Ο ΕΟΠΥΥ αναλύει φωτογραφίες από κατακλίσεις, σε γνωματεύσεις για επιθέματα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο ΕΟΠΥΥ αναλύει φωτογραφίες από κατακλίσεις, σε γνωματεύσεις για επιθέματα

«Προδόθηκαν» από τις φωτογραφίες, καθώς φαίνεται, εκατοντάδες γιατροί που εκδίδουν γνωματεύσεις για επιθέματα κατακλίσεων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Ακόμα και με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των γνωματεύσεων και την υποχρεωτική προσκόμιση φωτογραφίας από την περιοχή του σώματος του κάθε ασθενούς που χρειάζεται επίθεμα κατάκλισης, ορισμένοι συνεχίζουν να παίζουν «κρυφτό» με τον ΕΟΠΥΥ, με κόστος εκατομμύρια ευρώ για τον Οργανισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση μηνιαία δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για επιθέματα κατακλίσεων σε ασφαλισμένους του ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια και μεγάλο ποσοστό αυτών εκτιμάται ότι είναι «μη πραγματική ανάγκη».
Αποκαλυπτικός είναι ο έλεγχος που διεξήγαγε ο ΕΟΠΥΥ σε φωτογραφίες που είχαν προσκομίσει γιατροί προκειμένου να δικαιολογήσουν τη γνωμάτευση για τα συγκεκριμένα υλικά. Με ειδικό λογισμικό, ο ΕΟΠΥΥ συνέκρινε τις φωτογραφίες και όπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχός του αυτό που προέκυψε είναι ότι από τους 2.500 γιατρούς που είχαν συνταγογραφήσει επιθέματα και ελέγχθηκαν, περίπου 1.000 –ποσοστό 40%– είχαν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον δύο φορές την ίδια ακριβώς φωτογραφία σε διαφορετικούς ασθενείς, ενώ εντοπίστηκαν και περιπτώσεις όπου διαφορετικοί γιατροί χρησιμοποιούσαν την ίδια φωτογραφία.

Εξ αυτών περίπου 500 έχουν κληθεί σε «απολογία» από την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) του ΕΟΠΥΥ, με κάποιους μάλιστα, όπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές του ΕΟΠΥΥ, να δικαιολογούν την πράξη τους στο ότι δεν μπορούσαν να τραβήξουν φωτογραφία και γι’ αυτό ζήτησαν από συνάδελφό τους.
Τεχνητό νευρωνικό δίκτυο
Για τον καλύτερο έλεγχο των παραπεμπτικών, ο ΕΟΠΥΥ επιστρατεύει ακόμα και τεχνητό νευρωνικό δίκτυο, προκειμένου να μπορεί να ταυτοποιεί ίδιες φωτογραφίες που έχουν υποστεί επεξεργασία για να φαίνονται διαφορετικές. Αλλωστε, στον ΕΟΠΥΥ το έχουν δει και αυτό. Δηλαδή φωτογραφία την οποία είτε της έχουν αλλάξει το περίγραμμα, είτε της έχουν αλλάξει τον χρωματισμό μέσα από ηλεκτρονική επεξεργασία, προκειμένου να την χρησιμοποιήσουν ξανά, με λιγότερο ρίσκο να εντοπιστούν αμέσως... Σημειώνεται ότι τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα «μιμούνται» το νευρικό σύστημα των ζώντων οργανισμών. Με λίγα λόγια, ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο είναι σε θέση να μαθαίνει και να εκπαιδεύεται, να θυμάται ή να ξεχνά και με βάση αυτή τη διαδικασία μπορεί να λύσει κάθε είδους προβλήματα με ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Πάντως, συνολικά από τους ελέγχους που έχουν γίνει στον ΕΟΠΥΥ σε γνωματεύσεις επιθεμάτων κατακλίσεων έχουν προκύψει πολλά «παράδοξα»: εμφανείς απάτες να συνταγογραφούνται επιθέματα σε νεκρούς, συνταγογράφηση εξ αποστάσεως και μάλιστα μεγάλης (από την Αθήνα σε ασθενείς στη Θράκη) ή συνταγογράφηση επιθεμάτων εκατοντάδων ευρώ σε απλές πληγές. Οπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του ΕΟΠΥΥ, «έχει αποσταλεί από γιατρό φωτογραφία με πληγές πάνω από την πτέρνα που είναι πανομοιότυπες με αυτές που προκαλούν τα σκληρά παπούτσια. Γι’ αυτές τις πληγές γιατρός έγραψε επιθέματα συνολικής αξίας 400 ευρώ!».
Προς το παρόν, οι έλεγχοι γίνονται σε γνωματεύσεις επιθεμάτων για τα οποία ήδη οι εταιρείες που τα εμπορεύονται έχουν αποζημιωθεί, ωστόσο ο στόχος είναι αυτοί να γίνονται γρήγορα και πριν από την αποζημίωσή τους ώστε να περικόπτονται εγκαίρως. Οπως άλλωστε ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΟΠΥΥ, «μπορούμε σύντομα να φθάσουμε σε μια εποχή που θα ξέρει ο κάθε γιατρός, ότι δεν μπορεί να ξεγελάσει τον Οργανισμό».
Επιπρόσθετα, από την περασμένη Τετάρτη, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει συγκεκριμένες κατηγορίες επιθεμάτων κατακλίσεων, ενώ τέθηκαν σε ισχύ και οι ανώτατες τιμές ανά τεμάχιο για τα υλικά αυτά και οι οποίες κυμαίνονται ανάλογα με την κατηγορία από 0,50 ευρώ έως 22,50 ευρώ, ως ένα επιπλέον μέτρο εξορθολογισμού της δαπάνης και για να μην υπάρχουν φαινόμενα υπερχρέωσης του ΕΟΠΥΥ από τις εταιρείες.
Η έκδοση ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για τα επιθέματα κατακλίσεων και η υποχρεωτική προσκόμιση φωτογραφίας της βλάβης ισχύουν από τον Ιούλιο 2015. Η συγκεκριμένη παρέμβαση έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΕΟΠΥΥ να «κλείσει» ένα πεδίο διαφθοράς λόγω αδιαφανών διαδικασιών. Από τις αρχές του 2015 έως σήμερα ο ΕΟΠΥΥ έχει επιβάλει υποχρεωτικά ηλεκτρονικές γνωματεύσεις οπτικών, αναπνευστικών υλικών, ορθοπαιδικών υλικών, ακουστικών, οστομικών ειδών, καθετήρων, διάφορων αναλώσιμων ειδών και σκεασμάτων ειδικής διατροφής. 

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων