Οι αλλαγές που σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Οι αλλαγές που σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε συνεργασία με τη νέα αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, μελετούν λειτουργικές και θεσμικές αλλαγές στον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας
Από τα 5,5 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΠΥΥ μεγάλο μέρος δίνεται για λειτουργικές δαπάνες, και όχι για την εξυπηρέτηση των ασθενών

Αλλαγές στον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε συνεργασία με τη νέα αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, μελετούν λειτουργικές και θεσμικές αλλαγές στον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας, ώστε να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο φορέα ο οποίος δεν θα ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους, περιγράφουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά. στελέχη στο ethnos.gr.
Άλλωστε, κρίνεται ότι, ενώ ο ΕΟΠΥΥ έχει στη διάθεσή του κοντά 5,5 δισ. ευρώ για παροχές και τη λειτουργία του, πολύ μεγάλο μέρος δίνεται για λειτουργικές δαπάνες, και όχι για την εξυπηρέτηση των ασθενών.
Γι’ αυτό, εξάλλου, αναμένεται να γίνει ανακατανομή των κονδυλίων που σήμερα δίνονται για τους ασφαλισμένους, με ενίσχυση στις παροχές και μείωση των λειτουργικών εξόδων.
Από τις πρώτες κινήσεις που εξετάζονται είναι να τροποποιηθεί ακόμη και το Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να γίνει ένα σύγχρονο εργαλείο μελέτης των παροχών προς τους ασθενείς και έγκρισης των θεραπειών.
«Ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να παραμείνει ένας απλός αγοραστής υπηρεσιών υγείας» περιέγραφε στο ethnos.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, επιχειρώντας να δείξει τον σύγχρονο τρόπο λειτουργίας που επιχειρείται να υιοθετηθεί στον Οργανισμό.
Οι δομές του ΕΟΠΥΥ
Στόχος είναι επίσης να αξιοποιηθούν καλύτερα οι δομές του ΕΟΠΥΥ, καθώς διαπιστώνεται ότι σήμερα οι Περιφερειακές Διευθύνσεις που υπάρχουν δεν εξυπηρετούν τους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους, αφού πνίγονται στη γραφειοκρατία και τις ουρές. Αντίστοιχα και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που, ενώ δαπανούν μεγάλα κονδύλια, μόνο προβλήματα φέρνουν τελικά στους πάσχοντες.
Η ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών ώστε οι πολίτες να μη στέκονται σε ουρές για έγγραφα και εγκρίσεις αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, σημειώνουν καλώς γνωρίζοντες στο ethnos.gr. Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει από την πρώτη στιγμή την πρόθεσή της να διευκολύνει τις συναλλαγές των πολιτών μέσω ψηφιοποίησης των συστημάτων στο Δημόσιο.
Στο πλαίσιο, πάντως, των αλλαγών ετοιμάζεται και ο νέος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ), καθώς η νέα κυβέρνηση εκτιμά πως μειώθηκαν οι παροχές προς τους ασφαλισμένους, χωρίς όμως να γίνει οικονομία στα κονδύλια.
Ωστόσο, για να υλοποιηθούν τα όποια σχέδια του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει πρώτα να γίνει η αλλαγή της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, λένε αξιόπιστες πηγές του ethnos.gr, ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση ώστε να αλλάξει με διαδικασίες εξπρές η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και να διορισθεί νέα με υπογραφή της ΝΔ.
Εξάλλου τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί μία άναρχη κατάσταση στον Οργανισμό, αφού έχουν παραιτηθεί πολλά μέλη του ΔΣ και δεν έχουν αντικατασταθεί, με συνέπεια να μη συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο και να μη λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις για τους ασφαλισμένους.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων