Ο κρόκος Κοζάνης ενισχύει την μάθηση, τη μνήμη και προστατεύει από Αλτσχάιμερ, άνοια | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο κρόκος Κοζάνης ενισχύει την μάθηση, τη μνήμη και προστατεύει από Αλτσχάιμερ, άνοια

O κρόκος Κοζάνης Crocus sativus L, συμβάλλει στην ενίσχυση της μάθησης και της μνήμης.

της Θάλειας Γούτου, κοσμετολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Η καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ και Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών κα Μάγδα Τσολάκη, ανέφερε ότι μετά από ερευνητική μελέτη που έγινε στο ΑΠΘ, ο κρόκος Κοζάνης, συμβάλλει στην ενίσχυση της μάθησης και της μνήμης.

Ο κρόκος όπως έχουν δείξει παλαιότερες μελέτες λόγω της περιεκτικότητας σε κροκίνη και κροκετίνη αναστέλλει τη δράση του ενζύμου ακετυλοχολιστεράση, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και κατά συνέπεια προστατεύει από την Αλτσχάιμερ. 

Η αντιοξειδωτική δράση του κρόκου φαίνεται ότι έχει θετική επίδραση στους ασθενείς με αγγειακή άνοια, η οποία σε υψηλό ποσοστό οφείλεται στο οξειδωτικό στρες και συγχρόνως επηρεάζεται από την αθηρωσκληρωτική κατάσταση των αγγείων του εγκεφάλου. Επειδή ο κρόκος έχει βρεθεί ότι ασκεί γενικότερα μια αντιθρομβωτική δράση πιθανό έχει ευνοϊκή δράση και στην αγγειακή άνοια. Ο κρόκος μπορεί να έχει μια πρακτική εφαρμογή στη βελτίωση της κατάστασης των αρρώστων που πάσχουν από αγγειακή άνοια ή αλτσχάιμερ.

Ο Kρόκος ο ήμερος (Crocus sativus L.) ή ζαφορά ή σαφράν/ι, στην Ελλάδα καλλιεργείται στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στο νομό της Κοζάνης, πιο συγκεκριμένα στο χωριό Κρόκος και σ' άλλα δέκα μικρότερα χωριά. Είναι βέβαιο ότι το όνομα του χωριού Κρόκος προέρχεται από το φυτό.  
Ο κρόκος ή η ελληνική ζαφορά (saffron) όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων