Τα λουτρά Πόζαρ της Αριδαίας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τα λουτρά Πόζαρ της Αριδαίας

Η λέξη Πόζαρ σημαίνει «αναμμένο κάρβουνο» και έτσι ονομαζόταν το παλαιό Άνω Λουτράκι. Εικάζεται πως ίσως κάποτε να κάηκε ή να το έκαψαν και όταν χτίστηκε ξανά να το ονόμασαν Πόζαρ.



Πριν λίγο καιρό απειλήθηκαν με λουκέτο μετα από απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού για την σφράγιση των δημοτικών Λουτρών Πόζαρ, όλων των εγκαταστάσεων αλλά και όλων των υποστηρικτικών χρήσεων, όπως αποδυτήρια κλπ  Μετά από την μεγάλη αντίδραση που υπήρξε Ανεστάλη στο σύνολό της η απόφαση του υπουργείου Τουρισμού.

Ας δούμε όμως τι είναι τα Λουτρά Πόζαρ.

Ανέκαθεν οι Λουτροπόλεις και οι Ιαματικές Πηγές αποτελούσαν τόπο συνάντησης, ευεξίας και χαλάρωσης. Τα Λουτρά της Αριδαίας ή Πόζαρ όπως είναι γνωστότερα, έχουν φιλοξενήσει από την αρχαιότητα ακόμα Μακεδόνες βασιλείς και στρατηγούς.
Η λέξη Πόζαρ σημαίνει «αναμμένο κάρβουνο» και έτσι ονομαζόταν το παλαιό Άνω Λουτράκι. Εικάζεται πως ίσως κάποτε να κάηκε ή να το έκαψαν και όταν χτίστηκε ξανά να το ονόμασαν Πόζαρ.

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΠΟΖΑΡ


Λένε ότι οι Άλμωπες, μια φυλή γιγάντων, ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής. Διάφορα ευρήματα μαρτυρούν την χρήση των Λουτρών κατά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου , όπως και στα Ρωμαϊκά αλλά και τα Βυζαντινά χρόνια. Ο μύθος μάλιστα διηγείται πως οι σάρισες, τα δόρατα της Μακεδονικής Φάλαγγας, έπρεπε να υποστούν μια συγκεκριμένη επεξεργασία «βρασίματος» στα θερμά νερά των Λουτρών, ώστε να αυξηθεί με αυτόν τον τρόπο η σκληρότητα και η αντοχή τους.

ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΠΟΖΑΡ



Τα Λουτρά Πόζαρ ανακηρύχθηκαν σε ιαματικά την δεκαετία του ’20.

Οι ιαματικές πηγές δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί σε μεγάλο βάθος μέσα στο έδαφος όπου θερμαίνεται και στην πορεία του εμπλουτίζεται με άλατα και άλλα συστατικά για να ανέβει ξανά στην επιφάνεια και να αναβλύσει από υψόμετρο 360-390 μέτρων άλλοτε ζεστό και άλλοτε κρύο.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού στα Λουτρά Πόζαρ συνιστώνται για δερματοπάθειες, ρευματοπάθειες αλλά και για παθήσεις του αναπνευστικού. To νερό είναι πόσιμο και ενδείκνυται μάλιστα για παθήσεις ήπατος, νεφρών, χολής, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος.

ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ ΣΗΜΕΡΑ


Απέχουν περίπου 110 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη και 32 χιλιόμετρα από την Έδεσσα. Μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον με ψηλά δέντρα και οργιώδη βλάστηση καταρράκτες με ζεστό και άλλοι με κρύο νερό και φυσικές κολυμπήθρες προσφέρονται για χρήση από το κοινό οποιαδήποτε ώρα της μέρας ή της νύχτας.

Υπάρχει ακόμα μια εξωτερική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, ατομικοί λουτήρες, ομαδικές πισίνες, υδροθεραπευτήριο και δύο χαμάμ.

TO ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ


Το «Αλεξάνδρειο» υδροθεραπευτήριο είναι ένα σύγχρονο κτίριο που περιλαμβάνει 11 πριβέ πισίνες με τεχνητούς καταρράκτες χωρητικότητας έξι ατόμων η κάθε μία.

Υπάρχει και το παλιό υδροθεραπευτήριο, στις εγκαταστάσεις του οποίου περιλαμβάνονται 48 ατομικοί λουτήρες, 2 εσωτερικές πισίνες που λειτουργούν ατομικά αλλά και ομαδικά χωρητικότητας έως και 12 ατόμων και 2 μικρές πισίνες τύπου χαμάμ χωρητικότητας έως 6 ατόμων.

ΜΑΣΑΖ

Στις υπηρεσίες που παρέχονται στα Λουτρά Πόζαρ περιλαμβάνονται και αυτές του μασάζ. Συνιστάται μάλιστα να προηγείται το μασάζ της λουτροθεραπείας έτσι ώστε το σώμα να χαλαρώνει και να απορροφά στην συνέχεια καλύτερα τα ευεργετικά συστατικά του νερού.


ΞΕΝΩΝΑΣ

Μέσα στην Λουτρόπολη λειτουργεί ξενώνας ο οποίος περιλαμβάνει 10 δίκλινα και 2 τρίκλινα κλιματιζόμενα δωμάτια με τηλεόραση, ψυγείο, στεγνωτήρα μαλλιών και δωρεάν wi-fi. Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site των Λουτρών.
Έχεις βρεθεί ποτέ στα Λουτρά Πόζαρ; Έχεις απολαύσεις τις θαυματουργικές ιδιότητες των ιαματικών μέσα στο μοναδικό φυσικό τους περιβάλλον; Άφησε στα σχόλια τις εντυπώσεις σου.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων