728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΧΑΣΕΤΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

29/6/18

Παγκόσμια Ημέρα για το Σκληρόδερμα

Παρασκευή, Ιουνίου 29, 2018
Πρόκειται για ένα σπάνιο ρευματικό νόσημα που ωστόσο δεν πρέπει διόλου να υποτιμηθεί, καθώς εκτός από το δέρμα και τις αρθρώσεις, προσβάλλει τους τένοντες, τους μυς, αλλά και εσωτερικά όργανα του σώματος (πνεύμονες, γαστρεντερικός σωλήνας, νεφροί, ήπαρ, κ.ά.). Ο λόγος για το Σκληρόδερμα, του οποίου ως Παγκόσμια Ημέρα έχει καθιερωθεί η 29η Ιουλίου, μια σημαδιακή ημερομηνία, καθώς στις 29 Ιουλίου απεβίωσε ο διάσημος ζωγράφος Paul Klee, ο οποίος υπέφερε από την εν λόγω νόσο και προς τιμήν του οποίου επελέγη η συγκεκριμένη ημέρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Σκληρόδερμα εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών (4 φορές συχνότερα απ’ό,τι στους άνδρες) ενώ πιο σπάνια διαπιστώνεται η εμφάνισή του σε παιδιά, κυρίως σε κορίτσια και τις περισσότερες φορές με τη μορφή του τοπικού Σκληροδέρματος. Μόνο 10% ή και λιγότερο από τα παιδιά, προσβάλλονται από συστηματική σκλήρυνση. Συνολικά, ο αριθμός των νοσούντων μόνο στην Ελλάδα εκτιμάται περίπου στις 2500.

Άξιο επισήμανσης είναι το γεγονός ότι τα συμπτώματα του Σκληροδέρματος μπορεί να ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή και να μην είναι απαραιτήτως τυπικά της νόσου, κάτι που κατά συνέπεια δυσχεραίνει τη διάγνωση στα πρώτα στάδια.

Θεωρείται ένα δύσκολο νόσημα που επηρεάζει δραματικά την καθημερινότητα των ασθενών, αφού τους εμποδίζει να αντεπεξέρχονται ακόμα και σε απλές καθημερινές ασχολίες, κατά κύριο λόγο εξαιτίας των οιδημάτων που εμφανίζονται πολύ συχνά στα άκρα των χεριών και των ποδιών.

Είναι αλήθεια πως η ακριβής παθογένεια της νόσου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή στην επιστημονική κοινότητα, παρότι έχουν «ενοχοποιηθεί» εν γένει περιβαλλοντικά και γενετικά αίτια. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, δεν υπάρχει προσώρας μια οριστική θεραπεία για το Σκληρόδερμα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το νόσημα και οι συννοσηρότητες που προκαλεί δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Σήμερα είναι διαθέσιμες αρκετές θεραπευτικές αγωγές, μέσω των οποίων μπορούν να κατασταλούν τα συμπτώματα της νόσου, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Με αφορμή, λοιπόν, τη σημερινή παγκόσμια ημέρα, ας θυμηθούμε ότι, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα ρευματικά νοσήματα, έτσι και στο Σκληρόδερμα παίζει καθοριστικό ρόλο ή έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, ώστε να αποτραπούν ανεπιθύμητες συνέπειες για τον οργανισμό και με τη σειρά μας ας συμβάλουμε στην προσπάθεια για έρευνα, προκειμένου οι ασθενείς με Σκληρόδερμα να έχουν σύντομα πιο αποτελεσματικές θεραπείες.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: Παγκόσμια Ημέρα για το Σκληρόδερμα Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides