Πώς προσαυξάνονται κύριες και επικουρικές συντάξεις για όσους κατέβαλλαν επιπλέον εισφορές | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πώς προσαυξάνονται κύριες και επικουρικές συντάξεις για όσους κατέβαλλαν επιπλέον εισφορές

Συγκεκριμένα, η εν λόγω εγκύκλιος αφορά όσους ασφαλισμένους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την έναρξη ισχύος του (13.5.2016).
Προσαυξημένη κατά μόλις 0,075% θα είναι η κύρια, αλλά και η επικουρική σύνταξη όποιου ασφαλισμένου καταβάλλει 1% επιπλέον εισφορές.

Αυτό διευκρινίζει εγκύκλιος την οποία εξέδωσε ο ΕΦΚΑ κατ΄ εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου για τη δυνατότητα προσαύξησης του ποσού της σύνταξης για όσους έχουν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές.
Κύριες συντάξεις
Συγκεκριμένα, η εν λόγω εγκύκλιος αφορά όσους ασφαλισμένους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την έναρξη ισχύος του (13.5.2016).
Εφόσον, σύμφωνα με το προϊσχύον νομικό καθεστώς, κατέβαλαν εισφορές υψηλότερες σε σχέση με εκείνες του τέως  ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, τότε  στον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξής τους, θα υπολογίζεται και ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς σε κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά, τονίζεται.
Παράλληλα, ο συντάξιμος μισθός στην περίπτωση αυτή θα προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη τη βάση υπολογισμού της επιπλέον εισφοράς.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, εμφανίστηκαν τεχνικές δυσχέρειες και ελλείψεις στα μηχανογραφικά των τέως  ασφαλιστικών Ταμείων  (σ.σ. εκείνα που εντάχθηκαν από 1.1.2017 στον ΕΦΚΑ, δηλαδή το ΙΚΑ, κλπ.).
Για αυτό το λόγο, ισχύουν τα ακόλουθα:
- Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των συντάξεων για αιτήσεις συνταξιοδότησες που υποβάλλονται από 13.5.2016 έως 31.12.2016, οι συντάξιμες αποδοχές καθορίζονται από το μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών επί των οποίων έχουν καταβληθεί εισφορές κλάδου σύνταξης, από το έτος 2002 και εντεύθεν.
Από 1.1.2017 και για κάθε επόμενο έτος η περίοδος αυτή αναφοράς αυξάνεται κατά ένα έτος.
- Για τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών ασφαλισμένων για τους οποίους δεν προκύπτει χρόνος ασφάλισης (τουλάχιστον πενταετίας) από το έτος 2002 και έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, αναζητείται χρόνος ασφάλισης και κατά το, πριν το 2002, χρονικό διάστημα και μέχρι τη συμπλήρωση συνολικά έως πέντε ετών ασφάλισης.
Προσαύξηση επικουρικής σύνταξης
Επίσης, η ίδια εγκύκλιος τονίζεται πως  προβλέπεται, μεταξύ άλλων, προσαύξηση του ποσού της επικουρικής σύνταξης για όσους κατέβαλαν αυξημένες εισφορές σε ενταχθέντες στο ΕΤΕΑΕΠ (τ.ΕΤΕΑ) φορείς - τομείς επικουρικής ασφάλισης.
Η  προσαύξηση 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά επί του συντάξιμου μισθού στον οποίο υπολογίστηκε η επιπλέον εισφορά, εφαρμόζεται μόνο στο α’ τμήμα της επικουρικής σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης μέχρι 31.12.2014 και το οποίο υπολογίζεται με το σύστημα καθορισμένων παροχών και με ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε έτος ασφάλισης επί του συντάξιμου μισθού.
Και στην περίπτωση των επικουρικών συντάξεων, λόγω των τεχνικών δυσχερειών και ελλείψεων στα μηχανογραφικά συστήματα των ενταχθέντων στο ΕΤΕΑΕΠ (τ.ΕΤΕΑ) φορέων - τομέων επικουρικής ασφάλισης, ισχύουν τα εξής :
- Για τον υπολογισμό του Α’  τμήματος της επικουρικής σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης μέχρι και 31.12.2014  για αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται από 1.1.2015 και εφεξής, οι συντάξιμες αποδοχές καθορίζονται από το μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου, που υπεβλήθησαν σε εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης, για το χρονικό διάστημα από 1.1.2002 έως και 31.12.2014.
- Για τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών ασφαλισμένων για τους οποίους δεν προκύπτει χρόνος ασφάλισης (τουλάχιστον πενταετίας) από το έτος 2002 και έως 31.12.2014, αναζητείται χρόνος ασφάλισης και κατά το, πριν το 2002, χρονικό διάστημα και μέχρι τη συμπλήρωση συνολικά έως πέντε ετών ασφάλισης.
Του Δημήτρη Κατσαγάνη

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων