Τάζουν νέες ρυθμίσεις στα Ταμεία, πριν καν τρέξουν οι 120 δόσεις | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τάζουν νέες ρυθμίσεις στα Ταμεία, πριν καν τρέξουν οι 120 δόσεις

Ο κλοιός του ΚΕΑΟ και γενικότερα του ΕΦΚΑ σφίγγει όχι μόνο για τις προ του 2017 ασφαλιστικές οφειλές, αλλά και για εκείνες από το 2017 και έπειτα.

Νέες ρυθμίσεις για τα χρέη προς τα ταμεία υπόσχεται το Υπουργείο Εργασίας πριν καλά-καλά "τρέξει" τη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Και αυτό γιατί η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων αφορά μόνο τους οικονομικά "βιώσιμους" και όχι τους "μη βιώσιμους" ή έστω εκείνους που βρίσκονται σε μία "ενδιάμεση" κατάσταση.
Έτσι η πλειοψηφία των οφειλετών αποκλείεται από τη ρύθμιση.
Και αυτό ενώ οι συνολικές οφειλές προς τα ταμεία ανέρχονται σε 31,2 δισ. ευρώ. Από  επόμενο δε μήνα, αναρτώνται τα ειδοποιητήρια για τους συμψηφισμούς των εισφορών του 2016, γεγονός που θα φορτώσει με νέα βάση όσους δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015 .
Παράλληλα, οι επαγγελματίες πρέπει να ξεπληρώσουν τις οφειλές του 2017 (δηλ. τα υπόλοιπα που άφησαν καταβάλλοντας "έναντι" εισφορές), ενώ οι μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι και αγρότες θα πρέπει έως 28/2 να ξοφλήσουν τις εισφορές του 2016, όπως αυτές προέκυψαν με βάση των σύστημα των ασφαλιστικών κατηγοριών.
Μέχρι τις 28/2 επίσης πρέπει να εξοφληθούν οι πρώτες μηνιαίες εισφορές με βάση το εισόδημα του 2016.
Είναι υπό αυτή την πίεση  που την περασμένη εβδομάδα, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος προανήγγειλε άλλη μία ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα δίδεται ασφαλιστική ενημερότητα στους επαγγελματίες ακόμα και αν έχουν παλιότερες οφειλές, με μόνο όρο να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους προς τα ταμεία μετά την 1/1/2017.      
Ωστόσο, αυτή η υπόσχεση κάθε άλλο παρά καινούρια είναι. Αντιθέτως, μάλιστα…            
Υπενθυμίζεται πως την ίδια υπόσχεση είχε δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας το Σεπτέμβριο του 2016, δηλαδή πριν 1 ½ χρόνο, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν προχώρησαν, γιατί το απέρριψαν οι Θεσμοί λίγες μέρες αργότερα.
Μάλιστα, όχι μόνο δεν πέρασε το "πάγωμα" των οφειλών προ του 2017 για όσους επαγγελματίες πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους μετά το 2017, αλλά η κυβέρνηση –στα πλαίσια του πακέτου μέτρων του Μαΐου 2017- πέρασε τον υπολογισμό των εισφορών με βάση το ακαθάριστο φορολογητέο εισόδημα και όχι με βάση το καθαρό εισόδημα.
 Έτσι φέτος οι ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών θα υπολογισθούν με βάση το 85% του ακαθαρίστου φορολογητέου εισοδήματος του 2016,ενώ το 2019 θα υπολογισθούν με βάση το 100% του ακαθαρίστου φορολογητέου εισοδήματος του 2017.
Την ίδια στιγμή, η πολυαναμενόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη έως 50.000 ευρώ προς τα ταμεία η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από την περασμένη εβδομάδα (μετά από 7 μήνες αναμονής) δεν φαίνεται να δικαιώνει τις προσδοκίες των οφειλετών, λόγω πολλών και αυστηρών κριτηρίων εισοδήματος, κερδοφορίας, ακίνητης και κινητής περιουσίας, αλλά και ύψους οφειλών.
Κατά τ’ άλλα,  το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) προς τα ταμεία συνεχίζει να κατάσχει κάθε μήνα γύρω στα 10 εκατ. ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών που δεν "συμμορφώνονται" στις ειδοποιήσεις για ρύθμιση των παλαιοτέρων οφειλών τους.
Ο κλοιός του ΚΕΑΟ και γενικότερα του ΕΦΚΑ σφίγγει όχι μόνο για τις προ του 2017 ασφαλιστικές οφειλές, αλλά και για εκείνες από το 2017 και έπειτα.
Και αυτό γιατί σε 1 ½ μήνα από σήμερα, δηλαδή από τα τέλη του προσεχούς Μαρτίου θα πρέπει όσοι επαγγελματίες κατέβαλλαν "έναντι" τις ασφαλιστικές εισφορές τους να εξοφλήσουν τα υπόλοιπα τα οποία άφησαν.
Αν δεν το κάνουν, θα χάσουν την ασφαλιστική ενημερότητά τους.
Του Δημήτρη Κατσαγάνη

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων