Κλιματική αλλαγή: Δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο, προειδοποιεί ο ΟΗΕ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Κλιματική αλλαγή: Δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Αν ο κόσμος καθυστερήσει κι άλλο να προβεί στις άμεσες και δραστικές ενέργειες που είναι απαραίτητες για τον περιορισμό της έκλυσης των αερίων του θερμοκηπίου, δεν θα μπορέσει να αποφευχθεί η κλιματική αλλαγή.
Η σημερινή προειδοποίηση του ΟΗΕ είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ: αν ο κόσμος καθυστερήσει κι άλλο να προβεί στις άμεσες και δραστικές ενέργειες που είναι απαραίτητες για τον περιορισμό της έκλυσης των αερίων του θερμοκηπίου, δεν θα μπορέσει να αποφευχθεί η κλιματική αλλαγή.

Για να διατηρηθεί ο στόχος του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, πρέπει να μειώνεται η έκλυση αερίων του θερμοκηπίου σε ποσοστό 7,6% κάθε χρόνο από το 2020 ως το 2030, τονίζει η ετήσια έκθεση του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP). Δηλαδή συνολική μείωση 55% από το 2018 ως το 2030.
Η “ Emission Gap Report” είναι μία από τις αρκετές εκθέσεις που δίνονται στη δημοσιότητα ενόψει της διεξαγωγής την επόμενη εβδομάδα στη Μαδρίτη συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα, με στόχο να ωθήσει τους παγκόσμιους ηγέτες να αναλάβουν δράση για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.
Οποιαδήποτε καθυστέρηση μετά το 2020 θα καταστήσει «γρήγορα τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου ανέφικτο». Ακόμη και για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου πρέπει να μειώνεται η έκλυση των αερίων του θερμοκηπίου σε ποσοστό 2,7% κάθε χρόνο από το 2020 ως το 2030.
Όμως τα αέρια αυτά σημειώνουν αύξηση σε ποσοστό 1,5% κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία και «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα κορυφωθούν τα επόμενα χρόνια», υπογραμμίζει το UNEP, επισημαίνοντας το ποσοστό ρεκόρ των 55,3 γιγατόνων διοξειδίου του άνθρακα το 2018.
Η θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί κατά περίπου 1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, προκαλώντας αύξηση των καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.
Κάθε επιπλέον μισός βαθμός θα επιδεινώσει την κλιματική απορρύθμιση.
Σύμφωνα με το UNEP, αν το ποσοστό των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα συνεχίσει με τους τρέχοντες ρυθμούς, η θερμοκρασία του πλανήτη ενδέχεται να αυξηθεί κατά 3,4 με 3,9 βαθμούς Κελσίου ως το τέλος του αιώνα. Κι ακόμη κι αν οι χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους, ο υδράργυρος θα αυξηθεί κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου.
Ο ΟΗΕ διαβεβαιώνει ωστόσο ότι είναι ακόμη εφικτό να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, ακόμη και κάτω από τον 1,5 βαθμό.
Οι χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού θα πρέπει να τριπλασιάσουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν για να πετύχουν τον πρώτο στόχο και να τις πενταπλασιάσουν για να πετύχουν τον δεύτερο. Και οι δεσμεύσεις αυτές πρέπει να συνοδευτούν από άμεσες ενέργειες.
«Δέκα χρόνια κλιματικών καθυστερήσεων μας οδήγησαν εδώ που είμαστε τώρα», κατήγγειλε η Ίνγκερ Άντερσεν επικεφαλής του UNEP.
«Αν δεν λάβουμε τώρα έκτακτα μέτρα (...) θα χάσουμε τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου», υπογράμμισε.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων