Ένα πράγμα μας ενώνει και αυτό είναι η Υγεία, άρθρο του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ένα πράγμα μας ενώνει και αυτό είναι η Υγεία, άρθρο του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια

Το 74% των καπνιστών συνηγορούν υπέρ της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος.

Παρουσιάσαμε μέσα στην εβδομάδα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του καπνίσματος, εκπέμποντας την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη να εφαρμοστεί καθολικά ο αντικαπνιστικός νόμος.
Απευθύναμε ταυτόχρονα μια ανοικτή πρόσκληση για τη δημιουργία μιας κοινωνικής συμμαχίας υγείας. Για έναν εθνικό στόχο Υγείας, για μια καλύτερη ζωή για όλους μας.
Τα χρόνια που προηγήθηκαν, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. Η απουσία τόλμης και η αδράνεια από τις κυβερνήσεις, αλλά και η ανοχή της κοινωνίας, οδηγούσε στην ψήφιση νομοθετημάτων που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.
Σήμερα, η ελληνική κοινωνία είναι πιο ώριμη από ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 84% των πολιτών θεωρεί τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου πολιτισμική υποβάθμιση, ενώ το 76%, δηλώνει εξοργισμένο με την κατάσταση αυτή. Ακόμα και το 74% των καπνιστών συνηγορούν υπέρ της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος.
Είναι άλλωστε θλιβερή η διαπίστωση ότι οι θάνατοι που οφείλονται στο κάπνισμα υπολογίζονται στη χώρα μας σε 20.000 ετησίως. Η ίδια αιτία προκαλεί παραπάνω από 700.000 ημέρες νοσηλείας από ασθενείς που κοστίζουν στο κράτος ποσό που φτάνει κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.



Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

·             Την προαγωγή της υγείας και της πρόληψης για να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος. Έχει έρθει η ώρα να αναπτύξουμε μια μη καπνιστική κουλτούρα, με έμφαση στις γενιές που έρχονται. Κάποτε οι νέοι θεωρούσαν «μαγκιά» να καπνίζουν, πλέον «μαγκιά» είναι να μην καπνίζουμε. Μπορούμε να το πετύχουμε αφενός με μια εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία μας, αφετέρου με την ανάδειξη της φυσικής δραστηριότητας και κατ’ επέκταση του αθλητισμού, ως σύγχρονου τρόπου ζωής
·             Την προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα. Με την απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε υπαίθριους χώρους που παίζουν και αθλούνται ανήλικα παιδιά. Ακόμα και στις επιχειρήσεις εστίασης, πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως προστατεύεται η υγεία, όχι μόνο των καταναλωτών, αλλά και των εργαζομένων σε αυτά.
·             Την υποστήριξη στη διακοπή καπνίσματος. Το Υπουργείο Υγείας θα βρίσκεται στο πλευρό των καπνιστών συμπολιτών μας, που θα αποφασίσουν να απαλλαγούν από το τσιγάρο. Στο σχέδιό μας περιλαμβάνεται η αύξηση του αριθμού των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος και η ευκολότερη πρόσβαση σε αυτά.
·             Τον έλεγχο και τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στα νέα προϊόντα καπνού.  Οι δράσεις του άξονα αυτού αφορούν στην ανάπτυξη ενός νέου ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου ελέγχου και παρακολούθησης των νέων προϊόντων καπνού.

Φιλοδοξούμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης να εφαρμοστεί με όρους που να μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από όλους. Υπηρετεί έναν εθνικό στόχο που ενισχύει και θωρακίζει τη Δημόσια Υγεία και οδηγεί στην επίτευξη του παγκόσμιου στόχου, όπως έχει τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: τη μείωση του καπνίσματος κατά 30% μέχρι το 2025.
Τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων που πραγματοποιούνται από μικτά κλιμάκια, υπό τον συντονισμό της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ήδη σε δεκάδες επιχειρήσεις που έχουν επισκεφθεί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ο νόμος τηρείται πλήρως σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%.

Στόχος του Υπουργείου Υγείας ΔΕΝ είναι να στρέψει τους μη καπνιστές εναντίον των καπνιστών. Δεν θέλουμε να διχάσουμε την ελληνική κοινωνία, αλλά να δημιουργήσουμε στους κόλπους της μία νέα συμμαχία για την υγεία. Να αναδείξουμε την ατομική μας ευθύνη που θα οδηγήσει τελικά σε συλλογική ευημερία.
Είμαστε εδώ για να ενώσουμε.
Γιατί όλοι μπορούμε να είμαστε διαφορετικοί, αλλά υπάρχει ένα πράγμα που μας ενώνει.
Και αυτό είναι η Υγεία!

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων