Μεγάλη η συνάφεια μεταξύ της ιατρικής του Ιπποκράτη και της φιλοσοφίας της Κινας στην θεραπεία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μεγάλη η συνάφεια μεταξύ της ιατρικής του Ιπποκράτη και της φιλοσοφίας της Κινας στην θεραπεία

Ελληνοκινεζικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης (ΕΚΙΝΑ)
"Stress και ασθένεια στην Κινεζική και Δυτική Ιατρική"
Με αφορμή το 1ο Ελληνοκινεζικο Συνεδριο Υγείας με τίιτλο:
"1st Hellenic Chinese Congress on Health- From Hippocratic and Traditional Chinese Medicine towards Medical and Pharmaceutical Technologies"
που θα λάβει χώρα στις 11-14 Μαιου 2017 στο Ίδρυμα Ευγενίδου το Ελληνοκινεζικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης (ΕΚΙΝΑ) πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου με θέμα " Stressκαι ασθενεια στην Κινεζικη και Δυτικη Ιατρικη" 
Εισηγηση
Δήμητα Κουτσούκη Καθηγητρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής  του Συνεδρίου.
Ομιλητές
•Γεώργιος Π. Χρούσος, Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Διευθυντής, Α' Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική, και Επικεφαλής, Εδρα UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.
•Λέανδρος Σκαλτσούνης Καθηγητής Φαρμαμακογνωσίας του τμήματος Φαρμακολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 
•Ευάγγελος Χριστοφόρου Καθηγητης της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Διευθυντής του εργαστηρίου  Ηλεκτρονικών αισθητήρων του Πολυτεχνείου.
  
Στην εισήγησή της η Καθηγήτρια κυρία Δημητρα Κουτσούκη αναφέρθηκε στην θεματολογία του Συνεδριου το οποιο αφορά σε θέματα που σχετίζονται με την υγεία και την εξέλιξη των φαρμάκων από βότανα και φυσικές ουσίες, οι οποίες βρίσκονται στη γη. Στοχος του Συνεδριου είναι η σύνδεση της φιλοσοφίας των δυο πολιτισμών όσο αφορά στην υγεία αλλά και η γεφύρωση των δύο ιατρικών πρακτικών με τις σύγχρονες τεχνολογίες.
Ο  Καθηγητής κύριος Γεώργιος Χρούσος στην ομιλία του τόνισε ότι οι αρχαίες Ιατρικές είχαν σχέση με τον έλεγχο του stress, το οποίο οταν γίνεται distress, ειναι καταστροφικό για τον οργανισμό, καθως προκαλει χρόνιες παθήσεις, όπως η κατάθλιψη και η παχυσαρκία.
Επίσης, αναφέρθηκε στην έννοια της ισονομίας ή ομοιόστασης, την οποια χρησιμοποιούσε τόσο η αρχαία ελληνικη όσο και η κινεζική ιατρική, με το Qi στην δεύτερη να αντικατοπτρίζει ουσιαστικά την ομοιόσταση. Συνεπώς, και για τις δύο ιατρικές προυπόθεση για να είναι κάποιος υγιής είναι να υπάρχει αρμονική ισορροπία μεταξύ των στοιχείων και των ιδιοτήτων της ζωής.
Σύμφωνα με τον Καθηγητη κύριο Γεώργιο Χρούσο, υπήρχαν 3 φιλοσοφικά ρεύματα την εποχή εκείνη, οι Σκεπτικοί, οι Επικούρειοι και οι Στωικοί, οι οποίοι ασχολήθηκαν με την έννοια του stress, ενώ παράλληλα και η θρησκεία του βουδισμού στην Κίνα θεωρεί ως κεντρικό στοχο για τον άνθρωπο την επίτευξη της ψυχικής αταραξίας.
Σχέση της Ελλάδας με την Κίνα υπάρχει από τότε που οι πρώτοι καλόγεροι μετεδωσαν τον βουδισμό στην Κίνα, οι οποίοι ήταν ή Έλληνες ή Ελληνοποιημένοι Ινδοί, προερχόμενοι από το βασίλειο του Μενάνδρου.
Επίσης, κοινό μεταξύ των δύο πολιτισμών είναι το γεγονος οτι και οι αρχαίοι Έλληνες, οπως και οι Κινεζοι χρησιμοποιούσαν στην θεραπεία ασθενών πολλά βότανα, ορισμένα εκ των οποίων είχαν παρόμοιες ή και τις ίδιες ενεργές ουσίες, Ο κώδικας του Διοσκουρίδη, ο οποιος διασώζεται, εμπεριέχει πολλά απο τα βότανα που χρησιμοποιούσε η αρχαία Ελληνική Ιατρική.
Ο Καθηγητής κύριος Σκαλτσούνης στήν ομιλία του ανέφερε ότι η παραδοσιακή Ιατρικη, βασικό θέμα με το οποίο πραγματεύεται το Συνέδριο, είναι το πιο σημαντικό κοινό μεταξύ των δύο χωρών Ελλάδας – Κίνας.
Ο κώδικας του Διοσκουρίδη αποτέλεσε τη βάση της φαρμακοποιίας στην Ευρώπη μέχρι την υπαρξη και των συνθετικων φαρμακων, ενω σημερα το 70% των φαρμάκων  βασίζονται στα φυτά. Παράλληλα, η Κινεζική παραδοσιακή θεραπευτική υπήρχε με μια αντίστοιχη φιλοσοφία.
Ωστόσο με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούμε να κατανοήσουμε την συσταση ενος βοτανου, τις ουσιες τις οποιες περιεχει, να συνειδητοποιησουμε οτι προκειται για ένα πολυδύναμο φάρμακο, για το οποιο, ομως, θα πρεπει να ειμαστε προσεκτικοι στην χρηση του επειδη μπορεί να αποβει επικίνδυνο. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε τον μηχανισμό δράσης των βοτάνων και μόνο αν καταφέρουμε αυτό μπορούμε να φτιάξουμε πολύ αποτελεσματικά φάρμακα. Στην Κίνα ο τομέας αυτός είναι πολύ πιο ανεπτυγμένος και μέσω της διαδικασίας αυτής έχουν γίνει μελέτες δημιουργώντας σύγχρονα φάρμακα.
Ο Καθηγητης κύριος Χριστοφόρου,αναφέρθηκε στη βιομιμητικη, δηλαδη τις κλασσικές τεχνικές προσομοίωσης συστημάτων, μέσω της οποίας, όπως είπε, το Πολυτεχνείο μπορεί να συμμετέχει σε ένα Ιατρικό Συνέδριο.
Τώρα, γίνεται μία μελέτη εργαστηριακής σύνθεσης βιοσυστημάτων όπως η ανάπτυξη ιστών στο εργαστήριο, καθώς και τεχνικών όπως η βιομαγνητική τάξις η οποία, έως τώρα, δεν ήταν κατορθωτή  με τεχνητά μέσα. Όταν όμως δούμε τα magnetotacticbacteria, η βιομιμητική καταφέρνει και βρίσκει λύσεις για ιατρικά όργανα και τεχνικές εφαρμογές.
Το απαύγασμα της βιομιμητικής είναι η συσχέτιση της λειτουργίας των αμινοξέων που αποτελούν την βάση των πρωτεϊνών, την εξάρτησή τους από το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και την γειτνίαση με το ρέων ύδωρ. 
Ο κύριος Αλέξανδρος Τηλικιδης Υπεύθυνος εκπαίδευσης της Ακαδημίας Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής αναφέρθηκε στην βάση της φιλοσοφίας της Κινεζικής Ιατρικής οπου είναι το Ye Yang
Παρατηρώντας τα κείμενα του Ιπποκράτη, οι δύο Ιατρικές έχουν μία κοινή αρχή που αναλύεται σε διαφορετικά μήκη και πλάτη. Η βάση της Ιπποκρατικής σκέψης είναι το πυρ και το ύδωρ που στην ουσία είναι η θεωρία του Ye Yang της Κινεζικής ιατρικής, δηλαδή ότι τα πάντα στη φύση προέρχονται από την αλληλεπίδραση αντίθετων αλλά συμπληρωματικών δυνάμεων. 
Οι Αρχαίοι Έλληνες μιλάνε για 4 στοιχεία (νερό, αέρας, φωτιά, γη) ενω οι Κινέζοι μιλάνε για 5 στοιχεία (νερό, αέρας, φωτιά, γη, ζωή). Ας σημειωθεί οτι το μόνο στοιχείο που έχουν επιπλέον οι Κινέζοι είναι το στοιχείο Ζωής.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων