Clawback παρόχων: Όταν τα βραβευμένα, ακριβά ευφυή συστήματα κάνουν λάθη! | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Clawback παρόχων: Όταν τα βραβευμένα, ακριβά ευφυή συστήματα κάνουν λάθη!

Παρατηρεί εύκολα κανείς ότι με τα στοιχεία που αναφέρονται στο δημοσίευμα υπάρχει μια απόκλιση του προβλεπόμενου clawback και του υπολογισμένου από τον ΕΟΠΥΥ,
του Ιωάννη Καραφύλλη, Ph.D *, medlabnews.gr 

Δημοσιεύτηκαν σήμερα σε ιστοσελίδα του χώρου της υγείας τα συγκεντρωτικά στοιχεία που αφορούν στις υποβολές δαπάνης των συμβεβλημένων ιδιωτών παρόχων για το 2017 αλλά και για παλαιότερα έτη και το clawback ανα κατηγορία αυτών.

Παρατηρεί εύκολα κανείς ότι με τα στοιχεία που αναφέρονται στο δημοσίευμα υπάρχει μια απόκλιση του προβλεπόμενου clawback και του υπολογισμένου από τον ΕΟΠΥΥ, από 308.000€ εως σχεδόν 11.000.000€!
Ενώ εμφαίνεται η διατιθέμενη πίστωση σε συγκεκριμένη κατηγορία παρόχων για το 2017 να είναι 34.500.000€ και η δαπάνη που πραγματοποιήθηκε 25.405.665,99€ (άρα δεν θα έπρεπε να υπάρχει clawback), οι πάροχοι κατά τους υπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να καταβάλουν 1.752.817,15€!!
Το ίδιο, σε μικρότερη κλίμακα, συμβαίνει σε πολλές άλλες κατηγορίες.
Σε μια αυτόματη επιστροφή, η οποία επιβαρύνει τους προμηθευτές υγείας, και για την οποία γίνονται συνεχείς προσφυγές στην δικαιοσύνη ακόμα και για την επιβολή της , δεν επιτρέπεται το παραμικρό λάθος υπολογισμών που θα δίνει αφορμή για την μη έγκαιρη καταβολή του από τους υπόχρεους. 

Έχει αναφερθεί πολλές φορές ότι οι υπολογισμοί γίνονται με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που καθορίζει η νομοθεσία. 

Επίσης έχει πολλές φορές ειπωθεί ότι δεν απαιτούνται πληροφορικά συστήματα (Π.Σ) εκατομμυρίων ευρώ αλλά κοινή λογική και πολύ προσοχή κατά την συλλογή , καταχώριση και αξιοποίηση τους των δεδομένων. Η κλασική ρήση σκουπίδια βάζεις, σκουπίδια παίρνεις είναι πολύ πιο σημαντική από οποιοδήποτε βραβείο που παίρνεις για την τεχνολογική σου υπεροχή σαν οργανισμός αλλά και για την σπάταλη πόρων για την απόκτηση Π.Σ όταν σε αυτά δεν ενσωματώνεις την ισχύουσα νομοθεσία!!! Όπως όλοι γνωρίζουν, τα Π.Σ κάνουν πιο γρήγορα τις πράξεις, δεν αντικαθιστούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και την σκέψη.
Προσοχή λοιπόν στα ευφυή(;) συστήματα και τα αποτελέσματα που βγάζουν για να μην υπάρχουν ενστάσεις, προσφυγές και απώλειες εσόδων για τον ΕΟΠΥΥ.
Εκτός εάν το συγκεκριμένο δημοσίευμα τα γράφει όλα λάθος!!


*O Ιωάννης Καραφύλλης είναι Health focused Researcher, MSc Logistics and Supply Chain expert, PhD Public Procurement, Chemical Engineer, MSc Strategy and Diplomacy, Author


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων