Συνέδριο καρδιολογίας : Ήρθε το τέλος της ασπιρίνης; 3-4 Μαΐου, Αθήνα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Συνέδριο καρδιολογίας : Ήρθε το τέλος της ασπιρίνης; 3-4 Μαΐου, Αθήνα

Η χορήγηση ασπιρίνης για την πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών συμβαμάτων, φαίνεται να χάνει συνεχώς έδαφος
Όλα τα νεότερα δεδομένα που αφορούν την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων, θα συζητηθούν στο 34ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, σε συνεργασία με την Α’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 3-4 Μαΐου στην Αθήνα.


Πρωτογενής πρόληψη: Ασπιρίνη, το τέλος ενός θαυματουργού φαρμάκου;

«Η χορήγηση ασπιρίνης για την πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών συμβαμάτων, φαίνεται να χάνει συνεχώς έδαφος», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα βασικά θέματα του συνεδρίου, ο καθηγητής Καρδιολογίας της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, «Ιπποκράτειο», Χαράλαμπος Βλαχόπουλος. Όπως είπε, σύμφωνα με πρόσφατες μεγάλες αρνητικές μελέτες («ARRIVE», «ASCEND» και «ASPREE»), σε ασθενείς χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο, η χορήγηση ασπιρίνης φαίνεται να αποτρέπει μικρό αριθμό καρδιαγγειακών συμβαμάτων, χωρίς να αυξάνει την επιβίωση, οδηγώντας σε σημαντικό αριθμό αιμορραγιών.

Στη μελέτη «ARRIVE» συμμετείχαν 12.546 άτομα ενδιαμέσου καρδιαγγειακού κινδύνου, τα οποία παρακολουθήθηκαν για 5 έτη και αναδείχθηκε παρόμοια πιθανότητα καρδιαγγειακού συμβάντος ανάμεσα στην ομάδα της ασπιρίνης και του εικονικού φαρμάκου. Στην μελέτη «ASCEND» συμμετείχαν 15.480 διαβητικοί, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 7,4 έτη και αναδείχθηκε 12% μικρότερη πιθανότητα καρδιαγγειακού συμβάματος στην ομάδα της ασπιρίνης με αντίτιμο την αύξηση των αιμορραγιών κυρίως από το γαστρεντερικό κατά 29%.

Τέλος, στην μελέτη «ASPREE» συμμετείχαν 19.114 άτομα ηλικίας >70 ετών, τα οποία παρακολουθήθηκαν για 4,7 έτη και αναδείχθηκε 14% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου στην ομάδα της ασπιρίνης. Γι’ αυτό, όπως είπε, και οι καινούργιες αμερικανικές οδηγίες για την πρόληψη κατήργησαν τη χρήση της ασπιρίνης σε ηλικιωμένα άτομα (>70 έτη) και σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας, ενώ άφησαν ανοιχτή την πιθανή της χρήση σε άτομα 40-70 ετών με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, τα οποία δεν έχουν μεγάλο αιμορραγικό κίνδυνο.

Είμαστε τόσο γηρασμένοι όσο γηρασμένα είναι τα αγγεία μας
Όπως ανέφερε ο κ. Βλαχόπουλος, υπάρχουν αποδείξεις από πρόσφατες μελέτες ότι ο ρυθμός με τον οποίο επέρχεται η αγγειακή γήρανση σχετίζεται με την πρόγνωση των ασθενών, αλλά και την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών παρεμβάσεων, ανεξαρτήτως της διαχείρισης των κλασικών παραγόντων (αρτηριακής υπέρτασης, δυσλιπιδαιμίας, σακχαρώδους διαβήτη και ιστορικού καπνίσματος).

Μάλιστα, η πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη «CRAVE» από την Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, όπου μελετήθηκαν 142 άτομα με παράγοντες κινδύνου για 2 έτη, έδειξε ότι σε ασθενείς με υπέρταση και δυσλιπιδαιμία, η επίδραση των παραγόντων στην αγγειακή γήρανση είναι συνεργική (πολλαπλασιαστική) και όχι απλά αθροιστική, επιταχύνοντας σχεδόν 4 φορές το ρυθμό της αγγειακής γήρανσης σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς αυτούς τους παράγοντες.

Η αξία του πρωινού
Στη μελέτη «Κορινθία», που διενεργήθηκε από την Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε ο Δημήτριος Τούσουλης, καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής της κλινικής. Πρόκειται για μια επιδημιολογική μελέτη που διεξήχθη από τον Οκτώβριο 2015 έως το Φεβρουάριο 2017 στην ευρύτερη περιοχή του νομού Κορινθίας, όπου συμμετείχαν 2.043 κάτοικοι ηλικίας από 40 ετών και άνω, και από τους οποίους οι ερευνητές συνέλεξαν ένα πλήθος από δημογραφικά, κλινικά, απεικονιστικά κ.ά. δεδομένα.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκε πως η παράληψη του πρωινού γεύματος έχει δυσμενή αποτελέσματα στην αρτηριακή σκληρία και στο αθηρωματικό φορτίο των καρωτίδων, ενώ αντίθετα η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων μέσω του πρωινού φαίνεται να δρα προστατευτικά στην αθηρωματική νόσο. Τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν πως εκτός από την ποιότητα ενός πρωινού γεύματος, μια ισορροπημένη πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβανομένου ενός θερμιδικά πλούσιου πρωινού, μπορεί να δράσουν προστατευτικά για το καρδιαγγειακό μας σύστημα, «ωστόσο περισσότερες μελέτες θα χρειαστούν προς αυτή την κατεύθυνση για την επιβεβαίωση των ευρημάτων αυτών», κατέληξε.

Καρδιακός ρυθμός και ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησής του
Άλλο θέμα που θα απασχολήσει τους επιστήμονες που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο είναι οι εξελίξεις στο χώρο των αρρυθμιών και ειδικά στις νέες δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές για παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού και έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση της θεραπείας των αρρυθμιών, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής.

Επίσης, θα συζητήσουν τις σημαντικές εξελίξεις που προκύπτουν από την έρευνα στον τομέα των διακαθετηριακών εμφυτεύσιμων βαλβίδων για τη θεραπεία της σοβαρού βαθμού αορτικής στένωσης. Εκτενώς θα αναλυθούν τα νεότερα αντιδιαβητικά φάρμακα, καθώς όπως αναφέρθηκε, τις τελευταίες δεκαετίες τα αντιδιαβητικά φάρμακα που κυκλοφορούσαν μείωναν τα επίπεδα σακχάρου των ασθενών μεν, αλλά είτε ήταν ουδέτερα ως προς την επίδρασή τους στα καρδιαγγειακά συμβάντα είτε κάποια εξ αυτών είχαν και αρνητική επίδραση.

Η νεότερη γενιά αντιδιαβητικών φαρμάκων, όπως είπαν οι επιστήμονες φαίνεται να παρέχουν καρδιαγγειακό όφελος και προστασία με εντυπωσιακά αποτελέσματα στις μέχρι τώρα μελέτες και όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν «μπαίνουμε στην εποχή που και ο καρδιολόγος θα έχει θέση στην αντιδιαβητική αγωγή των ασθενών ανάλογα με το προφίλ του κάθε ασθενή».


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων