Διατραπεζικό σχέδιο "εκκαθάρισης" δανείων 18 δισ. ευρώ του ν. Κατσέλη | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Διατραπεζικό σχέδιο "εκκαθάρισης" δανείων 18 δισ. ευρώ του ν. Κατσέλη

Σημειώνεται ότι όσοι έχουν καταφύγει στο νόμο καταχρηστικά, γρήγορα θα ξεσκεπαστούν, καθώς επισπεύδονται οι δικάσιμες των αιτήσεων υπαγωγής και τουλάχιστον το 40% αυτών απορρίπτονται από τα δικαστήρια.
Επιχείρηση "εκκαθάρισης" των "κόκκινων" δανείων που βρίσκονται στην "ομπρέλα" του νόμου Κατσέλη, ξεκινούν οι τράπεζες. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στα σκαριά βρίσκεται διατραπεζικό project αποσυμφόρησης των περιπτώσεων οφειλετών που είναι ενταγμένοι στο νόμο Κατσέλη. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία "κοινού μετώπου" των τραπεζών έναντι των οφειλετών που υπάγονται στο νόμο, στους οποίους οι τράπεζες θα απευθυνθούν με ενιαίες αντιπροτάσεις για την παραίτησή τους από αυτόν. 
Ειδικότερα, το προσεχές διάστημα οι τράπεζες θα απευθυνθούν στους οφειλέτες του νόμου Κατσέλη, προσφέροντάς τους ρυθμίσεις των δανείων τους με "κούρεμα" αντίστοιχο αυτού που θα λάμβαναν από το δικαστήριο κατά την εκδίκαση της αίτησής τους. Το "κούρεμα" θα προσδιορίζεται με βάση τη συνολική περιουσία του οφειλέτη και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και στο εναπομείναν ποσό της οφειλής θα ρυθμίζονται το ύψος της δόσης και η διάρκεια αποπληρωμής.  
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των τραπεζών, στους οφειλέτες καταναλωτικών δανείων με έκθεση σε περισσότερες από μία τράπεζες, θα παρέχονται κοινές λύσεις μέσω ειδικής πλατφόρμας. Τους οφειλέτες στεγαστικών δανείων, η κάθε τράπεζα θα τους χειρίζεται ατομικά. Όλες οι λύσεις θα κατατείνουν στη ρύθμιση που θα λάμβανε ο οφειλέτης από το δικαστήριο και εξ αυτού του λόγου, δεν θα μπορεί να γίνει καμία περαιτέρω διαπραγμάτευση με την τράπεζα.  
Το διατραπεζικό σχέδιο, το οποίο δουλεύεται σε συνεργασία με τον "Τειρεσία" και την PWC, είναι εις γνώσιν της Τράπεζας της Ελλάδος και της κυβέρνησης, οι οποίες αναγνωρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία ουσιαστική πρόοδος στη μείωση των "κόκκινων" δανείων, όσο υπάρχει το "άβατο" του νόμου Κατσέλη. Το μήνυμα για το αναγκαίο "ξεκαθάρισμα" των περιπτώσεων του νόμου Κατσέλη έχει δοθεί και από τον SSM και αναμένεται να επαναληφθεί προς πάσα κατεύθυνση την ερχόμενη εβδομάδα (27 και 28/2) από την επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, η οποία επισκέπτεται την Αθήνα για να συμμετάσχει στο Συνέδριο των Δελφών (1 – 4/3).  

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που βρίσκονται στην "ομπρέλα" του νόμου έχουν αυξηθεί στα 18 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό συνιστά "τοίχο"  στην προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα "κόκκινα" δάνεια, καθώς κρύβει αποδεδειγμένα τη μεγάλη μάζα των στρατηγικών κακοπληρωτών που ενώ μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, εκμεταλλεύονται καταχρηστικά τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου. Σημειώνεται ότι στην τελευταία έκθεση της ΤτΕ (5/12/2017) για τους επιχειρησιακούς στόχους μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, επισημαίνεται ως αξιοσημείωτο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που τελεί σε καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία. Με τα δεδομένα γ΄ τριμήνου 2017, η ΤτΕ αναφέρει ότι στο σύνολο των χαρτοφυλακίων, το 14,5% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τελεί υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία, ενώ στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο το ποσοστό ξεπερνά το 30%.
Η διατραπεζική συνεργασία για την παροχή κοινών λύσεων σε οφειλέτες του νόμου Κατσέλη με αντίτιμο την παραίτησή τους από το νόμο, θα συμβαδίσει με τον έτερο βραχίονα για την "εκκαθάριση" του στοκ των "κόκκινων" δανείων που έχουν σωρευτεί σε αυτόν. Πρόκειται για τις αλλαγές που αναμένεται να ψηφιστούν στο νόμο Κατσέλη τον Απρίλιο και οι οποίες θα προβλέπουν "φίλτρα" για τη διαλογή των οφειλετών που πληρούν τα κριτήρια του νόμου πριν η αίτησή τους φτάσει στο δικαστήριο. 
Σημειώνεται ότι όσοι έχουν καταφύγει στο νόμο καταχρηστικά, γρήγορα θα ξεσκεπαστούν, καθώς επισπεύδονται οι δικάσιμες των αιτήσεων υπαγωγής και τουλάχιστον το 40% αυτών απορρίπτονται από τα δικαστήρια. Στο σκεπτικό αυτό, βασίζεται και η "κρούση" που ετοιμάζονται να κάνουν συντονισμένα οι τράπεζες στους οφειλέτες του νόμου Κατσέλη, με το δεδομένο, μάλιστα, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση το νόμο, θα ισχύσει μέχρι 31/12/2018.
Όπως έχει γράψει το Capital.gr, εφεξής, προϋπόθεση για την προστασία της πρώτης κατοικίας με ένταξη στο νόμο Κατσέλη θα είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου του αιτούντος. Πέραν αυτού, η αίτησή του θα απορρίπτεται αν αποδειχθεί δόλος εκ μέρους του (μεταβίβαση ή πώληση ακινήτων σε συγγενείς, απόκρυψη οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων, πτώχευση εταιρίας κ.λπ.).  "Έξωση" από το νόμο θα γίνεται σε όσους αναβάλλουν την δικάσιμο της αίτησής τους ή παύσουν να ανταποκρίνονται στο συμφωνημένο πλάνο αποπληρωμής της οφειλής.   
Οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη θα κινηθούν συνδυαστικά με την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και στο πλαίσιο αυτό θα προβλέπουν μείωση των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την αίτηση υπαγωγής στο νόμο και ηλεκτρονική ανταλλαγή τους από τους διάφορους φορείς για την αποστολή τους στο δικαστήριο που θα εκδικάζει την αίτηση του οφειλέτη.
Της Νένας Μαλλιάρα

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων