Που απαγορεύει ο νέος νόμος το τσιγάρο και ποια είναι τα πρόστιμα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Που απαγορεύει ο νέος νόμος το τσιγάρο και ποια είναι τα πρόστιμα

Την Τρίτη πέρασε από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία ο αντικαπνιστικός νόμος και πλέον το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους δημόσιους χώρους.
Την Τρίτη πέρασε από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία ο αντικαπνιστικός νόμος και πλέον το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους δημόσιους χώρους.


Πρόκειται για τον τρίτο αντικαπνιστικό νόμο που περνάει από τη Βουλή και πλέον όλοι περιμένουν να φανεί αν θα εφαρμοστεί και αν θα πειθαρχήσουν καπνιστές και επιχειρηματίες. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως από τις βασικότερες διατάξεις του νέου θεσμικού πλαισίου είναι η ενεργή εμπλοκή της αστυνομίας (η οποία πάντως αντιδρά) στην επιβολή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.
Υπενθυμίζεται ότι η καθολική απαγόρευση του τσιγάρου και του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους ήταν θέμα προτεραιότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη ήδη από την προεκλογική περίοδο.

Οι νέες διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου θα μπουν σε εφαρμογή αμέσως μετά τη δημοσίευσή τους στο ΦΕΚ τις προσεχείς ημέρες. Υπενθυμίζεται πως ανάμεσα στις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου είναι:

  • Καταργείται η δυνατότητα δημιουργίας χώρων καπνιζόντων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ένα δεύτερο του συνολικού εμβαδού του καταστήματος στα καζίνο, και τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τμ. Καθώς και στα καταστήματα που διεξάγονται τυχερά παίγνια με ταυτόχρονη κατάργηση και του προβλεπόμενου ετήσιου τέλους ύψους διακοσίων ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τη δημιουργία των χώρων αυτών.
  • Επεκτείνεται η απαγόρευση κατανάλωσης προϊόντων καπνού που ισχύει για τους κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών και στους υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών.
  • Προβλέπεται επίσης η επιβολή χρηματικών προστίμων, αλλά και το σφράγισμα των χώρων σε ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο.


Σε αυτούς τους χώρους μπαίνει τέλος στο κάπνισμα

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, «εκτός από όσες απαγορευτικές ή περιοριστικές διατάξεις ισχύουν και εφαρμόζονται ήδη, απαγορεύεται πλήρως, το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους:
(α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, εξαιρουμένων των χώρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων καπνού,
(β) σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης κατά την έννοια των διατάξεων της υπ’ αριθ. Υ1γ/Γ.Π./οικ.47829/2017 Υγειονομικής Διάταξης (Β΄ 2161), εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως «εσωτερικός χώρος», για την εφαρμογή του παρόντος, νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.
(γ) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής,
(δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές,
(ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων,
(στ) στα παντός είδους κυλικεία,
(ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων.
(η) Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
Για την ως άνω παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.
Επιπλέον στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός (1) μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.
Η διαπίστωση της παράβασης και η επιβολή των προαναφερόμενων διοικητικών ποινών γίνεται από τα αστυνομικά όργανα.
Για τη διαδικασία είσπραξης των προστίμων και τη διάθεση των εσόδων εφαρμόζονται οι διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης, που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 6 του άρθρου 6 του ν. 3730/2008, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 3868/2010 (Α΄129)».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

1

1 σχόλιο

Unknown είπε...

Επιτέλους! πρέπει να ενεργοποιηθεί ο νόμος, δεν μπορεί στους Δημόσιους χώρους να συμβαίνει αυτό και ειδικότερα στα Νοσοκομεία όπου στα Coffe μαζεύονται και γίνεται τεκέ αμάν και να νοσηλεύεται ο άλλος δίπλα να ανοίγει η πόρτα ντουμάνι, και να μη σέβονται τίποτα, αυτό πρέπει να σταματήσει κάποτε έχει και ο άρρωστος δικαιώματα πρωτίστως!

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων