728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΧΑΣΕΤΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

2/8/17

Νέες τροπολογίες για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στο νομοσχέδιο – σκούπα του Υπουργείου Υγείας

Τέσσερις τροπολογίες προστέθηκαν στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) του υπουργείου Υγείας που πρόκειται να συζητηθεί αύριο Τετάρτη στη Βουλή.

Η μία εξ αυτών αποτελούσε ζητούμενο των φαρμακευτικών εταιριών καθώς αφορούσε τον υπολογισμό του ενοποιημένου rebate (η υποχρεωτική έκπτωση που κάνουν οι εταιρίες στον ΕΟΠΥΥ στις τιμές των φαρμάκων με βάση και τον όγκο πωλήσεών τους).

Οι φαρμακευτικές εταιρίες υποστήριζαν πως το νέο rebate υπολογιζόταν βάσει της ex-factory τιμής και όχι της τιμής που προκύπτει μετά από τις υποχρεωτικές εκπτώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ. Το υπουργείο Υγείας ομολογεί ότι γινόταν με λάθος τρόπο ο υπολογισμός, κάνοντας λόγο για στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, στην αρχική διάταξη με την οποία θεσπίστηκε η νέα διαδικασία για τον προσδιορισμό των υποχρεωτικών εκπτώσεων, διαπιστώθηκαν σειρά τυπογραφικών λαθών τόσο στην ανάπτυξη του μαθηματικού τύπου […] όσο και στην αριθμητική επεξήγηση των συντελεστών του συγκεκριμένου τύπου. Τελικά, διαπιστώνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πως η συνάρτηση πρέπει να υπολογίζει τις συνολικές πωλήσεις σε τιμές παραγωγού και όχι σε τιμές κοινωνικές ασφάλισης, δηλαδή μετά την αφαίρεση άλλων υποχρεωτικών εκπτώσεων.

Ρυθμίζονται θέματα του ΕΟΠΥΥ

Με την ίδια τροπολογία δίνεται παράταση στο πρόγραμμα επιχορήγησης για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, ενώ ρυθμίζεται και το θέμα του συμψηφισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους του, στην περίπτωση κατά την οποία υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές rebate ή/και clawback και επιτυγχάνεται η τακτοποίηση των λογαριασμών του Οργανισμού, με αποτελεσματικότητα και σε συντομότερο χρόνο.

Ακόμη, στην παράγραφο 1 της τροπολογίας αναφέρεται πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΟΠΑΔ, Οίκου Ναύτου και ΤΑΥΤΕΚΩ παραμένουν στον ΕΟΠΥΥ ο οποίος και θα συνεχίσει να πληρώνει, ενώ οι υποχρεώσεις των λοιπών φορέων μεταφέρονται στον ΕΦΚΑ από 1ης Ιουλίου 2017.

Η παράγραφος 4 προβλέπει την κατ’ αναλογία εφαρμογή διάταξης, με την οποία καταργείται η υποχρέωση θεώρησης, για ηλεκτρονικές συνταγές που αφορούν σε αναλώσιμο διαβητικό υλικό.

Νοσοκομείο ελληνικής κοινότητας Καΐρου

Δίνει ακόμη το «πράσινο φως» για τη σύναψη σύμβασης με το νοσοκομείο της ελληνικής κοινότητας του Καΐρου, ενώ με την παράγραφο 6 ρυθμίζεται κενό που είχε προκύψει στο θέμα της μετακίνησης 10 δικηγόρων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στον ΕΟΠΥΥ, επιτρέποντας τον Οργανισμό να απευθυνθεί και σε ιδιώτες δικηγόρους.

Η τελευταία παράγραφος μεταθέτει από 1 Ιουνίου στις 30 Σεπτεμβρίου την έναρξη ισχύος της ρύθμισης αναφορικά με τη διαδικασία αποζημίωσης ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αναλώσιμου υγειονομικού υλικούκλπ.

Με άλλη τροπολογία δίνεται νέα παράταση ως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 στη θητεία των υπηρετούντων επικουρικών ιατρών και του επικουρικού προσωπικού σε Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Φ.Π.Υ.Υ.).

Θέματα που αφορούν στη λειτουργία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., του Ε.Κ.Α.Β. αλλά ζητήματα δαπανών Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. του Υπουργείου Υγείας επιχειρεί να ρυθμίσει η τέταρτη τροπολογία.

Αποδοχές Διοικητή και Υποδιοικητή ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε ό, τι αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ, η διάταξη προβλέπει ο Πρόεδρος του Κέντρου να είναι υποχρεωτικά πλήρους απασχόλησης, ενώ ο Αντιπρόεδρος είτε πλήρους είτε μερικής. Οι αποδοχές και οι πάσης φύσεως αποζημιώσεις τους θα ορίζονται με ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών και δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν τις αποδοχές του Διοικητή και Υποδιοικητή μιας Υγειονομικής Περιφέρειας και δεν θα ξεπερνούν τις 77.000 Ευρω.

Μετακινήσεις του προσωπικού του ΕΚΑΒ

Διόρθωση της διάταξης για τις μετακινήσεις του προσωπικού του ΕΚΑΒ συνιστά, μεταξύ άλλων, η 2η παράγραφος της τροπολογίας. Η εξαίρεση περιορίζεται δε, μόνο ως προς το προσωπικό που μετακινείται με υπηρεσιακά οχήματα. Στόχος είναι «να διορθωθεί το σύστημα και ο τρόπος καταβολής των ως άνω επιδομάτων και σε κάθε περίπτωση να μην εφαρμόζεται οριζόντια η εξαίρεση αλλά μονάχα για το προσωπικό που εκτελεί μετακινήσεις για υπηρεσιακούς και σπουδαίους λόγους».

Τέλος, με την τροπολογία νομιμοποιούνται οι δαπάνες που αφορούν σε όλες τις ατομικές συμβάσεις είτε έργου είτε εργασίας που έχουν συναφθεί με φορείς του Υπουργείου Υγείας για λόγους που συνέχονται με το δημόσιο συμφέρον, ήτοι της διαρκούς και απρόσκοπτης καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης-σίτισης των χώρων στους οποίους κατά παρέχονται κυρίως υπηρεσίες φροντίδας υγείας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, στη 2η παράγραφο της τροπολογίας, κρίνεται απαραίτητη και η νομιμοποίηση δαπανών από υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης ή συντήρησης ηλεκτρομηχανλογικού εξοπλισμού που έχουν παρασχεθεί σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού ή δημόσιου δικαίου.

Νίνα Κομνηνού

http://www.athina984.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: Νέες τροπολογίες για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στο νομοσχέδιο – σκούπα του Υπουργείου Υγείας Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides