Ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει ειδικές εξετάσεις σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει ειδικές εξετάσεις σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Το γεγονός ότι ακόμη καθυστερεί η υλοποίηση μιας θεσμοθετημένης διαδικασίας για την αποζημίωση των διαγνωστικών εξετάσεων βιοδεικτών δημιουργεί ένα σχήμα οξύμωρο για εκατοντάδες γυναίκες που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της απαραίτητης εξέτασης βιοδείκτη.

Από την τσέπη τους πληρώνουν τις διαγνωστικές εξετάσεις (βιοδείκτες) οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού, αφού η υπουργική απόφαση για την αποζημίωση και ένταξη τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ παραμένει στα χαρτιά από τον περασμένο Σεπτέμβριο.


Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Άλμα Ζωής, αναφέρει στην επιστολή του προς τον Ανδρέα Ξανθό: «το γεγονός ότι ακόμη καθυστερεί η υλοποίηση μιας θεσμοθετημένης διαδικασίας για την αποζημίωση των διαγνωστικών εξετάσεων βιοδεικτών δημιουργεί ένα σχήμα οξύμωρο για εκατοντάδες γυναίκες που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της απαραίτητης εξέτασης βιοδείκτη. Ακόμη και για τις γυναίκες οι οποίες κατορθώνουν να αναλάβουν το κόστος της εξέτασης, αυτό αποτελεί μια σημαντική επιβάρυνση στον ήδη αυξημένο προϋπολογισμό τους για την αντιμετώπιση της ασθένειας».

Ο Σύλλογος τονίζει πως είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο το πόσο σημαντικοί είναι οι βιοδείκτες για:


  • τη διερεύνηση της πιθανότητας μία γυναίκα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού ή/και ωοθηκών\
  • την αξιοποίηση της πληροφορίας ως προς την επιλογή της πλέον αποτελεσματικής θεραπείας
  • την πρόβλεψη του βαθμού ανταπόκρισης της ασθενούς σε συγκεκριμένες στοχευμένες θεραπείες και
  • την αξιοποίηση της πληροφορίας για τον προσδιορισμό των μελών της οικογένειας που έχουν κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο μαστού ή/και ωοθηκών, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τις πλέον κατάλληλες επιλογές πρόληψης.

«Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες και την πιο συχνή αιτία θανάτου στις ηλικίες 40-79 ετών και στη χώρα μας. Οι γυναίκες που φέρουν μεταλλάξεις BRCA 1 / 2 έχουν έως 45% πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών και έως 70% πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ έχουν αυξημένο κίνδυνο και για άλλες μορφές καρκίνου . Η χρησιμότητα της συγκεκριμένης εξέτασης είναι μεγάλη, για την ασθενή αλλά συγχρόνως θα συντελέσει σε συνολικά αποδοτικότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ο έλεγχος για μεταλλάξεις BRCA 1 / 2 αποζημιώνεται από την Κοινωνική Ασφάλιση» υπογραμμίζεται στην επιστολή.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων