Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΧΑΣΕΤΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

8/11/18

Μπροστά σε νέο μαχαίρι οι υπηρεσίες ειδικής αγωγής

Αντιμέτωποι με νέες περικοπές στο κομμάτι της ειδικής αγωγής (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, αντιμετώπιση προβλημάτων ακοής, αντιμετώπιση παιδιών με αυτισμό κ.ά) έρχονται τόσο οι θεραπευτές, όσο και χιλιάδες γονείς. Μετά το "κούρεμα" κατά 30% στον ετήσιο προϋπολογισμό για τις δαπάνες της ειδικής αγωγής από το υπουργείο Υγείας -χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη για τις ανάγκες του πληθυσμού-, έρχονται επιπλέον περικοπές σε παροχές και σε αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί ανάλογα με τη διάγνωσή του.

Όπως αναφέρει το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, στο νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ, από το παράρτημα που εκδόθηκε απουσιάζουν σημαντικές διαγνωστικές κατηγορίες, όπως τραυλισμός, σύνδρομο Asperger, διαταραχή διάσπασης προσοχής/ υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) κ.α. Σύμφωνα με τους θεραπευτές, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας δημιουργούν ένα χάος με μία σειρά από νόμους, εγκυκλίους και παραρτήματα που δημοσίευσαν από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει στους γονείς τι ισχύει για το παιδί του που έχει ανάγκη ειδικής αγωγής. 
Οι θεραπευτές ειδικής αγωγής σημειώνουν πως το μέσο που χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί η μείωση του προϋπολογισμού για την ειδική αγωγή είναι το voucher. Πρόκειται για το κουπόνι που οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα παραλαμβάνουν με τη γνωμάτευση του γιατρού (έκδοση ηλεκτρονικής γνωμάτευσης από παιδίατρο, παιδοψυχίατρο, νευρολόγο-ψυχίατρο κ.λπ.) και θα καταθέτουν στον ιδιώτη επιστήμονα θεραπευτή. Στη συνέχεια εκείνος θα το καταθέτει στον Οργανισμό για να αποζημιωθεί, χωρίς εντούτοις, όπως διευκρινίζουν οι θεραπευτές, να έχει οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποζημίωσή τους. 
Προειδοποιούν δε πως δεν πρόκειται να δεχθούν κανένα voucher και κανενός είδους σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ έχουν προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το κουπόνι, συμπληρώνουν, έχει και απροσδιόριστη αξία, διότι σύμφωνα με το νόμο, θα υπόκειται σε διπλό υποχρεωτικό "ψαλίδι" με απροσδιόριστο ύψος, για την καταβολή rebate και clawback (δηλαδή αναγκαστικές εκπτώσεις και αναγκαστικές επιστροφές για να καλυφθούν οι υπερβάσεις από τη στιγμή που ο προϋπολογισμός για τις υπηρεσίες ειδικής αγωγής έχει ανώτερο πλαφόν). Υποστηρίζουν πως τα μεγάλα θύματα από τις περικοπές στην ειδική αγωγή θα είναι πρωτίστως οι οικογένειες και τα χιλιάδες παιδιά που έχουν ανάγκη θεραπείας. 
Βασιλική Κουρλιμπίνη
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Item Reviewed: Μπροστά σε νέο μαχαίρι οι υπηρεσίες ειδικής αγωγής Rating: 5 Reviewed By: medlabnews.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο medlabnews.gr iatrikanea H αναδημοσίευση του συνόλου ή τμήματος άρθρου επιτρέπεται με την αναγραφή της Πηγής και του συγγραφέα του άρθρου.