Το τζακ ποτ του κυκλώματος στις πλάτες των καρκινοπαθών | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το τζακ ποτ του κυκλώματος στις πλάτες των καρκινοπαθών

Στα πρότυπα πολυεθνικής εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν, σύμφωνα με την κατηγορία, τα μέλη του κυκλώματος, τα οποία διακινούσαν στο εξωτερικό, σε πολύ υψηλότερες τιμές, κλεμμένα από δημόσια νοσοκομεία αντικαρκινικά φάρμακα.
Σε τέσσερις οργανωμένους πυρήνες, στα πρότυπα πολυεθνικής εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν, σύμφωνα με την κατηγορία, τα μέλη του κυκλώματος, τα οποία διακινούσαν στο εξωτερικό, σε πολύ υψηλότερες τιμές, κλεμμένα από δημόσια νοσοκομεία αντικαρκινικά φάρμακα.
Τα μέλη της σπείρας, που υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 36 άτομα, όπως υπολογίζεται από τις επίσημες Αρχές, είχαν πιάσει το τζακ ποτ στις πλάτες των καρκινοπαθών, αφού ο τζίρος του κυκλώματος ήταν 25,07 εκατομμύρια και η - κατ ελάχιστον - ζημία του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 13.690.375,95€ την περίοδο 2013-2016.
Όπως αναφέρουν μάλιστα οι Αρχές, η ζημία υπολογίστηκε με βάση την κατώτερη νοσοκομειακή τιμή αγοράς και πώλησης, ενώ δεν συμπεριελήφθησαν σε αυτή φάρμακα αγνώστου προελεύσεως. Από το 2016 έως σήμερα δεν μπορεί να γίνει ασφαλής υπολογισμός της ζημίας.
Στον ανακριτή απολογούνται από το πρωί 13 από τους 21 συλληφθέντες όμως συνολικά υπό κατηγορία είναι 36 άτομα, ενώ για τρεις από αυτούς εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης.  Στο μικροσκόπιο των Αρχών φέρονται να βρίσκονται τουλάχιστον οκτώ γιατροί, ο ρόλος των οποίων ερευνάται προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η ενδεχόμενη δράση τους, αλλά και υπεύθυνοι των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ, από τα οποία έφευγαν παράνομα τα φάρμακα. Υπο κατηγορία ήδη βρίσκονται ιδιώτες φαρμακοποιοί, ενώ εμπλέκονται και δυο γιατροί.  Οι κατηγορούμενοι γιατροί εμφανίζονται να προβαίνουν σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, σε βιβλιάρια ασφαλισμένων, ενώ παράλληλα στρατολογούσαν και άλλους συναδέλφους τους να πάρουν μέρος στην απάτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, το κύκλωμα δρούσε με 4 πυρήνες και κεντρικό πρόσωπο έναν 70χρονο Αιγύπτιο που είχε φροντίσει να εμφανίζει πως τα φάρμακα εισάγονταν από την Αίγυπτο.
Η νοσηλεύτρια
Τα φάρμακα προέρχονταν από το Λαϊκό Νοσοκομείο, αλλά και άλλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία ιδιωτών. Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν είχαν συνταγογραφηθεί τα επίμαχα φάρμακα σε τουλάχιστον 11 άτομα από την Αττική, την Αχαΐα και τη Ρόδο ενώ μεταξύ άλλων φυλάσσονταν σε ιχθυοπωλείο της Δημοτικής Αγοράς Καλλιθέας με πάγο στο ψυγείο αλλά και σε ένα ανθοπωλείο δίπλα στα…λουλούδια. Για τη μεταφορά των φαρμάκων χρησιμοποιούν, κυρίως, εταιρείες ταχυμεταφορών ενώ απέφευγαν τους ελέγχους στο αεροδρόμιο, δωροδοκώντας τον αρμόδιο υπάλληλο. Στον χώρο της φαρμακαποθήκης βρέθηκαν φαρμακευτικά προϊόντα με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας.
Η νοσηλευτήρια του Λαϊκού, η οποία είναι μεταξύ των κατηγορουμένων, εργάζεται στο ογκολογικό τμήμα και όπως φέρεται να προκύπτει από τις τηλεφωνικές της συνομιλίες ενημερώνει αμέσως άλλο μέλος του κυκλώματος, συνταξιούχο νοσηλευτή του νοσοκομείου, που αναλαμβάνει όλες τις ενέργειες για την αποθήκευση και φύλαξη των φαρμάκων που υπεξαιρεί. Στην απολογία της αρνείται την εμπλοκή της στην υπόθεση, όπως λέει: "Από την ετήσια και τη μηνιαία απογραφή του φαρμακείου και της μονάδας δεν έχει προκύψει ποτέ το παραμικρό έλλειμμα. Μια άποψη που υποστηρίχθηκε ότι δίδονταν μειωμένες δώσεις σε ασθενείς αυτό είναι αδύνατο να συμβεί και δεν συνέβη ποτέ διότι έχει επιπτώσεις στη θεραπεία". 
Του Παναγιώτη Στάθη

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων