. Ερώτηση Γ.Μαυρωτά με τίτλο «Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος με παγκόσμιο ρεκόρ παραβίασης του αντικαπνιστικού νόμου» | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

. Ερώτηση Γ.Μαυρωτά με τίτλο «Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος με παγκόσμιο ρεκόρ παραβίασης του αντικαπνιστικού νόμου»

Ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, με θέμα «Απαραίτητη η εντατικοποίηση των ελέγχων και η εφαρμογή της νομοθεσίας για το κάπνισμα».

Η Ερώτηση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς επανέφερε στη Βουλή, το θέμα της μη εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας, καταθέτοντας ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό. 
Όπως επισημαίνει ο βουλευτής, η ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία από τον κάπνισμα βρίθει αντιφάσεων οι οποίες δυσχεραίνουν την εφαρμογή των μέτρων αλλά ακόμα και τη διενέργεια ελέγχων. 
Η ανάθεση των ελέγχων σε πολλές Υπηρεσίες, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, αλλά και τον περιορισμό διενέργειάς τους σε ωράρια λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών, καθυστερεί υπερβολικά τους ελέγχους, και δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες που δεν γνωρίζουν τελικά σε ποια υπηρεσία να απευθυνθούν για να υποβάλουν τις καταγγελίες τους. 
Επιπλέον το ασαφές νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά τους ελέγχους από τη Δημοτική Αστυνομία αλλά και ο μη καθορισμός της Ελληνικής Αστυνομίας μεταξύ των οργάνων ελέγχου (παρά μόνο αν της ζητηθεί συνδρομή από άλλη Υπηρεσία) αποτελούν τροχοπέδη στην εφαρμογή των μέτρων.
Από την πρόσφατη απάντηση του Υπουργείου Υγείας σε ερώτηση του κ. Μαυρωτά για το ίδιο θέμα, είναι φανερό ότι το σύστημα ελέγχου τήρησης της αντικαπνιστικής νομοθεσίας παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει τη συχνότητα των ελέγχων και τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού. 
Τέλος ο κ. Μαυρωτάς δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο δυσάρεστο γεγονός ότι ακόμη και στους χώρους εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου που ψηφίζονται οι νόμοι, το κάπνισμα δεν έχει αντιμετωπιστεί, αποτελώντας ένα τρανταχτό παράδειγμα της καθολικής αποτυχίας του όλου συστήματος εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, και της απροθυμίας του κρατικού μηχανισμού να πράξει τα δέοντα για την προστασία των πολιτών από το παθητικό κάπνισμα. 


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων