Ασυνήθιστες κοινωνικές τιμωρίες για τους επιστήμονες που κάνουν «παραστρατήματα» αρχίζει να εφαρμόζει η Κίνα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ασυνήθιστες κοινωνικές τιμωρίες για τους επιστήμονες που κάνουν «παραστρατήματα» αρχίζει να εφαρμόζει η Κίνα

Με βάση τη νέα πολιτική, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, δεκάδες κρατικοί οργανισμοί θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να τιμωρούν όσους κάνουν επιστημονικές «παρασπονδίες»
Κλειστές πόρτες για να βρουν δουλειά στο δημόσιο τομέα, να πάρουν δάνειο από την τράπεζα ή να λάβουν άδεια για να ανοίξουν δική τους επιχείρηση, θα αντιμετωπίζουν οι Κινέζοι ερευνητές και επιστήμονες που παραβαίνουν τους κανόνες δεοντολογίας και ορθής συμπεριφοράς.
      Οι ασυνήθιστες αυτές κοινωνικές τιμωρίες, που ξεφεύγουν τελείως από τις καθαρά ακαδημαϊκές ποινές που εφαρμόζονται στον υπόλοιπο κόσμο (απώλεια ακαδημαϊκής θέσης εργασίας, αφαίρεση ερευνητικής χρηματοδότησης κ.α.), αποτελούν προέκταση του φιλόδοξου «συστήματος κοινωνικής πίστωσης», που έχει αρχίσει να εφαρμόζει η κινεζική κυβέρνηση και το οποίο διαρκώς επεκτείνεται σε νέους τομείς. Κάτι σαν τον ελληνικό «Τειρεσία», αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.
       Με βάση τη νέα πολιτική, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, δεκάδες κρατικοί οργανισμοί θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να τιμωρούν όσους κάνουν επιστημονικές «παρασπονδίες» (παραποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, βιογραφικού κ.α.), κάτι που έως τώρα μπορούσε να κάνει μόνο το υπουργείο επιστήμης και τα πανεπιστήμια.
      «Σχεδόν όλες οι πτυχές της καθημερινής ζωής των ένοχων επιστημόνων θα μπορούν πια να επηρεασθούν», δήλωσε ο Τσεν Μπικούν του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νανκίνγκ, σύμφωνα με το "Nature". «Είναι ένα σαφές μήνυμα ότι ο περιορισμός των παραπτωμάτων πρέπει να πηγαίνει πέρα από την ακαδημαϊκή κοινότητα ή την ατομική ηθική», συμπλήρωσε ο Λι Τανγκ του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης.
      «Δεν έχω δει ποτέ ένα τόσο εκτεταμένο κατάλογο τιμωριών ερευνητών για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», σχολίασε ο Τσιεν Τσου του Πανεπιστημίου Τσιάο Τουνγκ της Ταϊβάν, ο οποίος δήλωσε βέβαιος ότι «χωρίς αμφιβολία η νέα πολιτική θα είναι αποτελεσματική»
ΑΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων