Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναινεί υπέρ της αναθεώρησης της νομοθεσίας σχετικά με τους έμμονους οργανικούς ρύπους | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναινεί υπέρ της αναθεώρησης της νομοθεσίας σχετικά με τους έμμονους οργανικούς ρύπους

Η τελευταία έρευνα σχετικά με τους έμμονους οργανικούς ρύπους (POPs) δείχνει μια ανησυχητική επιμονή των απαγορευμένων στο παρελθόν ουσιών, ιδιαίτερα στις πολικές περιοχές
Σε καθεστώς ευρείας σύγκλισης ανάμεσα στις ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες, υπερψηφίστηκε στο Στρασβούργο, η αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με τους έμμονους οργανικούς ρύπους (POP). Ο όρος, όπως ανέφερε η Επίτροπος Μεταφορών, Βιολέτα Μπουλκ, αναφέρεται στις χημικές ουσίες που «επιμένουν» στο περιβάλλον, βιοσυσσωρεύονται μέσω της τροφικής αλυσίδας και είναι ιδιαίτερα τοξικές.
«Τα POP είναι ανθεκτικά, οργανικά και ρυπογόνα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η αναθεωρημένη νομοθεσία, αναθέτει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων να παρέχει επιστημονική υποστήριξη στην Κομισιόν στη διαχείριση των υποθέσεων που αφορούν τους έμμονους οργανικούς ρύπους, απλουστεύει τις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων και παρακολούθησης και επικαιροποιεί την τρέχουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συμφωνία με τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο της Σύμβασης της Στοκχόλμης. «Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω, ότι αυτές οι ουσίες μπορεί να μεταφερθούν στο περιβάλλον όπου απελευθερώθηκαν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επίμονοι οργανικοί ρύποι αποτελούν παγκόσμια ανησυχία. Οι παγκόσμιες λύσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπουλκ. Η εισηγήτρια του ψηφίσματος, Ζ. Γκίρλινγκ ανέφερε πως κανείς δεν διαφωνεί πως η αναθεώρηση ήταν απαραίτητη. «Η τελευταία έρευνα σχετικά με τους έμμονους οργανικούς ρύπους (POPs) δείχνει μια ανησυχητική επιμονή των απαγορευμένων στο παρελθόν ουσιών, ιδιαίτερα στις πολικές περιοχές» σημείωσε.
Εξ ονόματος της ομάδας των Συντηρητικών, ο Μ. Πιέκα τόνισε πως «ως πολιτικός, αλλά πρώτα απ 'όλα ως γιατρός, έχω κατά νου ιδιαίτερα το ζήτημα της ευρύτερης δημόσιας υγείας, και στο πλαίσιο αυτό σκέφτομαι την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων και των ζώων. Συμφωνώ με το ψήφισμα, κυρίως σχετικά με την προτεινόμενη παρέκκλιση, η οποία επιτρέπει διαφορετική συγκέντρωση σε ανακυκλωμένα υλικά. Ίσως αυτό το βλέμμα να είναι λιγότερο φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικό» είπε.
Ο Μ. Παολούτσι, εκπροσωπώντας την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, παρατήρησε πως «μιλάμε για διοξίνες, φουράνια και φυτοφάρμακα, αλλά και επιβραδυντικά φλόγας που εξακολουθούν να υπάρχουν σε πολλά καθημερινά προϊόντα όπως τηλεοπτικές οθόνες, υπολογιστές ή εξαρτήματα αυτοκινήτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διεθνής σύμβαση μας υποχρεώνει να είμαστε πολύ αυστηροί στην αντιμετώπιση αυτών των ουσιών, και πολύ αυστηροί όταν πρόκειται για τη διαχείριση της παρουσίας των αποβλήτων, ή υλικών που υποβάλλονται σε επεξεργασία για ανακύκλωση» είπε.
Παράλληλα, ο κ. Παολούτσι επεσήμανε την ανάγκη «να αποφευχθεί το ενδεχόμενο, τα προϊόντα αυτά να εξάγονται σύμφωνα με τα περιβαλλοντικά πρότυπα που δεν είναι δικά μας και στη συνέχεια να επιστρέφουν στην Ευρώπη μεταποιημένα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς οι σοσιαλιστές, θέλουμε να στηρίξουμε και να προωθήσουμε τις δραστηριότητες ανακύκλωσης, αλλά παράλληλα να καθορίσουμε αυστηρότερα και φιλόδοξα όρια».
«Είναι απαραίτητο να απαγορευθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο σε νέα όσο και σε ανακυκλωμένα προϊόντα, σημαντικές τοξικές ουσίες. Από τις ανακυκλωμένες πλαστικές ύλες, αυτές οι ουσίες εξαφανίζονται πιο γρήγορα» είπε η Κ. Κόνιεσνα εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η Λ. Ένγκστρομ, εξ ονόματος της Ομάδας των Πρασίνων, υπογράμμισε πως τα POP μπορούν να προκαλέσουν χρόνιες ασθένειες και είναι καρκινογόνα, επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και δρουν ως παράγοντες απελευθέρωσης ορμονών στο αναπαραγωγικό σύστημα.
«Τα παιδιά μας δεν πρέπει να εκτίθενται σε αυτά τα δηλητήρια στην καθημερινότητά τους. Ως εκ τούτου, αυτή η απόφαση είναι ένα σημαντικό ‘πράσινο βήμα’ στον αγώνα για μια μη τοξική καθημερινή ζωή» εκτίμησε η κ. Ένγκστρομ.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων