Το τσάι Μάτσα περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που αδρανοποιούν τα καρκινικά κύτταρα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το τσάι Μάτσα περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που αδρανοποιούν τα καρκινικά κύτταρα

Το πράσινο τσάι Μάτσα είναι ένα φυσικό ισχυρό αντιοδειξωτικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διατροφικό συμπλήρωμα, χωρίς βέβαια προς το παρόν να είναι σαφής ο μηχανισμός που εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα
Σύμφωνα με μια πολύ πρόσφατη μελέτη της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Σαλφορντ της Βρετανίας, που φιλοξενείται στο με επιστημονικό περιοδικό Aging, υπάρχει ένα ρόφημα που μπορεί να εξουδετερώσει τα καρκινικά βλαστοκύτταρα.


Ο λόγος είναι το πράσινο τσάι Μάτσα. Το τσάι μάτσα, του οποίου το όνομα σημαίνει πούδρα ή σκόνη έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και έχει την ικανότητα να προλαμβάνει διάφορες παθήσεις. Προέρχεται από την Ιαπωνία και παράγεται από φύλλα πράσινου τσαγιού από τις νεαρές κορυφές του φυτού.

Πριν την συγκομιδή τα φύλλα του φυτού σκιάζονται και η αλλαγή αυτή στο φως του ήλιου, ανεβάζει τα επίπεδα χλωροφύλλης που είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία. Το τσάι μάτσα λόγο της πληθώρας του σε αντιοξειδωτικά έχει αντιγηραντική δράση, βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Τέλος πρέπει να προστεθεί ότι συνδέεται με απώλεια βάρους καθώς ενισχύει τον μεταβολισμό.

Στη συγκεκριμένη μελέτη μετά από μία σειρά εργαστηριακών δοκιμών, χρησιμοποίησαν κυτταρικές σειρές καρκινικών βλαστοκυττάρων του μαστού, και τις εξέθεσαν σε τσάι μάτσα. Αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι «τα καρκινικά κύτταρα μετατοπίζονταν προς μια κατάσταση μεταβολικής ηρεμίας», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ανεστάλη η εξάπλωσή τους λόγω σχετικά μικρής συγκέντρωσης (0.2 mg/ml).

Επίσης διαπιστώθηκε ότι στις σηματοδοτικές οδούς, που προάγονται τα καρκινικά βλαστοκύτταρα, το τσάι Μάτσα αποδυνάμωσε συστατικά στοιχεία του ριβοσώματος 40S, επηρεάζοντας έντονα τα σήματα του mTOR. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο προϊόν όχι μόνο καταστέλλει αλλά και εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Ο Λισαντ Μάικλ, καθηγητής Μεταγραφικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σαλφορντ εξηγεί: «Πιθανόν να ανοίγεται με τον τρόπο αυτό ο δρόμος χρήσης του συγκεκριμένου τσαγιού αντί χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, όπως η ραπαμυκίνη».

Συμπληρώνει δε ότι «το πράσινο τσάι Μάτσα είναι ένα φυσικό ισχυρό αντιοδειξωτικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διατροφικό συμπλήρωμα, χωρίς βέβαια προς το παρόν να είναι σαφής ο μηχανισμός που εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα».

Μάλιστα η συγκεκριμένη μελέτη δεν είναι η μόνη η οποία σχετίζει την κατανάλωση του τσάι μάτσα με τη μείωση ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Όλες βέβαια οι μέχρι στιγμής έρευνες βρίσκονται σε αρκετά πρώιμο στάδιο.

Ενώ οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι το τσάι μάτσα θα μπορούσε να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο, είναι πολύ διαφορετικό όταν το καταναλώνουμε.

Για το λόγο αυτό χρειάζεται να υπάρξουν περισσότερες δοκιμές και κυρίως σε ανθρώπους. Πάντως το σίγουρο είναι συγκεκριμένο τσάι αποτελεί μία πολύ υγιεινή επιλογή αντικατάστασης τον ροφημάτων μας μέσα στην ημέρα.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων