφορές περιλαμβάνεται φυσικά και συνταξιοδοτική εισφορά, ένα άλλο πικραμένο κεφάλαιο της ασφάλισης).
Την ίδια ώρα, ένα οικονομικό και παράλληλα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υγείας ΝΝ Direct Health μπορεί να κοστίζει περί τα 30€ μηνιαίως*** καλύπτοντας όμως τον ασφαλισμένο σε εικοσιτετράωρη βάση, άμεσα και σε ένα δίκτυο 40 ιδιωτικών νοσοκομείων που θα τον εξυπηρετήσουν άμεσα και υπεύθυνα. Kαι όλα αυτά χωρίς περιττά έγγραφα, με απλές ηλεκτρονικές διαδικασίες είτε μέσω του nndirect.gr είτε τηλεφωνικά 800 100 60 60(από σταθερό) στο 210 950 60 60 (από κινητό).

*πληροφορίες healthview.gr

**πληροφορίες dikaiologitika.gr

*** Ενδεικτικό μηνιαίο κόστος για ασφαλισμένο 30 ετών για τον 1 χρόνο

Πηγή  http://news247.gr/

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων