Έρπης ζωστήρ, συχνή, επώδυνη πάθηση κυρίως σε άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έρπης ζωστήρ, συχνή, επώδυνη πάθηση κυρίως σε άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας

Η νόσος αρχικά εμφανίζεται ως εξάνθημα με φυσαλίδες που εκτείνεται στη μία πλευρά του σώματος σαν ζώνη (απ’ όπου και το όνομα ζωστήρας) και εντοπίζεται στη μέση, την πλάτη ή ακόμα και στο πρόσωπο.
Έρπητας ζωστήρας & Μεθερπητική νευραλγία

Ο έρπητας ζωστήρας αποτελεί μία συχνή και επώδυνη ασθένεια που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα της μέσης και της τρίτης ηλικίας, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Προκαλείται από τον ίδιο ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά, καθώς παραμένει στον οργανισμό σε κατάσταση «ύπνωσης» για πολλά χρόνια.

Η νόσος αρχικά εμφανίζεται ως εξάνθημα με φυσαλίδες που εκτείνεται στη μία πλευρά του σώματος σαν ζώνη (απ’ όπου και το όνομα ζωστήρας) και εντοπίζεται στη μέση, την πλάτη ή ακόμα και στο πρόσωπο. Το εξάνθημα αυτό χαρακτηρίζεται από φυσαλίδες που προκαλούν έντονο κνησμο και πόνο.

Ο πόνος του έρπητα ζωστήρα μπορεί να διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα και να οδηγήσει σε μία άλλη παθολογική κατάσταση, τη μεθερπητική νευραλγία, η οποία μπορεί να ταλαιπωρεί τον ασθενή για μήνες ή ακόμα και χρόνια μετά την εξαφάνιση του εξανθήματος.


Επιπτώσεις του έρπητα ζωστήρα

Οι επιπτώσεις του έρπητα ζωστήρα και της μεθερπητικής νευραλγίας είναι ιδιαίτερα έντονες στην ποιότητα ζωής του ασθενούς. Απλές καθημερινές κινήσεις γίνονται με μεγάλη δυσκολία, προκαλώντας ακόμα περισσότερο πόνο, ενώ η ψυχολογική διάθεση επηρεάζεται αρνητικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικογενειακή και κοινωνική ζωή του πάσχοντα.

Εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα

Το εμβόλιο δρα προληπτικά, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι στον ιό ανεμοβλογιάς/ζωστήρα, προφυλάσσοντας με αυτό τον τρόπο από τον έρπητα ζωστήρα και τις επιπλοκές του, όπως η μεθερπητική νευραλγία. Έχει πολύ καλό προφίλ ανοχής και ασφάλειας και συνοδεύεται από πλήθος δεδομένων, τόσο από την κλινική έρευνα, όσο και από την καθημερινή πρακτική, καθώς κυκλοφορεί για πάνω από 10 χρόνια στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Το εμβόλιο συστήνεται και χορηγείται δωρεάν στους ενήλικες άνω των 60 ετών. Με την κυκλοφορία πλέον του εμβολίου για τον έρπητα ζωστήρα είναι βέβαιο ότι στο μέλλον τα κρούσματα της ασθένειας και της μεθερπητικής νευραλγίας θα περιοριστούν αισθητά.




ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων