Πόσο βλάπτουν την καρδιά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πόσο βλάπτουν την καρδιά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Είναι πολύ νωρίς ακόμα, λένε οι επιστήμονες, να θεωρηθούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μια ασφαλής εναλλακτική στο τσιγάρο, μιας και ενδέχεται να έχουν βλαπτικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των καπνιστών.
Είναι πολύ νωρίς ακόμα, λένε οι επιστήμονες, να θεωρηθούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μια ασφαλής εναλλακτική στο τσιγάρο, μιας και ενδέχεται να έχουν βλαπτικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των καπνιστών.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη, μικροσωματίδια, μέταλλα και αρώματα, δεν πρόκειται απλώς για αβλαβή καπνό. Οι έρευνες για την ατμοσφαιρική ρύπανση δείχνουν ότι τα μικροσωματίδια διεισδύουν στην κυκλοφορία του αίματος και έχουν επιπτώσεις στην καρδιά. Τα δεδομένα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση», υπογραμμίζει ο δρ Λόρεν Γουόλντ του πανεπιστημίου του Οχάιο, βασικός συντάκτης της έρευνας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην ευρωπαϊκή εταιρεία καρδιολογίας (ESC) Cardiovascular Research.
Οι συντάκτες της επισημαίνουν τις επιπτώσεις της νικοτίνης, που αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς, αλλά και των μικροσωματιδίων που μπορούν να προκαλέσουν σκλήρυνση των αρτηριών και φλεγμονές.
Όλα αυτά υπονοούν ότι «η χρόνια χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων ενδέχεται να αυξάνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών», αναφέρεται στην έκθεση.
Οι συντάκτες της έρευνας ζητούν τη διενέργεια περισσότερων ερευνών για τα αρώματα που περιέχονται στα υγρά αναπλήρωσης, αλλά και για τη μακροχρόνια χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, καθώς συνήθως εξετάζεται μόνο η βραχυπρόθεσμη χρήση τους.
Αυτή η έκθεση αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στη μακρά διαμάχη σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Από τη μία πλευρά υγειονομικές αρχές, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμούν ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν εργαλείο για την πρόληψη του καπνίσματος, καθώς δεν γνωρίζουμε αρκετά για τις πιθανές τους επιπτώσεις.
Ωστόσο για τους ήδη καπνιστές η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο βλαπτικό από το κανονικό, καθώς η νικοτίνη εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά οι χρήστες του δεν εισπνέουν τις καρκινογόνες ουσίες που περιέχονται στα κανονικά τσιγάρα.
Η διαμάχη έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της μυστηριώδους επιδημίας που έχει ξεσπάσει μεταξύ των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ΗΠΑ. Προς το παρόν 37 άνθρωποι έχουν πεθάνει και σχεδόν 1.900 νοσήσει από σοβαρή πνευμονολογική ασθένεια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων