Σοβαρά τα προβλήματα που θα προκύψουν από την επικείμενη απόλυση Ιατρών (πρώην ΙΚΑ). Κέντρο Υγείας Χαϊδαρίου | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σοβαρά τα προβλήματα που θα προκύψουν από την επικείμενη απόλυση Ιατρών (πρώην ΙΚΑ). Κέντρο Υγείας Χαϊδαρίου

Η επικείμενη απόλυση των περισσότερων γιατρών του Κέντρου Υγείας Χαϊδαρίου (πρώην ΙΚΑ – ΠΕΔΥ) προοιωνίζεται σοβαρότατα προβλήματα στη δημόσια πρωτοβάθμια υγεία στο Χαϊδάρι.
Γιατροί του πρώην ΙΚΑ Χαϊδαρίου στη χτεσινή διαμαρτυρία στο Υπ. Υγείας. Παρίστανται ο Βαγγέλης Ντηνιακός και ο Βαγγέλης Ζεβόλης.
Η επικείμενη απόλυση των περισσότερων γιατρών του Κέντρου Υγείας Χαϊδαρίου (πρώην ΙΚΑ – ΠΕΔΥ) προοιωνίζεται σοβαρότατα προβλήματα στη δημόσια πρωτοβάθμια υγεία στο Χαϊδάρι. Οι γιατροί που απομένουν στο κτήριο της οδού Φαβιέρου είναι ελάχιστοι και σε ειδικότητες μετρημένες στα δάχτυλα. Από την άλλη, ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού καρκινοβατεί, αν δεν θεωρηθεί ήδη “κλινικά νεκρός”. Ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός, από τη μεριά του, υποστηρίζει ότι απλά καταργείται το σύστημα διακρίσεων μεταξύ των γιατρών.

Tην Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου, οι συμβασιούχοι γιατροί του Κέντρου Υγείας Χαϊδαρίου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Υγείας. Αυτό διότι από 1-1-2019 αποβάλλονται από το δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας. Στην ουσία καλούνται να αποφασίσουν ή πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ως γιατροί του ΕΣΥ ή ιατρείο. Αυτό διότι στις 31.12.18 είναι η τελευταία παράταση για το κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων και στη συνέχεια παραμονή στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μισθό του ΕΣΥ.

Ζήτησαν λοιπόν από τον Ανδρέα Ξανθό μια μεταβατική περίοδο ενός χρόνου, ώστε να ισορροπήσει το σύστημα και οι ίδιοι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, όπως μάς είπε η κ. Μαρία Τσερκέζου. Η απάντηση που έλαβαν ήταν αρνητική. “Κρίμα, δυστυχώς είμαστε ιατροί και όχι υπάλληλοι της ΕΡΤ”, ήταν το παράπονο κάποιου από τους παριστάμενους γιατρούς. “Είναι ντροπή που αλλάζουν τις ζωές ανθρώπων που ηλικιακά οι περισσότεροι είναι 50+”, είπε άλλος στο “Χαϊδάρι Σήμερα”.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση. Κοντά τους γιατρούς ο Ανδρέας Μποζίκας και ο Κώστας Φουρλής

Γιατροί στο Χαϊδάρι: Τεράστιο πρόβλημα

Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, από 1-1-2019, ουσιαστικά “ραντεβού τέλος” στα ιατρεία της οδού Φαβιέρου. Θα απομείνουν μόνο 5 μόνιμοι γιατροί ένας από κάθε μία από τις παρακάτω ειδικότητες: παθολόγος, παιδίατρος, πνευμονολόγος, οφθαλμίατρος, ουρολόγος. Μάλιστα οι δύο τελευταίοι θα συνταξιοδοτηθούν εντός του 2019. Επίσης για ένα χρόνο υπάρχει ένας ψυχίατρος (επικουρικός). Θυμίζουμε ότι διαχρονικά έλλειπαν κρίσιμες ειδικότητες όπως ΩΡΛ, γαστρεντερολόγος κτλ.

Από την άλλη αποχωρούν (απολύονται, λένε οι ίδιοι) 15 γιατροί: 3 καρδιολόγοι, 2 ορθοπαιδικοί, 1 δερματολόγος, 1 οφθαλμίατρος, 6 παθολόγοι, 2 χειρουργοί. Κάποιοι από αυτούς φεύγουν άμεσα, μερικοί μέχρι τον Μάρτιο.

Οι γιατροί που φεύγουν εργάζονται στο ΙΚΑ Χαϊδαρίου εδώ και 25 χρόνια. Διορίστηκαν με μικρή αμοιβή και το δικαίωμα να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο. Το 2014 είχαν απολυθεί και πάλι από τον τότε υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά είχαν κερδίσει την παραμονή τους με προσφυγή τους στα δικαστήρια, όπου κρίθηκε αντισυνταγματική η απόλυσή τους.

Οι γιατροί κλήθηκαν από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να παραμείνουν στο σύστημα ως μόνιμοι στο ΕΣΥ, με τον μισθό του διευθυντή ΕΣΥ. Όμως οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι τα χρήματα αυτά (περίπου 1.500 ευρώ καθαρά) δεν αρκούν. Διότι αυτής της κατηγορίας οι γιατροί δεν έχουν έξτρα αμοιβή από εφημερίες και απογευματινά ιατρεία. Ενώ οι γιατροί των Νοσοκομείων, εκτός του μισθού τους, πληρώνονται υπερωρίες, εφημερίες, αργίες. Επίσης κάνουν απογευματινά ιατρεία χωρίς λειτουργικά έξοδα και λογαριασμούς.

Όπως είπε η κ. παθολόγος του πρώην ΙΚΑ, κ. Μ. Τσερκέζου, στο “Χαϊδάρι Σήμερα”, βρίσκονται προ αδιεξόδου, καθώς αποβάλλονται από το σύστημα, ενώ και το ιδιωτικό ιατρείο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. “Οι αμοιβές έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της κρίσης, μεροκαματιάρηδες είναι οι πελάτες μας”, κλείνει η κ. Τσερκέζου.

Ένας οικογενειακός γιατρός για όλο το Χαϊδάρι!
Ουσιαστικά, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στην πρωτοβάθμια υγεία, μοναδική διέξοδος για τον πολίτη θα είναι το ιδιωτικό ιατρείο. Με ό,τι κόστος αυτό συνεπάγεται για μια εξέταση ή απλώς για συνταγογράφηση. Και αυτό διότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας δεν προχωρά ούτε στον τομέα των προσλήψεων στα Αστικά Κέντρα Υγείας ούτε τους οικογενειακούς γιατρούς.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι στο Χαϊδάρι έχει δηλώσει συμμετοχή στο νέο σύστημα μόνο μία παθολόγος! Αυτό τη στιγμή που, για να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός της πόλης, απαιτούνται 33 οικογενειακοί γιατροί, συγκεκριμένα παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι. Με βάση το σχέδιο αναλογούν περίπου 2.300 πολίτες σε κάθε γιατρό.

Ο βασικός λόγος για την αποχή των γιατρών είναι η χαμηλή αποζημίωση ανά συμβαλλόμενο (0,70 ευρώ), που οδηγεί σε συνολική αμοιβή περίπου 1.500 ευρώ. Σε αυτή συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτική επίσκεψη κατ’ οίκον, αν το ζητήσει ο ασθενής. Ακόμη, ο γιατρός πρέπει να τηρεί ιατρικό φάκελο του ασθενούς, πράξη που απαιτεί γραμματειακή υποστήριξη. Έτσι οδηγείται στην απαξίωση ένας θεσμός στον οποίο στηρίζει πολλά ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την πρωτοβάθμια υγεία. Και πάλι θύμα είναι ο ασθενής, ειδικά αυτός που χρειάζεται τακτικά να γράφει συνταγές, καθώς μοναδική πραγματική διέξοδος είναι και πάλι το ιδιωτικό ιατρείο. Και όπως όλα δείχνουν, η εξισορρόπηση του συστήματος δεν είναι κοντά…


Ανδρέας Ξανθός, υπουργός Υγείας

Στη συνάντηση των γιατρών του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ με Ανδρέα Ξανθό, τέθηκε, όπως αναφέραμε, το αίτημα να δοθεί νέα παράταση στο σημερινό εργασιακό καθεστώς. Δηλαδή να τους επιτρέπεται να λειτουργούν ιδιωτικά ιατρεία παράλληλα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, αυτή η εκκρεμότητα δημιουργήθηκε το 2014. Τότε περίπου 3.000 γιατροί εξωθήθηκαν σε αποχώρηση από τις δημόσιες δομές (πολυιατρεία ΙΚΑ). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στις νέες δομές (ΠΕΔΥ) γιατροί δύο ταχυτήτων. Περίπου τα 2/3 όσων έμειναν (1.400) έκλεισαν τα ιατρεία τους και εντάχθηκαν στο ΕΣΥ ως γιατροί αποκλειστικής απασχόλησης. Δηλαδή με μισθολογική-βαθμολογική εξομοίωση με τους γιατρούς ΕΣΥ. Το υπόλοιπο 1/3 (περίπου 700) παρέμεινε, λόγω ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κερδίσει, στο προηγούμενο καθεστώς, διατηρώντας το ιδιωτικό ιατρείο τους.

«Η κυβέρνηση νομοθέτησε, μετά από μια πολυετή μεταβατική περίοδο, που κλείνει στις 31-12-2018, τη δυνατότητα πλήρους ένταξής τους στο ΕΣΥ. Με την ενιαία εργασιακή σχέση τής πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (ΠΑΑ). Φυσικά και με την προϋπόθεση διακοπής της λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου, όπως έκαναν και οι χιλιάδες άλλοι γιατροί», αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι στην πραγματικότητα αυτό που κλείνει οριστικά από 1-1-2019 είναι «ένα στρεβλό, ξεπερασμένο και τελικά αναποτελεσματικό σύστημα». Επεσήμανε ότι η δημόσια περίθαλψη θέλει γιατρούς αφοσιωμένους στο ΕΣΥ και απερίσπαστους στη διαρκή προσπάθεια για την καθολική, ισότιμη και δωρεάν κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των πολιτών.

«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζουν τη διαχρονική προσφορά όλων των γιατρών που υπηρετούν στις δημόσιες δομές Υγείας, αλλά έχουν και την υποχρέωση να διασφαλίσουν περιβάλλον ισονομίας και ενιαίων εργασιακών σχέσεων σε όλους, χωρίς διακρίσεις. Αυτή είναι η πολιτική μας επιλογή. Η παραμονή με τους ίδιους όρους, με τα ίδια δικαιώματα, αλλά και με τις ίδιες υποχρεώσεις, όσων γιατρών επιθυμούν πραγματικά να συνεισφέρουν στην αναδιοργάνωση της Δημόσιας ΠΦΥ στη χώρα» κατέληξε ο κ. Ξανθός.

Μ.Χ.
(Οι δύο πρώτες φωτογραφίες από την σελίδα fb της κ. Μαρίας Τσερκέζου)

xaidarisimera.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων