"Ακέφαλο" το ασφαλιστικό υπερταμείο την πιο κρίσιμη στιγμή για συντάξεις και εισφορές | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

"Ακέφαλο" το ασφαλιστικό υπερταμείο την πιο κρίσιμη στιγμή για συντάξεις και εισφορές

Σύμφωνα με αυτές, ο ΕΦΚΑ πρέπει να έχει υπολογίσει και να καταβάλει το 20% των εκκρεμών κύριων συντάξεων (βάσει των αιτήσεων που έγιναν μετά τις 13/5/2016) μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο


"Ακέφαλος" παραμένει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για 18η μέρα.
Και αυτό, την ώρα που ο ΕΦΚΑ εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση από την έναρξη λειτουργίας του (1/1/2017). Ενώ, δηλαδή, πρέπει άμεσα  να ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεωννα εκκαθαρίσει τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, αλλά και να προχωρήσει στην εκκαθάριση των εισφορών του 2017.
Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας για τοποθέτηση του κ. Ευστάθιου Μαρίνου στη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ κατέρρευσε. Έτσι, το ασφαλιστικό υπερταμείο παραμένει χωρίς διοικητή από την 13η Μαρτίου, όταν παραιτήθηκε -μετά από αίτημα του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσου Πετρόπουλου- ο κ. Θανάσης Μπακαλέξης.
Το παράδοξο είναι πως το "έλλειμμα" στο επίπεδο διοίκησης  στον ΕΦΚΑ εκδηλώνεται ενώ σημειώνεται υπερπλεόνασμα σε επίπεδο προϋπολογισμού,  καθώς την περασμένη εβδομάδα τροποποιήθηκε η πρόβλεψη εκτέλεσης για το 2018.
Σύμφωνα με την τροποποίηση αυτή, ο ΕΦΚΑ θα εμφανίσει πλεόνασμα 455 εκατ. ευρώ έναντι 200 εκατ. ευρώ που ήταν η πρόβλεψη του αρχικού προϋπολογισμού και έναντι ελλείμματος 700 εκατ. ευρώ που ήταν η περσινή πρόβλεψη.
Αν δεν μεσολαβήσουν ανεξέλεγκτες πολιτικές εξελίξεις για εγχώριους ή εξωτερικούς λόγους, αρμόδια στελέχη των Ταμείων προβλέπουν ακόμα καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλεόνασμα πολύ πάνω από τα 750 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.
Προς αυτή την κατεύθυνση, εκτός από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα έσοδα από τις εισφορές επί της μισθωτής απασχόλησης, συμβάλλουν οι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες δαπάνες για νέες συντάξεις.  
Ήδη προβλέπεται πως οι συνολικές δαπάνες για συντάξεις θα είναι κατά 400 εκατ. ευρώ χαμηλότερες φέτος σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.
Πέραν, όμως, των δημοσιονομικών προβλέψεων (οι οποίες είναι καλύτερες από τις αναμενόμενες, γεγονός που βοηθά την κυβέρνηση στην επικείμενη διαπραγμάτευσή της με τους θεσμούς για την τέταρτη αξιολόγηση του Μνημονίου), υπάρχουν και οι καθαυτές μνημονιακές δεσμεύσεις υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων για το κλείσιμο αυτής της αξιολόγησης.
Σύμφωνα με αυτές, ο ΕΦΚΑ πρέπει να έχει υπολογίσει και να καταβάλει  το 20% των εκκρεμών κύριων συντάξεων (βάσει των αιτήσεων που έγιναν μετά τις 13/5/2016) μέχρι τον ερχόμενο  Ιούνιο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση του Μνημονίου, καθώς η επίτευξη αυτού του στόχου αποτελεί προαπαιτούμενό της. Ο στόχος αυτός φαίνεται αυτήν στιγμή εφικτός, βάσει εκτιμήσεων αρμόδιων υπηρεσιακών στελεχών του υπ. Εργασίας.
Ταυτόχρονα, έπρεπε ο ΕΦΚΑ να είχε ήδη  επανυπολογίσει  (το Μνημόνιο θέτει ορόσημο το τέλος του τρέχοντος μηνός) όλες τις καταβαλλόμενες κατά την 12/5/2016 κύριες συντάξεις -πλην ΟΓΑ- βάσει των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου.  Αυτό, όμως, δεν έχει ακόμα συμβεί.  Η επίτευξη και αυτού του στόχου, όμως, αποτελεί προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης. Σημειώνεται πως με  βάση τα αποτελέσματα του επανυπολογισμού  (διαμόρφωση "προσωπικής διαφοράς") θα προκύψουν οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις από 1/1/2019.
Πριν από τις περικοπές αυτές, τα Ταμεία πρέπει να προχωρήσουν σε τρεις εκκαθαρίσεις εισφορών των μη μισθωτών (επαγγελματιών, αγροτών). Οι εκκαθαρίσεις αυτές θα αφορούν :
- Τις εισφορές κύριας ασφάλισης και υγείας για το 2017.
- Τις εισφορές υπέρ του επικουρικού και εφάπαξ για το 2017, αλλά και το 2018.
- Τις εισφορές κύριας ασφάλισης και υγείας για το α' εξάμηνο του 2018.
Του Δημήτρη Κατσαγάνη

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων