Έκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στον κύκλο εμπιστοσύνης | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στον κύκλο εμπιστοσύνης

 Στη σωστή κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα που λαμβάνουν και οι στρατηγικές που ακολουθούν τα 26 κράτη μέλη της Σύμβασης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση στον κύκλο Εμπιστοσύνης τους (οικογένεια, φιλικό περιβάλλον κλπ- Σύμβαση Lanzarote), σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της αρμόδιας Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Παράλληλα, η έκθεση παρατηρεί ότι κρατικές υπηρεσίες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ιδιωτικός τομέας αλλά και τα ίδια τα παιδιά συνεργάζονται εποικοδομητικά για την υιοθέτηση πολιτικών στον τομέα της πρόληψης.
Ωστόσο, η Επιτροπή Lanzarote συνιστά την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για την τακτική εκπαίδευση και κατάρτιση όλων των επαγγελματιών που εμπλέκονται με παιδιά και ζητεί τη διεύρυνση των υποχρεωτικών ελέγχων των επαγγελματιών ή των εθελοντών προκειμένου να αποκλειστούν άτομα που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση.
Ακόμη, όπως τονίζεται στην έκθεση, για την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών είναι σημαντικό να γίνεται αναφορά έστω και σε περίπτωση υποψίας στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βασικό χαρακτηρίζει τον ρόλο των ΜΜΕ, στοχευμένων δράσεων καθώς και εκστρατειών ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.
Για την Ελλάδα, η έκθεση παρατηρεί έλλειψη συγκεκριμένων μέτρων σε σχέση με τη σεξουαλική κακοποίηση στον κύκλο εμπιστοσύνης. Όμως κρίνει ότι οι επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά -κυρίως οι δάσκαλοι- διακρίνονται για καλή πρόβλεψη, όσον αφορά πιθανά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στον κύκλο εμπιστοσύνης.
Επίσης θετικό χαρακτηρίζει ότι η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στην εκστρατεία «One in five» του Συμβουλίου της Ευρώπης με στόχο τα παιδιά να αναπτύξουν κριτική συνείδηση για το ίδιο τους σώμα και να μάθουν να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
Τέλος, η Επιτροπή Lanzarote επισημαίνει την ανάγκη παροχής βοήθειας (θεραπευτική ή ψυχολογική θεραπεία) στους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων και απαιτεί ειδικά μέτρα μετά την απελευθέρωση από τη φυλακή για την επανένταξη των ατόμων στην κοινωνία και την αποφυγή νέων θυμάτων.
Για την Ελλάδα σημειώνεται ότι είναι από τις χώρες που δεν παρέχουν σχετικά προγράμματα στις φυλακές.
ΑΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων