Καστανιές: Στην Παναγία Σουμελά, αναζητώντας την χάρη Της | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Καστανιές: Στην Παναγία Σουμελά, αναζητώντας την χάρη Της


Αναζητώντας την χάρη Της, χιλιάδες πιστοί συνέρρευσαν και φέτος στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο ανταποκρινόμενοι είτε σε ένα τάμα είτε σε μια βαθιά πίστη για την εθιμική επίσκεψη του Δεκαπενταύγουστου. Πολλοί είναι αυτοί που κατασκήνωσαν το Σαββατοκύριακο στο δάσος, έξω από την εκκλησία, τηρώντας μια οικογενειακή παράδοση που μπορεί να κρατάει δεκαετίες. Οπως στην οικογένεια της Ναζλή Γεωργιάδου που επί 45 χρόνια επισκέπτεται ανελλιπώς την Παναγία Σουμελά. ?Οι γονείς μου ήρθαν από τον Πόντο και γω έρχομαι να προσκυνήσω την Παναγία μας τα τελευταία 45 χρόνια. Στην αρχή είχα μικρό τον γιο μου αλλά μετά και τα 4 παιδιά μου και τα εγγόνια, ακολούθησαν την παράδοση και έρχονται μαζί μας? λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Γεωργιάδου. Μπορεί να παραδέχεται βέβαια ότι ?είναι λίγο ταλαιπωρία?, αλλά προσθέτει ότι, ?είναι για την Παναγία?. Ωστόσο, δεν ξεχνά να επισημάνει ότι ο κόσμος έχει μειωθεί πολύ ενώ οι υποδομές, όπως οι τουαλέτες και η αποκομιδή των σκουπιδιών, χρήζουν βελτίωσης.
Στην οικονομική κρίση απέδωσε την μειωμένη προσέλευση, κυρίως μετά το 2000, ο Χάρης Γαβρηιλίδης που επί 35 χρόνια ?κατασκηνώνει? ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά μαζί με συγγενείς. ?Εχει περιοριστεί πολύ ο κόσμος λόγω των οικονομικών προβλημάτων? σχολιάζει.
Με 12 μέλη, για την παροχή πρώτων βοηθειών και ένα πλήρως εξοπλισμένο κινητό ιατρείο, η Επίλεκτη Ομάδα ειδικών αποστολών βρίσκεται στο σημείο για να επιληφθεί τυχόν ιατρικών περιστατικών. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της αποστολής Γρηγόρη Μωυσίδη, ήταν περιορισμένα τα περιστατικά που έχρηζαν βοήθειας και αφορούσαν κυρίως κοψίματα και εγκαύματα από τις.....ψησταριές που έστησαν κατασκηνωτές στο Βέρμιο!
Στην Παναγία Σουμελά τα οστά του Λεωνίδα Ιασωνίδη
Το πρωί στην Παναγία Σουμελά τελέστηκε πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας.και ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Επίσης, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για τον Λεωνίδα Ιασωνίδη, τα οστά του οποίου μεταφέρθηκαν, σύμφωνα με την επιθυμία του, στο ναό.
Ο Λεωνίδας Ιασωνίδης,(1884-1959), νεοέλληνας πολιτικός με καταγωγή από τον Πόντο και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινουπόλεως, εκλέχθηκε το 1919 αντιπρόσωπος της απελευθερωτικής Εθνοσυνέλευσης των Ποντίων. Το Σεπτέμβριο του 1922 έρχεται πρόσφυγας στην Ελλάδα όπου και αγωνίζεται για τα δικαιώματα των προσφύγων που είχαν καταφύγει μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική και από το 1923 εκλεγόταν συνεχώς Βουλευτής Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στο Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και διετέλεσε Υπουργός Πρόνοιας, συμμετέχοντας στην κυβέρνηση του κόμματος Φιλελευθέρων? (1930-1932). Μετά την κήρυξη της δικτατορίας Μεταξά, αυτοεξορίσθηκε στην Αγγλία απ΄ όπου αρθογραφούσε σε διάφορες εφημερίδες εμψυχώνοντας τους Έλληνες στον αγώνα τους εναντίον των δυνάμεων κατοχής.
ΑΠΕ 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων