Δωρεάν διανομή κατ'οίκον ακριβών φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δωρεάν διανομή κατ'οίκον ακριβών φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος Φεβρουαρίου, με πιλοτική εφαρμογή, σε περιοχή της χώρας που θα καλύπτει συγκεκριμένα κριτήρια όπως η απόσταση από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Στην τελική ευθεία βρίσκεται από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ η εφαρμογή του προγράμματος της δωρεάν διανομής κατ´ οίκον των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων που χορηγούνται σε ασθενείς με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.


Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος Φεβρουαρίου, με πιλοτική εφαρμογή, σε περιοχή της χώρας που θα καλύπτει συγκεκριμένα κριτήρια όπως η απόσταση από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αλλά και οι ιδιαίτερες, αυξημένες ανάγκες των ασφαλισμένων που θα εξυπηρετούνται.

Σε αυτήν την πιλοτική λειτουργία το πρόγραμμα θα καλύπτει συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών στην επιλεγμένη περιοχή, οι οποίοι θα συγκεντρώνουν τα κριτήρια της σοβαρής πάθησης και των κινητικών προβλημάτων. Ο Οργανισμός έχει πραγματοποιήσει τον σχετικό διαγωνισμό στο χώρο των πιστοποιημένων εταιριών που θα αναλάβουν τις κατ’ οίκον διανομές.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Βασίλης Πλαγιανάκος, που θα "πιστωθεί" την υλοποίηση του προγράμματος, γνωρίζει βεβαίως πως πρόκειται για μία υπηρεσία που σχεδιαζόταν συστηματικά από τον προκατόχο του, κ. Σωτήρη Μπερσίμη. Μάλιστα, ο τελευταίος φιλοδοξούσε να τη θέσει σε πιλοτική εφαρμογή τον περασμένο Ιούνιο, κάτι που όμως δεν επιτεύχθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Οργανισμού έχει δεχθεί εισηγήσεις από το αρμόδιο τμήμα πως μπορεί να υλοποιηθεί η δωρεάν διανομή κατ´ οίκον των φαρμάκων υψηλού κόστους σε πιλοτική φάση, κι ετοιμάζεται να δώσει το σήμα εκκίνησης αυτής της σημαντικής υπηρεσίας, που θα ανακουφίσει ασθενείς οι οποίοι λόγω της κατάστασης της υγείας τους δεν μπορούν να αναμένουν με τις ώρες στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Το τελευταίο έτος ο Οργανισμός προσφέρει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να λάβουν τα φάρμακα υψηλού κόστους κατ´ οίκον μέσω των ΕΛΤΑ, αλλά με δική τους χρέωση. Η δωρεάν διανομή των φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, όταν επεκταθεί το πρόγραμμα, πιστεύεται ότι θα σηματοδοτήσει μια σημαντική φάση για τον Οργανισμό σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες που προσφέρει στους ασφαλισμένους του.

Ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει 37 φαρμακεία σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 10 βρίσκονται στην Αττική. Η ετήσια δαπάνη για τα φάρμακα που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ υπερβαίνει το 1δις ευρώ. Σε μηνιαία βάση εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία του Οργανισμού περισσότεροι από 80.000 ασφαλισμένοι και 4.500 ανασφάλιστοι. Εκτελούνται περί τις 5.300 συνταγές την ημέρα. Τέλος, στο 15% αυτών των φαρμάκων υψηλούς κόστους απαιτείται προέγκριση απλό επιτροπή του ΕΟΠΥΥ, η οποία γίνεται πλέον ηλεκτρονικά.

Πηγή: protothema.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων