Παράγοντας που εξουδετερώνει - αναστρέφει την αντιπηκτική αγωγή σε επείγουσες καταστάσεις | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Παράγοντας που εξουδετερώνει - αναστρέφει την αντιπηκτική αγωγή σε επείγουσες καταστάσεις

Η Boehringer Ingelheim είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη διαθεσιμότητα του πρώτου ειδικού παράγοντα αναστροφής ενός εκ των αντιπηκτικών φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Πλέον, η δράση του συγκεκριμένου αντιπηκτικού μπορεί να αναστραφεί άμεσα σε επείγουσες καταστάσεις.

επιμέλεια Αγγελική Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr

Η Boehringer Ingelheim είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη διαθεσιμότητα του πρώτου ειδικού παράγοντα αναστροφής ενός εκ των αντιπηκτικών φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Πλέον, η δράση του συγκεκριμένου αντιπηκτικού μπορεί να αναστραφεί άμεσα σε επείγουσες καταστάσεις.

Ο ειδικός παράγοντας αναστροφής, η ιδαρουσιζουμάμπη, ανακαλύφθηκε και αναπτύχθηκε από επιστήμονες της Boehringer Ingelheim, η οποία θεωρείται μια από τις μεγάλες εταιρείες και στο χώρο της βιοτεχνολογίας. H ιδαρουσιζουμάμπη ανήκει στα μονοκλωνικά αντισώματα και μπορεί να διακόπτει άμεσα την αντιπηκτική δράση της δαβιγατράνης σε επείγουσες καταστάσεις, όπως ένα επείγον χειρουργείο (πχ κατάγματα ισχίου ή σκωληκοειδεκτομή), ατυχήματα ή μη ελεγχόμενη/απειλητική για τη ζωή αιμορραγία.
Αυτές οι επείγουσες καταστάσεις μπορεί να συμβούν σε 1 στους 50 ασθενείς το έτος που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγήΜέχρι σήμερα, δεν υπήρχαν επιλογές για την άμεση και ειδική αναστροφή της αντιπηκτικής δράσης σε αυτές τις επείγουσες καταστάσεις.


«Τα νεότερα αντιπηκτικά έχοντας αποδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους μέσα από μεγάλες κλινικές μελέτες αλλά και την καθημερινή κλινική πράξη, αποτελούν πλέον αγωγή ρουτίνας για την πρόληψη αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στους ασθενείς μας με κολπική μαρμαρυγή. Η είσοδος του πρώτου ειδικού παράγοντα αναστροφής για ένα από αυτά  αποτελεί σημαντική πρόοδο. Ασφαλώς  η χρήση του παράγοντα αυτού θα  είναι περιορισμένη και επιλεκτική  μια και αφορά λίγα περιστατικά, θα δώσει όμως σε γιατρούς και ασθενείς ένα επιπλέον αίσθημα ασφάλειας και προστασίας» δήλωσε ο Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, Visiting Professor of Medicine, Georgetown University, Washington DC, USA, Secretary of European Society Hypertension, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. 

Τα αντιπηκτικά φάρμακα συνήθως χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ). Στην Ελλάδα, χρησιμοποιούνται καθημερινά από περισσότερους από 130.000 ασθενείς. Όλα τα αντιπηκτικά μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Υπάρχουν όμως επείγουσες καταστάσεις στις οποίες η αντιπηκτική δράση των φαρμάκων επιβάλλεται να αναστραφεί άμεσα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα, που υποδεικνύει τη χρησιμότητα της ύπαρξης παραγόντων αναστροφής στους ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, είναι η ανάγκη για άμεση χειρουργική επέμβαση. Αν η χειρουργική επέμβαση γίνει άμεσα, τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας του ασθενούς τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την επέμβαση, αλλά μια καθυστέρησή της από την άλλη αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών. Ο συγκεκριμένος ειδικός παράγοντας αναστροφής προσθέτει στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων προσφέροντας τη δυνατότητα να επαναφέρουμε άμεσα την πηκτικότητα σε προ της λήψης αντιπηκτικών κατάσταση και ο ασθενής να χειρουργηθεί σαν να μη λάμβανε αντιπηκτικά.



Σημειώνεται πως το φάρμακο έχει ήδη εγκριθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ενώ αναμένεται η τιμή του με το ερχόμενο δελτίο τιμών. Εν τω μεταξύ, ο ειδικός παράγοντας αναστροφής, ιδαρουσιζουμάμπη, υπάρχει ήδη σε 90 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα μέσω διαδικασίας έκτακτης εισαγωγής φαρμάκου από τον ΕΟΦ, ώστε να καλύπτεται αποτελεσματικά η ανάγκη της δημόσιας υγείας. 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων