Σίσα, shisha. Γερμανοί ειδικοί αναλύουν την «κοκαΐνη των φτωχών» στην Ελλάδα. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σίσα, shisha. Γερμανοί ειδικοί αναλύουν την «κοκαΐνη των φτωχών» στην Ελλάδα.

Όσοι δεν έχουν λεφτά για κοκαΐνη και ηρωίνη στην Ελλάδα, καταφεύγουν όλο και πιο συχνά στο φτηνό ναρκωτικό «σίσα».


επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Όσοι δεν έχουν λεφτά για κοκαΐνη και ηρωίνη στην Ελλάδα, καταφεύγουν όλο και πιο συχνά στο φτηνό ναρκωτικό «σίσα». Μια δόση κοστίζει από ένα έως και δύο ευρώ. Η παρασκευή του, καθώς και η εύρεση των συστατικών είναι πολύ εύκολη.


Οξέα μπαταρίας και μεθαμφεταμίνη είναι τα συστατικά της «σίσα», της «κοκαΐνης των φτωχών». Η χρήση του ναρκωτικού συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Ελλάδα, καθώς το θανατηφόρο μίγμα είναι ιδιαίτερα φθηνό.

Από ένα έως και δύο ευρώ
Οσοι δεν έχουν λεφτά για κοκαΐνη και ηρωίνη στην Ελλάδα, καταφεύγουν όλο και πιο συχνά στο φτηνό ναρκωτικό σίσα. Οι χρήστες καπνίζουν την ουσία σε γυάλινο σωλήνα ή κάνουν ενδοφλέβια ένεση. Μια δόση κοστίζει από ένα έως και δύο ευρώ. Η παρασκευή του, καθώς και η εύρεση των συστατικών είναι πολύ εύκολη.


Η σίσα είναι είδος κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, αλλά γίνεται με μη καθαρά υλικά. Το λάδι κινητήρα, τα οξέα μπαταρίας, αλλά και το θειικό οξύ είναι μερικά από τα συστατικά του μίγματος. Είναι φτηνά και η πρόσβαση σε αυτά πολύ εύκολη. Ολα αυτά διαμορφώνουν τις συνθήκες για ένα θανατηφόρο ναρκωτικό.

Με κωδική ονομασία «κροκόδειλος»…
Στην Αθήνα το μεγαλύτερο πρόβλημα χρήσης σίσα

«Οι κύριες παρενέργειες προέρχονται από τα πρόσθετα συστατικά», σημειώνει ο ερευνητής Νόρμπερτ Βόνταρτς από το Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ.

«Αυτές οφείλονται σε όλα τα απόβλητα που περιέχει η σίσα. Είναι θέμα κόστους, η καθαρή κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη θα ήταν υπερβολικά ακριβή».

Το συγκεκριμένο ναρκωτικό όμως, το οποίο αποκαλούν και «κροκόδειλο» στην Ελλάδα, δεν είναι καινούριο. «Οι πρώτες αναφορές Ελλήνων συναδέλφων ήρθαν το 2010-2011», λέει ο ερευνητής.

Αυτή ήταν και η πρώτη σημαντική εμφάνιση της σίσα εκείνη την εποχή. «Υπήρξε επίσης μεγάλος αριθμός νέων περιπτώσεων HIV κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κυρίως λόγω της ενδοφλέβιας χρήσης του ναρκωτικού», συμπληρώνει.

Μια επιχείρηση σε βάρος των απελπισμένων
Η φτώχια υπόβαθρο της χρήσης ναρκωτικών

«Αρκετοί πλέον πιστεύουν ότι οι χρήστες, από τη στιγμή που ξεκινήσουν να καταναλώνουν σίσα, δε θα ζήσουν πάνω από ένα χρόνο. Ίσως, και λιγότερο», σημειώνει ο Βόνταρτς, ο οποίος έχει εξειδικευτεί σε θέματα εξαρτήσεων.

Στην Ελλάδα, το θανατηφόρο ναρκωτικό καταναλώνεται κυρίως στην ελληνική πρωτεύουσα. Ανεργία, φτώχια και καμία προοπτική για το μέλλον – αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αρχίζουν να καταναλώνουν σίσα.

Τα μίγματα μεθαμφεταμίνης στην Ελλάδα είναι φτηνά και η πρόσβαση και εδώ ιδιαίτερα εύκολη. Στους δρόμους της Αθήνας, το συνθετικό ναρκωτικό είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο, ενώ ο αριθμός των εξαρτημένων αυξάνεται. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη ακριβή στοιχεία.

«Από την πλευρά τους, οι άνθρωποι παίρνουν αυτό που τα οικονομικά τους επιτρέπουν να πάρουν. Κάτι που εν προκειμένω είναι ένα εξαιρετικά “βρόμικο” ναρκωτικό», λέει ο Βόνταρτς.

Πηγή: Deutche Welle, in.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων