Άλλαξε το καθεστώς στα φάρμακα χωρίς συνταγή. Ελεύθερη η τιμή τους | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Άλλαξε το καθεστώς στα φάρμακα χωρίς συνταγή. Ελεύθερη η τιμή τους

Πραγματικότητα αποτελεί πλέον η απελευθέρωση της τιμής των φαρμάκων για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή για την αγορά τους από τα φαρμακεία- όπως παυσίπονα, αντιπυρετικά, ρινικά σκευάσματα, αναλγητικές κρέμες (τα λεγόμενα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα- ΜΗΣΥΦΑ).

Ήδη το υπουργείο Υγείας ανέβασε στην ιστοσελίδα του τον κατάλογο με τις ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης των συγκεκριμένων σκευασμάτων, ενώ με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού που αναρτήθηκε στη Διαύγεια καθορίζεται η διαδικασία της ενδεικτικής τιμολόγησης και της ανώτατης νοσοκομειακής τιμής, καθώς και ο τρόπος διάθεσής τους.

Όπως όμως διευκρινίζεται στην υπουργική απόφαση, η αναγραφή της ενδεικτικής λιανικής τιμής είναι μεν υποχρεωτική (όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν την άδεια κυκλοφορίας ή παράγουν τα μη συνταγογραφούμενα υποχρεούνται για τα προϊόντα που υπάρχουν στη λίστα του υπουργείου Υγείας να αναγράφουν πάνω στην συσκευασία τη φράση "Ενδεικτική Τιμή Λιανικής Πώλησης"), εντούτοις δεν είναι η υποχρεωτική η τιμή διάθεσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η πραγματική τιμή πώλησης θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται- είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω- ανάλογα με την πολιτική κάθε φαρμακευτικής και τους δικαιούμενους τη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ.

Ενόψει της έκδοσης της απόφασης με την οποία απελευθερώνεται και επισήμως η τιμολόγηση των μη συνταγογραφούμενων, οι φαρμακευτικοί σύλλογοι όλο το προηγούμενο διάστημα μιλούσαν για επερχόμενες αυξήσεις στη λιανική τιμή των φαρμάκων. Από την άλλη πλευρά, στελέχη από το χώρου του φαρμάκου αναφέρουν πως ο ελεύθερος πλέον ανταγωνισμός στην αγορά- και με δεδομένο πως θα αναγράφεται λιανική τιμή- μπορεί να ρίξει τις τιμές. Μένει επίσης να ξεκαθαριστεί αν οι θεσμοί θα επιμείνουν μελλοντικά στο άνοιγμα της αγοράς του φαρμάκου και στη διάθεση τους και από μεγάλες αλυσίδες λιανικής, μια εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα στον κλάδο.

Η βάση για την εξαγωγή της ενδεικτικής λιανικής τιμής, όπως τονίζεται στην απόφαση του Α. Ξανθού. διαμορφώνεται σύμφωνα με τα εξής κριτήρια: από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών -μελών της Ε.Ε, όπου βρέθηκε τιμή, και αν αυτό δεν είναι εφικτό, από το μέσο όρο των τιμών στα δύο κράτη μέλη, όπου βρέθηκε τιμή. Αν το φάρμακο τιμολογείται σε ένα μόνο κράτος, τότε λαμβάνεται η χαμηλότερη τιμή μεταξύ της ισχύουσας τιμής, εφόσον υπάρχει, και της τιμής που έχει στο άλλο κράτος. Τέλος αν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της προηγούμενης περίπτωσης, τότε το προϊόν θα τιμολογείται με βάση την συσχέτιση με όμοια ως προς τις δραστικές ουσίες, τις περιεκτικότητες και τις φαρμακοτεχνικές μορφές προϊόντα στην Ελλάδα. Η συσχέτιση μπορεί να γίνεται και με όμοια συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Σε ότι αφορά στα σκευάσματα που διατίθενται μέσω νοσοκομείων, αυτά θα λαμβάνουν την ίδια ή κατώτερη τιμή με αυτή των ομοίων ήδη κυκλοφορούντων προϊόντων ως προς τις δραστικές ουσίες, τις περιεκτικότητες και τις φαρμακοτεχνικές μορφές, η ανώτατη νοσοκομειακή τιμή θα είναι υποχρεωτική για την διάθεση τους και οι φαρμακευτικές θα μπορούν να τα πωλούν μόνο σε τιμή χαμηλότερη από την αναγραφόμενη και όχι παραπάνω.

Η λίστα του υπουργείου Υγείας με τις ενδεικτικές τιμές λιανικής και τις ανώτατες νοσοκομειακές θα αναθεωρείται δύο φορές το χρόνο. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η πρώτη εφαρμογή της συνολικής αναθεώρησης του καταλόγου ΜΗΣΥΦΑ ορίζεται το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Capital.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων