Αυξήσεις στα φάρμακα: Tι αλλάζει με τον νέο τρόπο τιμολόγησης | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αυξήσεις στα φάρμακα: Tι αλλάζει με τον νέο τρόπο τιμολόγησης

Τι θα ισχύσει για τα patent, τα off patent φάρμακα και τα γενόσημα
Το ζήτημα των αλλαγών στις τιμές των φαρμάκων παραμένει και σήμερα στο προσκήνιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας - Τι θα ισχύσει για τα patent, τα off patent φάρμακα και τα γενόσημα

Οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων λόγω του νέου τρόπου τιμολόγησης παραμένουν και σήμερα στο προσκήνιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, μετά την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε για τη συγκεκριμένη διάταξη νομοθετήματος του υπουργείου Υγείας η ΝΔ -οι άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ψηφίστηκαν χθες, εκτός αυτής για την τιμολόγηση και εκείνης για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τον νέο τρόπο τιμολόγησης, τα νέα φάρμακα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα αλλά κι εκείνα που ήδη κυκλοφορούν (τόσο τα οn patent όσο και για τα οff patent) θα λάβουν τιμή ίση με τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών των αντίστοιχων σκευασμάτων στην Ευρωζώνη, αντί των τριών χαμηλότερων τιμών ισάριθμων χωρών στην Ευρώπη που ισχύει σήμερα.

Ειδικότερα, τα φάρμακα που έχουν σήμερα τιμή ανώτερη των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, θα υφίστανται ετήσια μείωση τιμής κατά 10%, μέχρι η τιμή τους να εξισωθεί με τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων. Τα φάρμακα που έχουν τιμή χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, θα αυξάνονται κατά 10% σε ετήσια βάση, μέχρι να φτάσουν στην τιμή αναφοράς της Ευρωζώνης. Το τελευταίο σενάριο είναι εκείνο που απασχολεί βεβαίως τους πολίτες, που θα βλέπουν να μεγαλώνει και η συμμετοχή τους όσο θα καταγράφεται αύξηση στην τιμή των φαρμάκων.

Αλλαγές θα φέρει το νέο σύστημα τιμολόγησης και στα γενόσημα φάρμακα, τα οποία θα λαμβάνουν το 65% της τιμής του πρωτοτύπου, του οποίου λήγει η πατέντα (off patent), έναντι 50% που λάμβαναν μέχρι σήμερα. Οι αυξήσεις αλλά και οι μειώσεις των τιμών των off patent φαρμάκων αναμένεται πως θα συμπαρασύρουν αναλόγως και τις τιμές των γενόσημων. Στο συγκεκριμένο θέμα, μάλιστα, κατά πληροφορίες εγινε νομοθετική προσθήκη/βελτίωση από το υπουργείο Υγείας: για να αποφευχθεί απότομη μείωση των τιμών στα γενόσημα, προτείνεται οτι σε περιπτώσεις που η τιμή τους υποχωρεί με τον νέο τρόπο τιμολόγησης περισσότερο από 10%, να τιμολογούνται στο 75% του off patent φαρμάκου.

Οι διαβουλεύσεις φαρμακοβιομηχανίας και υπουργείου Υγείας

Οι αλλαγές στην τιμολόγηση αποτελούν ζωτική εξέλιξη για το σύνολο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα -δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως για τις αλλαγές είχαν ενημερωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συμφωνήσει σε πολλά σημεία οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας το προηγούμενο διάστημα.

Εμφανίζονταν μάλιστα όλοι ικανοποιημένοι, τόσο οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών που παραδέχονταν πως θα αυξηθούν οι τιμές στα σκευάσματά τους, πρωτότυπα και off patent, όσο και οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι, παραγωγοί κατά κύριο λόγο γενοσήμων, που επισης έλαβαν "μαξιλαράκι" ασφαλείας για τις απότομες μειώσεις των τιμών των προίόντων τους.

Οι αυξήσεις ή έστω η προστασία στις τιμές των φαρμάκων αποτελούν λοιπόν παραδοχή της ίδιας της φαρμακοβιομηχανίας, όσο κι αν το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να το απομειώσει και να το υποβαθμίζει ως θέμα, είτε κατηγορώντας την αντιπολίτευση για "ανεύθυνη, δημαγωγική και λαϊκίστικη στάση" είτε επιχειρώντας να το εντάξει σε μια συνολική, σχεδόν ιδανική εικόνα για τη φαρμακευτική δαπάνη όπου "το ισοζύγιο είναι ισοσκελισμένο και άκρα δεν τίθεται θέμα μονομερούς αύξησης τιμής" όπως είπε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός.

Ο ίδιος ανέφερε ότι "από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς φαρμάκων στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, αυξάνεται η τιμή σε 2.061 φάρμακα, μειώνεται σε 2.014 και μένει ίδια σε 1.428". Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, ο πολίτης που θα διαπιστώσει πως το φάρμακο που χρειάζεται, έχει τιμή ακριβότερη, δύσκολα θα σκεφθεί ότι υπάρχουν και άλλα των οποίων οι τιμές μειώθηκαν και ακόμη πιο δύσκολα θα αποδεχθεί το ισοσκελισμένο ισοζύγιο στην καθημερινότητά του...

protothema.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων