Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει το Δίκτυο των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ- ΠΕΔΥ) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει το Δίκτυο των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ- ΠΕΔΥ)

Σήμερα όμως, σύμφωνα με καταγγελίες, πλήρως λειτουργεί μόνο το ΚΕΔΥ και ένα ΠΕΔΥ (ΠΕΔΥ Λάρισας), αφού υπάρχει έλλειψη προσωπικού.

Στην υπολειτουργία του Δικτύου των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ-ΠΕΔΥ) αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας Ιάσονας Φωτήλας και ο Τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου.


Το Δίκτυο των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ – ΠΕΔΥ) δημιουργήθηκε με στόχο να εξασφαλίσει σε όλη τη χώρα την επαγρύπνηση και επιτήρηση της Δημόσιας Υγείας από κάθε κίνδυνο και απειλή, την υπεύθυνη πληροφόρηση της πολιτείας και την προάσπιση και προαγωγή της ποιότητας ζωής των πολιτών. Μέχρι το 2014 παρουσίαζε μια εξελικτικά ανιούσα πορεία αν και υπήρχε μια εξελικτικά φθίνουσα χρηματοδότηση. Σήμερα όμως, σύμφωνα με καταγγελίες, πλήρως λειτουργεί μόνο το ΚΕΔΥ και ένα ΠΕΔΥ (ΠΕΔΥ Λάρισας), αφού υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο εξοπλισμός και υποδομές εκατομμυρίων ευρώ να μένουν αναξιοποίητες και έρμαια της φθοράς του χρόνου και της απραξίας. Παρατηρείται αδυναμία να διεξαχθούν αναλύσεις, με αποτέλεσμα πολλά δείγματα να καταλήγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό. Τέλος, χάνεται η δυνατότητα απορρόφησης πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και η δυνατότητα εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας εντός των εγκαταστάσεων του Δικτύου. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν προτίθεται να ανατρέψει την εικόνα αυτή και τι θα κάνει ώστε να αξιοποιηθούν οι υποδομές των εκατομμυρίων ευρώ και να μην χαθούν λόγω φθοράς του χρόνου και της απραξίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει το Δίκτυο των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ – ΠΕΔΥ)


Το Δίκτυο των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ – ΠΕΔΥ) δημιουργήθηκε με στόχο να εξασφαλίσει σε όλη τη χώρα την επαγρύπνηση και επιτήρηση της Δημόσιας Υγείας από κάθε κίνδυνο και απειλή, την υπεύθυνη πληροφόρηση της πολιτείας και την προάσπιση και προαγωγή της ποιότητας ζωής των πολιτών. Για το λόγο αυτό είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο, εποπτεία, διάγνωση, πρόληψη και λύση σημαντικών υγειονομικών και επιδημιολογικών προβλημάτων της χώρας με μικροβιολογικούς και χημικούς ελέγχους των ποσίμων και εμφιαλωμένων νερών, των νερών αναψυχής, τροφίμων, ποτών, βιολογικών προϊόντων και περιβαλλοντικών παραγόντων. Επίσης, συνδράμει στην επιδημιολογική επιτήρηση σε εθνικό επίπεδο. Ακόμη, πραγματοποιεί έρευνα στο χώρο της υγείας, έχει αποδεδειγμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και δυνατότητα. Τέλος, εξυπηρετεί χωρίς οικονομική επιβάρυνση – μόνο μέσω προϋπολογισμού ΚΕΕΛΠΝΟ – πολλούς κρατικούς φορείς όπως ένοπλες δυνάμεις, ΟΤΑ, νοσοκομεία κ.α.

Μέχρι και το 2014 το Δίκτυο των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ – ΠΕΔΥ)αποτελούταν από έξι (6) ενεργά εργαστήρια και δύο (2) σε κατάσταση προετοιμασιών λειτουργίας. Ουσιαστικά παρουσίαζε μια εξελικτικά ανιούσα πορεία αν και υπήρχε μια εξελικτικά φθίνουσα χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα το 2014 να διενεργηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός επιτυχών εργαστηριακών αναλύσεων δειγμάτων αν και είχε δοθεί η χαμηλότερη χρηματοδότηση.

Όμως, μετά το 2014 το Δίκτυο των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ – ΠΕΔΥ) υπολειτουργεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες, σήμερα πλήρως λειτουργεί μόνο το ΚΕΔΥ και ένα ΠΕΔΥ (ΠΕΔΥ Λάρισας), αφού υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο εξοπλισμός και υποδομές εκατομμυρίων ευρώ να μένουν αναξιοποίητες και έρμαια της φθοράς του χρόνου και της απραξίας. Παρατηρείται αδυναμία να διεξαχθούν αναλύσεις, με αποτέλεσμα πολλά δείγματα να καταλήγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό. Τέλος, χάνεται η δυνατότητα απορρόφησης πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και η δυνατότητα εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας εντός των εγκαταστάσεων του Δικτύου.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Γιατί παρατηρείται η σημερινή εικόνα εγκατάλειψης στο Δίκτυο των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ – ΠΕΔΥ); Σκοπεύετε να ανατρέψετε αυτή την εικόνα; Εάν ναι, με ποιο τρόπο;
2. Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να αξιοποιηθούν οι υποδομές των εκατομμυρίων ευρώ και να μην χαθούν λόγω φθοράς του χρόνου και της απραξίας; Ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας​Αχαΐας

Βασίλης Οικονόμου ​Επικρατείας

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων