Ενισχύστε, με την ψήφο σας, την προσπάθεια του καρδιοχειργού δρ. Γιώργου Σαρρή, με την 3D εκτύπωση καρδιάς, να πάρει το διεθνές βραβείο Ιατρικής Καινοτομίας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ενισχύστε, με την ψήφο σας, την προσπάθεια του καρδιοχειργού δρ. Γιώργου Σαρρή, με την 3D εκτύπωση καρδιάς, να πάρει το διεθνές βραβείο Ιατρικής Καινοτομίας

Δεύτερη(!) ως τώρα, η Ελληνική πρόταση 
στο διεθνή διαγωνισμό Ιατρικής Καινοτομίας 
("American Medical Association Innovation Challenge")

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr

Ο ΄Ελληνας καρδιοχειρουργός - παιδοκαρδιοχειρουργός δρ Γιώργος Σαρρής (διευθυντής του "Αθηναϊκού Καρδιοχειρουργικού και Παιδοκαρδιοχειρουργικού Ινστιτούτου" και διευθυντής της παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής του "Ιασώ") πριν μερικές μέρες δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό Ιατρικής Καινοτομίας στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (American Medical AssociationInnovation Challenge) με το πρόγραμμα της Τρισδιάστατης Εκτύπωσης της Καρδιάς στις συγγενείς καρδιοπάθειες (Project title: Printing Hearts: a heart in your hands).
΄Ηδη το heart print project του κ. Σαρρή (και της ομάδας του) ανέβηκε στη 2η θέση στο American Medical Association Innovation Challenge!

Ο κ. Σαρρής είναι γνωστός στη διεθνή καρδιοχειρουργική κοινότητα, τόσο από άλλες επιστημονικές εργασίες του, αλλά και από τη θητεία του ως καθηγητής καρδιοχειρουργικής παίδων και συγγενών καρδιοπαθειών στο Κλήβελαντ των ΗΠΑ, με σειρά ειδικεύσεων στο Χάρβαρντ, στο Στάνφορντ κ.ά., μεταξύ των οποίων και στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς ως συνεργάτης του "πατέρα των μεταμοσχεύσεων καρδιάς" Νόρμαν Σάμγουέι και σήμερα γενικός γραμματέας, αλλά και πρόεδρος Επιτροπής Κλινικής ΄Ερευνας, της "ECHSA" της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Παιδοκαρδιοχειρουργικής.
Από το 1997, που ήρθε στην Ελλάδα, οργάνωσε εξ αρχής παιδοκαρδιοχειρουργικά τμήματα στο "Ωνάσειο", το 2007 στο "Μητέρα" και το 2013 στο "Ιασώ", έχοντας ως τώρα χειρουργήσει περίπου 8.000 περιστατικά, ακόμα και των πιο δύσκολων καρδιοπαθειών, σε ασθενείς όλων των ηλικιών και κυρίως σε παιδιά.

"Ήδη έχουμε αποκτήσει μια εμπειρία, από σειρά περιστατικών, καθώς η εφαρμογή της τεχνολογίας "3D printing" κυριολεκτικά μας έλυσε τα χέρια ή μάλλον "μας άνοιξε τα μάτια" και και μας εδειξε τον σωστό δρόμο", μας λέει χαρακτηριστικά ο δρ Γιώργος Σαρρής.

"Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένες περιπτώσεις όπως ένα κοριτσάκι 5 ετών με σύμπλοκη κυανωτική καρδιοπάθεια, έναν συνδυασμό “πλήρους κολποκοιλιακού καναλιού”, “διπλοέξοδης δεξιάς κοιλίας” και “Τετραλογίας Fallot” με “στένωση πνευμονικής” και ιστορικό προηγούμενων εγχειρήσεων.
Οι συνήθεις εξετάσεις, δεν επέτρεπαν στους γιατρούς να καταλήξουν με σιγουριά αν, και με ποια εγχείρηση, το πρόβλημα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.
Κατασκευάσαμε αντίγραφο της καρδιάς του κοριτσιού, το οποίο μπορούσαμε να μελετήσουμε, να το ανοίξουμε με τρόπους, που δεν θα ήταν δυνατό να τους ανεχτεί η καρδιά στο χειρουργείο και να σχεδιάσουμε με ακρίβεια τον πλέον κατάλληλο τρόπο χειρουργικής διόρθωσης.
Γρήγορη ανάρρωση

Η εγχείρηση στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε χωρίς επιπλοκές, η μικρή ασθενής ανάρρωσε γρήγορα και συνεχίζει μια κανονική πλέον ζωή.
Σε μια άλλη περίπτωση, σε μικρό αγοράκι με καρδιοπάθεια και σοβαρή πάθηση, “στένωση της τραχείας”, η κατασκευή, του τρισδιάστατου μοντέλου, μας επέτρεψε να σχεδιάσουμε την καλλίτερη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος.
Η εφαρμογή της τεχνολογίας 3D printing μας άνοιξε τα μάτια και μας έδειξε το σωστό δρόμο, μας λέει ο δρ Γιώργος Σαρρής.

Εχουμε αρκετές άλλες περιπτώσεις παιδιών, με δύσκολες στενώσεις των πνευμονικών αρτηριών, μετά από επεμβάσεις αντιμετάθεσης των μεγάλων αγγείων, που το μοντέλο καρδιάς, έδειξε τι ακριβώς πρέπει να διορθώσουμε στο χειρουργείο".
"Η ιδέα της χρήσης τρισδιάστατου μοντέλου καρδιάς, μου γεννήθηκε πριν από 4 χρόνια περίπου, όταν ζήτησε την βοήθειά μου μία οικογένεια, της οποίας το κοριτσάκι έπασχε από κάποια ιδιαίτερα περίπλοκη συγγενή, δηλαδή εκ γενετής, καρδιοπάθεια", μας λέει ο δρ Γιώργος Σαρρής.

"Το παιδί είχε χειρουργηθεί σε μεγάλο κέντρο του εξωτερικού, από ιδιαίτερα έμπειρο και εξαιρετικά ικανό συνάδελφο παιδοκαρδιοχειρουργό.
Κατά την διάρκεια της επέμβασης, όταν αντίκρισε την πραγματική ανατομία, διαπίστωσε ότι αυτή ήταν πολύ διαφορετική από αυτό που όλοι πίστευαν ότι έδειχναν οι πολλαπλές απεικονιστικές εξετάσεις, που είχαν γίνει πριν την εγχείρηση. Επέλεξε και σωστά έπραξε, να τελειώσει την εγχείρηση, χωρίς καμιά διόρθωση. 
΄Εχοντας τη δική του διάγνωση και επαρκή χρόνο να σκεφτώ και να σχεδιάσω την διόρθωση, μετά από λίγο καιρό χειρουργήσαμε την μικρή και αυτή την φορά το πρόβλημα διορθώθηκε.
Σκεφτήκαμε, πόσο χρήσιμο θα ήταν αν είχαμε στα χέρια μας ένα φυσικό μοντέλο της καρδιάς, ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα κάποιας «έκπληξης» στο χειρουργείο.
Και άλλες εφαρμογές
Οι σχετικές αναζητήσεις μας, αποκάλυψαν την υφισταμένη από ετών τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, και μάλιστα με κάποιες σχετικά απλές εφαρμογές στην οδοντιατρική και ορθοπεδική, αλλά ελάχιστες εφαρμογές στην καρδιοχειρουργική και παιδοκαρδιοχειρουργική.

Σκεφτήκαμε ότι θα είχαμε μεγάλη ωφέλεια προσαρμόζοντας τις τεχνικές αυτές στην καρδιοχειρουργική και αυτό κάναμε. Παράλληλα, παρακολουθούσαμε παρόμοιες προσπάθειες, διάφορων εφαρμογών στην ιατρική, σε κάποια λίγα κέντρα του εξωτερικού, σε μεγάλα νοσοκομεία, πανεπιστήμια σε Ευρώπη και ΗΠΑ και ανταλλάξαμε απόψεις με τους συναδέλφους αυτούς.
Συγκροτήσαμε εδώ στην Αθήνα μία εξαιρετική επιστημονική και τεχνική ομάδα και έχουμε ήδη ξεκινήσει την κατασκευή τέτοιων τρισδιάστατων αντιγράφων της καρδιάς και άλλων οργάνων.
Τα πλεονεκτήματα του ακριβέστερου προ-εγχειρητικού σχεδιασμού επεκτείνονται και στην προ-επιλογή κατάλληλων μοσχευμάτων, με βάση την πραγματική ανατομία, τόσο στη χειρουργική, όσο και στην επεμβατική καρδιολογία με τα“stent”.
Μακροπρόθεσμα, εξαιρετικά σημαντικό, είναι το άνοιγμα του ορίζοντα στην χειρουργική εκπαίδευση. Πιστεύω, ότι η ευρεία υιοθέτηση τέτοιων προγραμμάτων χειρουργικής προσομοίωσης, θα αποτελέσει πραγματική επανάσταση στην εκπαίδευση των καρδιοχειρουργών και ιδιαίτερα των παιδοκαρδιοχειρουργών, οι οποίοι κατά τεκμήριο έρχονται αντιμέτωποι με πολύ πιο περίπλοκες ανατομικά παθήσεις.
Στο μέλλον, πέρα από την εκτύπωση καρδιοχειρουργικών εμφυτευμάτων, τα οποία σε πρώτη φάση είναι κατασκευασμένα από αδρανή υλικά, ίσως έχουμε την δυνατότητα, τα με ακρίβεια εκτυπωμένα εμφυτεύματα να συμπεριλαμβάνουν κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, όπως βλαστοκύτταρα, «stem cells”, ώστε να επιτευχθή η κατασκευή ζώντων και λειτουργικών μοσχευμάτων, με τελικό στόχο την δημιουργία λειτουργικών οργάνων", καταλήγει ο κ. Σαρρής.


Αν θέλετε να ενισχύσετε την προσπάθειά του, πλοηγηθείτε στην ιστοσελίδα 
και πιέστε τον σύνδεσμο του heart print project (αυτή τη στιγμή εμφανίζεται δεύτερο), πηγαίνοντας στην ιστοσελίδα:
και ψηφίζετε επιλέγοντας τα “κουμπιά” PARTNER και MENTOR, συμβάλλοντας στην αύξηση της βαθμολογίας!
Θα σας ζητηθεί να ανοίξετε έναν δωρεάν λογαριασμό στην ιστοσελίδα (sign up for an AMA account, you don’t need to be an AMA Member), κάτι που γίνεται εύκολα σε 2 λεπτά, και μετά ψηφίζετε!)


Πηγή
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων