Τη σημασία της πρόληψης επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τη σημασία της πρόληψης επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών

Ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού ορίστηκε από τη από τη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και τη Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου και φέτος συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικάς, αναδεικνύοντας τη σημασία της υγείας των νεφρών των γυναικών.
Τη σημασία της πρόληψης επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραγκιόζης, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.
Όπως είπε, η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) είναι «ύπουλη» και δίνει συμπτώματα λίγο πριν από το τελικό στάδιο, οπότε είναι αναγκαίο όσοι είναι πάνω από 40 μια φορά τον χρόνο να υποβάλλονται στις αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις που θα τους γράψει ο γιατρός τους.
Ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού ορίστηκε από τη από τη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και τη Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου και φέτος συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικάς, αναδεικνύοντας τη σημασία της υγείας των νεφρών των γυναικών. 
Η ΧΝΝ αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, επηρεάζει περίπου 195 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως και σήμερα είναι η 8η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες, με σχεδόν 600.000 θανάτους κάθε χρόνο. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, η ΧΝΝ είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, με ποσοστό κατά μέσο όρο 14% στις γυναίκες και 12% στους άνδρες. 
Ο κ. Καραγκιόζης εκτίμησε ότι οι νεφροπαθείς στη χώρα μας, πριν από το στάδιο της νεφρικής υποκατάστασης, είναι εκατοντάδες χιλιάδες και ίσως αγγίζουν το 1 εκατομμύριο. Τους 10.500 φτάνουν αυτοί που χρειάζεται να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και περιτοναϊκή κάθαρση και 3.500 υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση νεφρού. 
Όσον αφορά τη δωρεά οργάνων, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι νεφροπαθείς να περιμένουν πάνω από δέκα χρόνια για μεταμόσχευση. Σύμφωνα με τον κ. Καραγκιόζη έχουν μειωθεί και οι μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη-συγγενή του νεφροπαθή.
Τόνισε ότι η επέμβαση αφαίρεσης νεφρού είναι εξαιρετικά απλή, ενώ ο δότης ζει κατά μέσο όρο περισσότερο απ? ότι κάποιος με δύο νεφρούς γιατί παρακολουθείται υποχρεωτικά κάθε χρόνο από δημόσιο νοσοκομείο και προλαβαίνει τις όποιες επιπλοκές. 

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος»

Αύριο, στις 7.30 το πρωί ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης μαζί με τους νεφροπαθείς του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση του νοσοκομείου ζητώντας, μεταξύ άλλων, την κάλυψη των κενών θέσεων του νοσηλευτικού προσωπικού και τη βελτίωση του εξοπλισμού και των υποδομών στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων